La Procura generale sotto la guida di Maroš Žilinka ha confermato le accuse del direttore dell’ufficio governativo Juraj Gedra e dell’avvocato Radomír Bžán nel caso MH Management, per cui lo Stato avrebbe dovuto subire un risarcimento di 29 milioni di euro. Robert Fico aveva precedentemente criticato l’ufficio del procuratore speciale per le accuse, affermando che erano inventate. Tuttavia, la decisione di Žilinka indica che il caso è reale e che le indagini continueranno. Gedra e Bžán sono accusati di macchinazione negli appalti pubblici e violazione dei doveri nella gestione di proprietà straniere. Il caso risale al terzo governo Fico ed è stato inizialmente respinto dalla procura speciale guidata da Dušan Kováčik, ora condannato per corruzione.

https://dennikn.sk/4177220/u-zilinku-dali-za-pravdu-specialnej-prokurature-ficov-sef-uradu-gedra-a-bzan-musia-byt-stihani

(per chi non ha l’abbonamento aggiungerò l’intero articolo al commento)

Žilinka potvrdil obvinenia Gedru a Bžána v kauze MH Manažment, Ficova kritika špeciálnej prokuratúry sa nepotvrdila
byu/fistpunches inSlovakia



di fistpunches

1 Comment

  1. fistpunches on

    # U Žilinku dali za pravdu špeciálnej prokuratúre. Ficov šéf úradu Gedra a Bžán musia byť stíhaní

    **Generálna prokuratúra nezistila, že by si špeciálna prokuratúra vymyslela miliónovú kauzu, v ktorej začala stíhať riaditeľa úradu vlády Juraja Gedru, ako to hovoril Robert Fico. V prípade figuruje aj advokát Radomír Bžán.**

    Pár hodín pred rozpustením špeciálnej prokuratúry v marci preniklo na verejnosť, že ešte stihla obviniť riaditeľa úradu vlády, blízkeho spolupracovníka Roberta Fica Juraja Gedru. Išlo o významný posun v kauze, v ktorej boli od začiatku veľké peniaze – desiatky miliónov eur. A je aj vizitkou fungovania polície a špeciálnej prokuratúry za éry Smeru, keď ju zamietli pod koberec. Premiér Robert Fico okamžite po zverejnení informácie o obvinení Gedru hovoril, že toto stíhanie je „absolútny nezmysel“. Tvrdil, že jemu blízkeho človeka začala špeciálna prokuratúra stíhať krátko pred svojím zánikom účelovo, lebo si vládna koalícia Smeru, Hlasu a SNS dovolila zrušiť „semenište porušovania ľudských práv“. „Kde boli? Veď tá vec je stará desať rokov,“ kritizoval špeciálnu prokuratúru Fico a hrozil jej prokurátorom stíhaním za zneužitie právomocí.

    **Kauza, ktorá mala štát obrať o 29 miliónov eur**

    Gedru obvinila špeciálna prokuratúra v kauze týkajúcej sa právnych služieb pre MH Manažment, v ktorej štátu podľa vyšetrovateľov počas Ficovej tretej vlády (2016 až 2020) vznikla škoda 29 miliónov eur. K prípadu sa vyšetrovatelia vrátili v roku 2022 počas vlády Eduarda Hegera, to už Smer nemal vplyv na štátnu akciovku MH Manažment, podarilo sa im v nej dostať ku kľúčovým dôkazom. Dnes sa ukazuje, že generálna prokuratúra dala za pravdu špeciálnej prokuratúre. Ficovmu riaditeľovi úradu vlády Jurajovi Gedrovi zo Smeru sa v týchto dňoch nepodarilo zbaviť obvinenia. Úrad Maroša Žilinku trvá na tom, že jeho stíhanie je oprávnené. Keďže generálna prokuratúra zamietla Gedrovu sťažnosť proti vzneseniu obvinenia ako nedôvodnú, prakticky tým potvrdila závery už zaniknutej špeciálnej prokuratúry, že v prípade sa má pokračovať vo vyšetrovaní. „V predmetnej veci uznesenie vydal generálny prokurátor SR v zastúpení povereným vedúcim oddelenia závažnej kriminality a sťažnosti obvinených osôb zamietol ako nedôvodné,“ napísala Jana Tökölyová z generálnej prokuratúry. Podrobnejšie sa nevyjadrujú vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie. Zo stanoviska vyplýva, že v mene Žilinku konal jeho podriadený, vedúci oddelenia závažnej kriminality Ján Hrivnák. Touto funkciou ho poveril Žilinka práve po rozpustení špeciálnej prokuratúry, kde Hrivnák dovtedy pôsobil. Bol jedným z mála prokurátorov, ktorým generálny prokurátor umožnil pokračovať v agende, ktorou sa zaoberala špeciálna prokuratúra. V kauze sú okrem Gedru obvinené ďalšie štyri osoby vrátane známeho advokáta Radomíra Bžána s väzbami na Ficov Smer. Obvinenia im vznášala prokurátorka Lucia Bizoňová, ktorú Žilinka po zrušení špeciálnej prokuratúry zaradil na oddelenie majetkovej kriminality, tento prípad jej už neostal.

    **Fico a slová o vymyslených kauzách**

    Na konci vyšetrovania bude stále kľúčová generálna prokuratúra – od nej bude závisieť, či na Gedru podajú žalobu a či sa jeho prípad dostane pred súd. Z aktuálneho rozhodnutia, keď Gedrovi a spol. odmietli zrušiť obvinenie, tiež vyplýva, že na generálnej prokuratúre museli preštudovať spis, a teda nezistili, že by bola kauza vyfabulovaná s cieľom škodiť ľuďom Smeru. Premiér Fico dlhšie opakuje, že špeciálna prokuratúra išla po jeho ľuďoch v zmanipulovaných trestných konaniach. Tieto Ficove slová sa nepotvrdili ani v utorok, keď Špecializovaný trestný súd zatiaľ neprávoplatne odsúdil za prijatie úplatku 50-tisíc eur bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika aj v jeho druhej korupčnej kauze. Tiež išlo o prípad, ktorý dotiahla na súd špeciálna prokuratúra a Fico ho prezentoval ako vyfabulovanú kauzu.

    (pokracovanie nizsie)

Leave A Reply