Dopo la crisi: i prezzi dell’elettricità più bassi degli ultimi 20 anni

https://www.dn.se/ekonomi/efter-krisen-lagsta-elpriserna-pa-over-20-ar/

di Babar7

7 Comments

  1. **Efter krisen – lägsta elpriserna på över 20 år**

    Augusti hade de lägsta elpriserna på över 20 år och det har varit rekordmånga timmar med negativa priser. Hushållen jublar men bland företagen kan situationen bli en blöt filt över viljan att investera i ny elproduktion.

    – Det är självklart att det påverkar incitamenten för att göra investeringar, säger Magnus Thorstensson, expert på Energiföretagen.

    För knappt två år sedan var det energikris, elpriserna steg genom taket och regeringen gav akuta stöd för att hushåll och företag inte skulle gå under när elräkningen kom. Nu är det snarare tvärtom.

    Snittpriset i augusti var det lägsta sedan år 2000 i tre av fyra elområden, och det har redan varit fler timmar med negativa priser i år än något år tidigare, enligt statistik från Vattenfall. Under hela förra året hade 429 timmar negativa priser i elområde tre (Södra Mellansverige) och hittills i år är det redan 437 timmar. I norra Sverige har det gått från 368 timmar förra året till 417 timmar i år.

    – Den korta förklaringen är att det är för mycket produktion i förhållande till användningen, det är den simpla anledningen, säger Magnus Thorstensson, energimarknadsexpert på Energiföretagen.

    Elsystemet behöver hela tiden vara i balans. I grova drag behöver all el som produceras också förbrukas i samma sekund. Men när det är goda förhållanden för till exempel sol och vind, som har svårare att planera produktionen än vatten- och kärnkraft, så kan det bli ett överskott på el och negativa priser.

    Då får elkunderna betalt för elen de använder och producenterna får betala för elen de producerar.

    – Vissa produktionsanläggningar har väldigt höga start- och stoppkostnader. Det innebär att de kan köra på ett par timmar med förlust på produktionen för de vet att de tar igen det senare sett över alla dygnets timmar, förklarar Magnus Thorstensson och tillägger:

    – Sedan finns det också produktion som får ersättning utanför energimarknaden, ofta via subventioner. Höga subventioner till vind och sol på kontinenten innebär att de kan tjäna pengar även vid negativa priser.

    Enligt en prognos från Energimyndigheten kommer produktionen att öka mer än förbrukningen de kommande åren. Det är först fram mot 2030 som det stora lyftet i förbrukning kommer, om industrisatsningarna som pågår i landet blir av.

    Det innebär att de låga och ibland negativa priserna inte kommer att försvinna än på ett tag, enligt Magnus Thorstensson.

    – Om vi redan i dag har för mycket produktion och vi ser en framtid där den ökar mer än användningen så kan man inte säga mer än att det förstärker den nuvarande situationen, säger han.

    Samtidigt så påverkar situationen också producenternas investeringsvilja, vilket kan göra att företagen kräver mer riskdelning likt den som har föreslagits kring kärnkraften för att de ska våga bygga.

    – Det är självklart att det påverkar incitamenten för att göra investeringar, säger Thorstensson och fortsätter:

    – Tittar man framåt mot en elektrifiering så är ju den stora frågan vem som ska våga gå först. Med den här situationen är man kanske inte så jättelockad att investera om man inte har en köpare som är villig att teckna ett väldigt långt kontrakt där man kan komma överens och dela risken.

  2. Baud_Olofsson on

    Sparade er ett klick: inte i söder. Ni vet, det som hela debatten handlar om.

  3. pitepaltarn on

    > Det är först fram mot 2030 som det stora lyftet i förbrukning kommer, om industrisatsningarna som pågår i landet blir av.

    Dvs t.ex. Northvolt, Hybrit och H2 Green Steel.

  4. ViewTrick1002 on

    Efter brist kommer överflöd. Tänka sig att kapitalistiska marknader fungerar?!?

    Alla som hade nytta för el var beredda att betala för el under energikrisen, och nu är behoven tilltäppta.

  5. seaburgler on

    Blir så arg när man läser detta ja EL priset är lågt, men hur jävla högt kan egentligen EL-näts avgiften gå? Det är fan inte billigare.

  6. firmfirm on

    Hur hade elpriserna sett ut om vi inte lagt ner en massa kärnkraft ?

Leave A Reply