Le opere di Warhol vengono rimosse secondo i requisiti SD: Problematiche

https://omni.se/warhol-verk-plockas-ned-efter-sd-krav-problematiskt/a/Jb6Gb6

di MingWree

21 Comments

  1. MingWree on

    > ”Det är otroligt problematiskt att Region Skåne lyssnat på Sverigedemokraternas krav och tvingar vårdcentralen att ta bort de här verken”, säger Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne i ett pressmeddelande.

    Det gäller alltså porträtt på två av historiens värsta massmördare, Mao Zedong och Vladimir Lenin. Herregud alltså, att Miljöpartiet, som är ett demokratiskt parti i Sverige, ens kan komma på tanken att motsätta sig något så uppenbart vidrigt som detta.

    Yttrandefrihet i all ära, den ska respekteras. Men statliga, regionala, samt kommunala verksamheter och deras anställda, ska inte tillåtas sätta upp porträtt på människor som ansvarar för tiotals miljoner människors död.

  2. Ampersand55 on

    Mer information:

    > Region Skånes fastighetsdirektör Pål Svensson motiverar beslutet med att de båda verken hör till en privat konstsamling, som ägs av en av vårdcentralens läkare.
    >
    > Privat konst ska inte hänga i regionens lokaler, slår han fast. Han understryker att beslutet inte fattats utifrån en bedömning av konstens kvalitet.
    >
    > Beslutet leder till att ett hundratal moderna verk som ingår i läkarens konstsamling plockas ner från väggarna.
    >
    > ”Det är otroligt problematiskt att Region Skåne lyssnat på Sverigedemokraternas krav och tvingar vårdcentralen att ta bort de här verken. Det här är ***konst som driver med två av världshistoriens värsta massmördare***”, kommenterar Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne i ett pressmeddelande.

    https://tt.omni.se/konst-plockas-ner-pa-vardcentral-efter-sd-krav/a/yEgyvA

    EDIT: emfas.

  3. dinkelidunkelidoja on

    Inte för att jag brukar hålla med SD, men man vill väl inte se jävla Mao på en vårdcentral, även om det är Warhol.

  4. DevHourDEEZ on

    Brukar inte bry mig om sånt här men detta känns ju inte helt tokigt. Vem fan vill se Lenin och Mao när man besöker vården?

  5. Det viktigaste är väl att man inte vill se Warhol på en vårdcentral?

  6. Real_Razzmatazz_3186 on

    Förslag: Låt konstnärer, amatör eller ej, ansöka om att få sin konst upphängd och byt ut rullande efter två månader. Kan väll inte vara så mycket extrajobb för fastighetsskötarna? 🙂 (Om dom nu har in-house fastighetsskötare)

  7. Infamous_Tomato_8705 on

    Fullt rimligt av SD här.

    Region Skåne har ju varit i blåsväder tidigare just avseende konst, så sent som i år till och med.

  8. Patetiskt av Region Skåne att böja sig för konsthatarna i SD. Det här är ju en av världens mest kända konstnärer Andy Warhol de väljer att plocka ned hur inkompetenta kan de bli egentligen?

  9. AccidentalGirlToy on

    Entartete Kunst och Untermenschen. Märks att det snart är 30-tal igen.

  10. InappropriateMentor on

    Mycket bra dags att göra upp med alla smygkommunister i offentlig sektor

  11. Ampersand55 on

    Hittade en äldre artikel om konsten på Sjöbo vårdcentral, citerar ett utdrag:

    > – Då var det stora, tomma lokaler och det fanns bara lite pengar att köpa in något för. Då såg jag istället en möjlighet att hänga min egen inköpta konst här, säger Tobiasson.
    >
    > Nu har han gått i pension men jobbar extra som distriktsläkare på vårdcentralen.
    >
    > – Väldigt många av patienterna uppskattar konsten. Det är roligt. Sedan är den en och annan som blir förbannad. Det är också roligt, säger Lars-Olof Tobiasson, som tror på konst och humor som en läkande kraft.
    >
    > Vördar visselblåsare
    >
    > Tobiasson vill att det ska vara ”högt i tak” på vårdcentralen och tycker det är viktigt att inte glömma Vårdexpressen, datasystemet som med artificiell intelligens skulle hjälpa personalen att ge förslag på behandling och diagnos av patienter. Sjöbo var en av Skånes vårdcentraler som använde systemet innan det stoppades.
    >
    > – Att jag satte upp det här konstverket är för att hedra dem som vågade säga ifrån att det här fungerade faktiskt inte, säger distriktsläkare Lars-Olof Tobiasson.

    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/konstverk-pa-sjobo-vardcentral-ska-paminna-om-vardexpressen

  12. patricksand on

    Är de någon som kan förklara vad som, enligt Mätta Ivarsson, är “problematiskt” med att ta bort verken?

  13. PoetPont on

    Det problematiska här är att SD hatar konst som inte inspirerar fosterlandskärlek. De vill ha styren konst såsom i Ungern eller tredje riket – det är essentiellt deras kulturpolitik.

    I det här fallet kan det vara klokt att lenin och mao inte finns på vårdcentraler, och visst jag tycker kanske inte att menskonst eller bajs på storgatan är en särskilt bra ide

    Men – det är såhär taktiken börjar – först tar man strid med mao på vårdcentralen, sen är menskonsten i tunnelbanan, sen är det Palme på stortorget, sen är det socialdemokratin i historieböckerna och till sist hamnar på en plats där en folkvald politiker skall välja konst som passar hens parti bäst.

    Det är så här vi fick privata vårdföretag, det är så här privatskolorna fick massa pengar, det är så här telia postnord och sj slutade att vara offentligt och bli privat.

    Om en princip inte betyder något när ci inte gillar resultate så betyder den inte heller någonting när man försöker hindra statyer av Göebbels framför riksdagshuset.

  14. Doctor_Fatass on

    Lol. Tavla av Mao plockas ner, Reddit börjar storböla och genast jämföra Sverige med Nazityskland. Nazityskland är när man inte vill ha tavlor av massmördare på vårdcentralen? Kanske vi borde hänga upp en talva på Pol Pot eller Kejsare Hirohito på fler ställen i landet? Blev ni lite ledsna nu när er favoritmassmördare blev nerplockad?

  15. Folk tror verkligen att avbilda något är likställt med att stödja något. Det är såklart tråkigt att ett parti vill detalj styra hur det gemensamma utrymmet ser ut, och om detta resulterar i ett till grått själlöst vänterum så är det ytterligare en förlust.

    Undra om likfärden hade varit godkänd vänterumskonst för SD, trots att det avbildar en tyrann som kastade Sverige in i sin mörkaste period.

  16. Fanastik on

    Jag förstår inte diskussionen!

    Om det varit verk med Hitler och nazisterna som är en ganska rimlig jämförelse istället?

  17. AggressiveSolution77 on

    Jaja för en bild på en kontroversiell figur är ju detsamma som en propagandaposter för dennes ideologiska uppfattningar

Leave A Reply