I ricercatori avvertono: i giovani diventano dipendenti dal gioco d’azzardo già al liceo

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/forskarlarm-unga-fastnar-i-spelmissbruk-redan-pa-gymnasiet

di neocawa

2 Comments

  1. Väldigt oroande utveckling. Kombinerat med den dåliga kunskapen om ekonomi och att det hela tiden slås nya rekord i [inkassokrav](https://www.di.se/nyheter/rekord-i-inkassokrav-i-sverige/) och [unga hos kronofogden](https://via.tt.se/pressmeddelande/3520110/unga-kvinnors-skuldutveckling-oroar?publisherId=3236531&lang=sv)….

    Från artikeln:
    >**Var femte 17-åring har satsat pengar på sport och betting. 15 procent av dem har spelat på nätcasino. Det visar en rapport gjord av Lunds universitet och forskarna ser att flera unga redan innan 18-års ålder utvecklat ett problematiskt förhållande till spel om pengar.**

    >Undersökningen är gjord på skånska gymnasieelever och utöver att var femte 17-åring redan spelat om pengar på sport och betting är forskarna oroade över att de kan se ett problematiskt spelande hos sex procent av dem, ungefär var 20:e elev.

    >– Jag är förvånad över att det spelas om pengar redan innan 18-årsdagen, säger Anders Håkansson, professor i beroendemedicin. De spelsajter som är godkända i Sverige har en 18-årsgräns. Gymnasieungdomar i Malmö som SVT Nyheter Skåne pratat med tror dock att det är enkelt att hitta spel som inte har någon hård ålderskontroll eller att man bara kan låna en äldre kompis identitet.

    >– Jag vet att många i min gamla klass höll på med det. Det var lite populärt och spännande, säger Bibbi Carlsson Öhlin, som är oroad över att kompisar på gymnasiet kan hamna i skuld. Anders Håkansson menar att de spel som 17-åringar spelar är de mest beroendeframkallande.
    – Den typen av tidig problemutveckling riskerar ju att växa betydligt senare i livet.

  2. cloudbells on

    Var väldigt många som bettade och/eller spelade blackjack/roulette/poker (även om poker handlar lite mindre om slump) online när jag gick i gymnasiet (2010-2013). Jag gjorde det själv, dock som tur är jag ingen som lätt blir beroende av sånt. Just betting gissar jag är något som “ärvs”, d.v.s. om ens far bettar på typ fotboll är det nog större chans att barnen också gör det, men det är bara något jag observerat i min omgivning.

Leave A Reply