R: Lo Stato acquisterà 30.000 droni per la difesa

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/s-staten-ska-kopa-in-30-000-dronare-till-forsvaret

di enfaldig

13 Comments

  1. oroliggam on

    Säger inte FM att det här typ är meningslöst?

    Edit: lärde mig nått nytt idag

  2. llelundberg on

    Superdålig pryl att lägga på lager. De blir gamla på 6 månader, utvecklingen går i rasande takt.

    Men ge varje hemvärnssoldat en 15000-drönare att leka med, så kommer själva flyg-kompetensen att byggas utan att man behöver lägga en krona på utbildning.

  3. Big-Cap558 on

    Fan köp 30000 kryssningsrobotar istället! Bråkar ryssarna gör vi schweizerost av dem

  4. PaterTuus on

    Nej nej nej en jättedålig idé. Liten som att köpa datorer idag för man kanske kommer behöva dom om 5-10år 🤦‍♂️

  5. Dirac_Impulse on

    Det rimliga vore istället att låta FOI tillsammans med försvarsindustrin bygga upp kompetens på området och se till att vi snabbt har produktionsmöjligheter i händelse av krig. Vissa större drönarsystem för spaning bör köpas in för mer permanent användning. Man kan också tänka sig inköpande av små drönare för att träna.

  6. ProffesorSpitfire on

    Sveriges försvar behöver absolut drönare och kompetensen att använda dem. Precis som Hultqvist säger så har de varit helt centrala för Ukrainas försvar mot Ryssland. Eller snarare, de är helt centrala för att minimera förluster av soldaters liv. Allting man kan göra med en drönare kan man egentligen göra utan drönare också, men Ukraina hade förlorat oerhört många fler soldater och mycket mer utrustning om de inte haft drönare för rekognosering och anfall till havs.

    Sen tycker jag inte politiken ska peka ut exakt hur många drönare försvaret ska ha, eller hur ett eventuellt svenskt drönarprogram ska se ut. Ge försvaret en budget och ett uppdrag, och låt dem sedan utföra uppdraget m h a budgeten på bästa sätt.

    Jag är iofs försiktigt skeptisk till att ha ett centraliserat drönarprogram inom försvaret – drönare behöver finnas i alla delar av försvaret med delvis olika användningsområden. Flottan, flygvapnet och armén behöver alla ha drönarkompetens utspridd i sina förband. Jag tror mer på modellen att varje pluton eller motsvarande har en designerad drönarpilot.

  7. barbaren_i_pyjamas on

    Socialdemokraterna kommer alltid med de mest idiotiska utspelen.

    Ge försvarsmakten vad de vill ha istället för sådant de uttryckligen INTE vill ha.

  8. Otterism on

    Rimligt att prata om design och produktion snarare än inköp och lager. Utvecklingen går sanslöst snabbt framåt i Ukraina just nu. Simpla men funktionella lösningar hela tiden, och beroende på vem man lyssnar på skruvar de ihop mellan 3000 – 5000 drönare per dag just nu (simpla FPV-varianter mest).

  9. somabokforlag on

    Det bästa är att det är helt gratis! Försvaret behöver bara skapa 30 000 konton på TEMU.

  10. Folk verkar mer diskutera om att S vill att 30.000 drönare ska köpas. Men jag förstår det mer som att de vill inrätta produktion och utveckling av militärt-kapabla drönare på hemmaplan.

    För att få det att rulla vill de göra en beställning på 30.000 drönare.

    Tycker det finns lite nyans i vad förslaget är gentemot vad som diskuteras i denna tråden.

Leave A Reply