SJ chiude il traffico dei pendolari tra Stoccolma e Uppsala

https://www.dn.se/ekonomi/sj-lagger-ner-pendlartrafiken-mellan-stockholm-och-uppsala/

di Tolle28

8 Comments

  1. SJ fortsätter att lägga ner olönsam trafik. Näst på tur att skrotas är den populära ”Uppsalapendeln” som inte längre klarar konkurrensen med regionernas trafik.

    – Det är en fin trotjänarprodukt som går i graven, säger vd Monica Lingegård.

    SJ har länge kört pendlartrafik mellan Stockholm och Uppsala med sina regionaltåg. De kallar det för ”Uppsalapendeln” men ska inte förväxlas med SL:s pendeltåg som också trafikerar samma sträcka.

    Två avgångar i timmen åt båda hållen fraktar tusentals resenärer mellan städerna varje dag – men snart är det stopp. Konkurrensen från växande Mälartåg blir allt hårdare och enligt vd Monica Lingegård förlorar SJ över 50 miljoner kronor om året på att upprätthålla trafiken.

    Att låta det fortgå samtidigt som rekordinvesteringar i nya tåg och utbudsökningar på andra håll ska betalas vore direkt oansvarigt, menar hon.

    – Vi får inte ihop det. Och att låta det kosta så mycket pengar går inte. Då blir det mitt ansvar att lägga ner det här, säger hon.

    SJ kan inte konkurrera med skattefinansierade aktörer, anser vd Monica Lingegård.
    SJ kan inte konkurrera med skattefinansierade aktörer, anser vd Monica Lingegård. Foto: Robin Bäckman
    Trafiken fortsätter gå fram till tidtabellsskiftet den 15 december. SJ:s vanliga regionaltåg norrut från Stockholm kommer fortsätta stanna i Uppsala, men det blir inte med pendlarfrekvens.

    Det hade krävts en rejäl höjning av biljettpriset för att kunna fortsätta med det och det hade förmodligen inte resenärerna accepterat resonerar Monica Lingegård. Särskilt inte när regionägda Mälartågs biljetter för samma sträcka kostar runt tio kronor mindre än SJ:s.

    – Vår produktion är inte dyrare än deras, men vi är bara biljettfinansierade. Vi har ingen skattefinansiering och om vi ska klara av att hålla nere priserna så att vi möter Mälartåg så får vi inte ihop ekonomin.

    Har det alltid varit en sådan förlustaffär på den här sträckan?

    – Nej, 2019 hade Mälartåg två avgångar och då fyllde vi våra tåg ordentligt och fick alla intäkter. Men sakta men säkert har vi behövt ta högre priser medan Mälartåg har en biljett som är delvis skattefinansierad. Det blir över tid svårt att konkurrera med, säger Monica Lingegård.

    Hon tycker att kollektivtrafiklagstiftningen behöver ses över för att säkerställa att skattemedel inte läggs på kollektivtrafik i onödan.

    – Givet regionernas ekonomi och behovet av att vara försiktig med skattebetalarnas pengar behöver man försäkra sig om att man inte konkurrerar ut kommersiell trafik i onödan. Att vi låter det kommersiella leva och växa på ett bra sätt.

    SJ kör två regionaltåg i timmen mellan Stockholm och Uppsala, varav flera går raka vägen utan stopp.
    SJ kör två regionaltåg i timmen mellan Stockholm och Uppsala, varav flera går raka vägen utan stopp. Foto: Fredrik Sandberg/TT
    Monica Lingegård tror att beskedet kommer att väcka många starka reaktioner.

    – Det är en fin trotjänarprodukt som går i graven. Det sitter säkert människor i allt från regeringskansliet till näringslivet som har älskat att kunna pendla i både första och andra klass.

    Beskedet kommer bara en vecka efter att SJ har meddelat att nattågen mellan Göteborg och Umeå samt Göteborg och Jämtland ska läggas ner. Även det berodde på bristande lönsamhet, dock inte på grund av konkurrens.

    – Vi har en bolagsordning och ägarstyrning som säger att vi inte ska köra olönsam trafik. Vårt uppdrag är att vara kommersiella och kunna leva på de intäkter vi har, och vi ska ha råd att göra de stora satsningarna som vi gör, säger Monica Lingegård.

  2. Mundane-Disaster-948 on

    > 2019 hade Mälartåg två avgångar och då fyllde vi våra tåg ordentligt och fick alla intäkter. Men sakta men säkert har vi behövt ta högre priser medan Mälartåg har en biljett som är delvis skattefinansierad. Det blir över tid svårt att konkurrera med, säger Monica Lingegård.

    Upplägget att ha både SJ och skattefinansierade SL på samma sträcka känns lite märkligt.

  3. userstoppedworking on

    > Vi har en bolagsordning och ägarstyrning som säger att vi inte ska köra olönsam trafik. 

    Vi behöver avveckla SJ och starta ett ett järnvägsorgan som förstår att de ska vara allmännyttiga och inte vinstdrivande 

  4. sparvhok on

    Helvete, har pendlat den sträckan rejält länge med movingo.

    Är inte sugen på
    Att de fulla tågen nu ska trängas på de mindre mälartågen, som förövrigt fan aldrig är i tid.

  5. MediocreX on

    Tråkigt om det innebär färre avgångar mellan sthlm uppsala som redan nu är hårt belastad. Kommer bli kaos. Mälartåg tar förhoppningsvis SJs uteblivna avgångar annars kommer det bli en krigszon under rusningstid.

  6. hedvigOnline on

    Detta leder förhoppningsvis till att Mälartåg tar de överblivna tåglägena, man kanske förlänger Norrköping- eller Hallsberglinjen till Uppsala. Det är ju onödigt att inte använda kapaciteten som kommer finnas under T25

  7. lillpers on

    Rimligt ur ett företagsekonomiskt perspektiv för SJ, men belyser samtidigt hur fel den svenska järnvägen är uppbyggd.

Leave A Reply