La polizia lancia l’allarme: i criminali gestiscono le case HVB

https://www.dn.se/sverige/polisen-larmar-kriminella-driver-hvb-hem/

di hyakumanben

8 Comments

  1. hyakumanben on

    ”Att just släktbaserade kriminella nätverk … etablerar sig på den svenska HVB-marknaden är ett av de sämre tänkbara scenarier vi kan ha.”

    Det är Polismyndigheten som drar den slutsatsen i en tidigare hemlighetsstämplad underrättelserapport där Sis- och HVB-hem i Sverige har granskats. Av drygt 700 HVB-hem har polisen identifierat 18 bolag, verksamma på 28 platser som krävt åtgärder från myndigheter.

    **Genom att komplettera** information från Bolagsverket med uppgifter från polisens egen underrättelsedatabas, visar rapporten att personer inom den organiserade och släktbaserade brottsligheten driver HVB-hem. Enligt kartläggningen är dessutom kriminella individer anställda på HVB-hem.

    Peter Allheim, nationell operationsledare i polisens nationella särskilda händelse Frigg, säger att problembilden är allvarlig och svår.

    – Det finns socialsekreterare som sliter sitt hår och gör allt de kan för att driva fram ett tvångsomhändertagande. Och så placerar vi barnen i en miljö som gör att de sannolikt kommer ut i sämre skick än innan de placerades, ibland misstänkta för mord och andra mycket grova brott. Det är extremt allvarligt, säger Peter Allheim.

    **Mörkertalet är sannolikt** mycket stort då Noas underrättelsetjänst endast har gått igenom en del av allt material som finns, enligt Allheim.

    Polisen har punktat upp exempel på hur HVB-hem är kopplade till kriminalitet.

    ● Företrädare för HVB-hem har nära släktband till individer inom gängmiljön.

    ● Personer med kopplingar till mc-gängmiljön som Hells Angels och Bandidos driver HVB-hem. De är själva antingen kopplade till mc-miljön eller samarbetar direkt med ledarskiktet av gängen eller genom vänner i toppen.

    ● Personer som ingår i gängmiljö har anställning på bolagen.

    ● Kriminella släktbaserade nätverk driver HVB-hem.

    ● HVB-hemmet används som lager för vapen och narkotika.

    Peter Allheim reagerar särskilt på den sista punkten.

    – Så här ska det inte vara. Systembristerna behöver åtgärdas av de myndigheter och aktörer som arbetar med frågorna.

    Ytterligare en slutsats i rapporten är att företrädare och annan personal kan vara involverade i att rekrytera barn till grova brott och möjliggöra rymningar och avvikelser från HVB och Sis-hem.

    **Polisen ser med särskild** oro på att den släktbaserade brottsligheten intagit HVB-branschen.

    Konsekvenserna blir att kriminella släkter kan berika sig med skattepengar som betalas ut till HVB-hemmen och att kvaliteten på vården blir bristfällig.

    Det råder, enligt rapporten, även en möjlig korruption i handläggningen av ärenden som rör barn som ska placeras på HVB-hem. Exempelvis kan kommunens handläggare som ska placera barn vara familj eller vän med ett släktbaserat kriminellt nätverk som driver HVB-hem.

    – Vi kan inte utesluta att kommunala handläggare och företrädare för HVB-verksamheter har band så att det handlar om korruption. Det kan vara så att barn placeras på ett boende som väljs utifrån andra perspektiv och förutsättningar än barnets bästa. Det är ett demokratihotande problem, säger Peter Allheim.

    I granskningen har polisen kunnat hitta så kallade företagsstartare, som ses som möjliggörare för den organiserade brottsligheten.

  2. SuggestionProud3215 on

    Lägg ned dessa jävla vårdinstanser. De fungerar inte alls. Statliga fängelse tack. Stora så vi får plats med alla. Vi ska skydda samhället från individen inte tvärt om.

  3. jabbeboy on

    Wow. Så i slutändan är det alltså egentligen vi vanliga svenskar som finansierar betalningar till dessa mördarbarn

  4. Vaktaren on

    Fy fan vilket skitland det här börjar bli. Vi klarar fan inte av att sköta någonting längre.

  5. Traditional_Fee_1965 on

    Blir så jävla förbannad, det värsta är ju att detta är inte ens en nyhet! Vi har vetat om det ett tag, och andra har misstänkt det desto längre. Men inte görs ett skit….

Leave A Reply