Giovani vendono lotterie S a Barcellona: “Truffa ai vecchi che non hanno soldi”

https://www.dn.se/sverige/unga-saljer-s-lotter-i-barcelona-lurar-gamlingar-som-inte-har-pengar/

di NedFlanders9000

7 Comments

  1. NedFlanders9000 on

    Från ett callcenter i Barcelona säljer unga telefonförsäljare Socialdemokraternas lotter. De riktar in sig på förvirrade äldre, döljer att det rör sig om ett abonnemang och använder sig av påhittade kampanjer, enligt flera tidigare medarbetare.

    ”Vi ska givetvis gå till botten med detta”, skriver Kombispels vd i en kommentar.

    Linn Jönsson
    Text

    Nicklas Thegerström
    Foto

    Spara

    Dela
    Varje år drar Socialdemokraternas lotterikoncern in miljontals kronor till partikassan. Partilotter är därför en brännande het politisk fråga och upprördheten var stor när Tidöpartierna meddelade att de ville se över regelverket i en statlig utredning. Trots att något förbud inte föreslogs i utredningen, som stod klar tidigare i år, har det inte uteslutits av M och SD, där SD sagt sig vilja ”dra åt kranen med finansiering” till Socialdemokraterna.

    Lotteriverksamheten av S-lotterna drivs genom A-lotteriernas dotterbolag Kombispel, som i sin tur lejt ut försäljningen till teletjänstföretaget Effective Communication, med kontor i Barcelona. Där säljer telefonförsäljare lotter för Kombispels räkning sedan maj 2022. Enligt Effective Communication varierar antalet anställda stort över tid eftersom personalomsättningen är hög. Tidigare medarbetare uppger att gruppen som säljer Kombilotter brukar bestå av mellan 15 till 30 personer.

    När 23-åriga Maja flyttade och tog jobb på Effective Communications kontor i Barcelona våren 2024 trodde hon att hon skulle sälja telefonabonnemang. Först under sin första dag på den nya arbetsplatsen fick hon veta att alla nyanställda börjar med att sälja lotter för Kombispel.

    Maja berättar om huvudmetoden på arbetsplatsen – ”klick eller sälj”.

    – Vi får inte lägga på, utan du ska pusha, pusha, pusha tills kunden köper eller klickar dig.

    Undantagen är få. Endast om kunden uttryckligen säger att den är demenssjuk eller har god man får samtalet avbrytas. Det berättar sju tidigare medarbetare som sålt Kombilotter i Barcelona under 2024.

    Maja och hennes kollegor beskriver det som att regeln utnyttjas till max.

    – Det var 98 procent gamlingar man sålde till. Det sågs som lättare eftersom de inte är med i ”gejmet”, säger Maja, som inte jobbar kvar på företaget längre.

    Kombispels vd Johan Lindholm skriver i ett mejl att företaget är ”bestört” över DN:s uppgifter.
    Kombispels vd Johan Lindholm skriver i ett mejl att företaget är ”bestört” över DN:s uppgifter. Foto: Nicklas Thegerström
    Trots att det rör sig om äldre personer som är uppenbart förvirrade förväntas telefonförsäljarna sälja lotter till varje pris, enligt deras egna berättelser.

    – Även om kunderna inte sa det, så kunde man ju märka att de inte förstod, att de trodde att det till exempel var deras dotter som ringde. Då lade jag på, men blev ifrågasatt av mina arbetsledare. De tänkte att det var ett ”gratis sälj”, säger en tidigare anställd som vill vara anonym.

    Sex av sju tidigare medarbetare som DN pratat med berättar att de sålt lotter till personer som sannolikt inte förstod köpvillkoren. Flera beskriver det som att fokuseringen på äldre och förvirrade kunder är satt i system.

    – Var man duktig fick man sälja på de äldre. Det var det man strävade efter, säger en annan tidigare anställd och fortsätter:

    – Det bygger på att man ska sälja till de som inte förstår att man behöver säga upp det.

    Kombilotteriet är ett abonnemang där den som prenumererar får nya lotter digitalt eller i brevlådan varje månad. Telefonförsäljarna berättar själva att de försöker dölja att kunden själv måste säga upp prenumerationen.

    – Man pushar på att det bara är en månad som de är med, säger Maja.

    Hennes berättelse stöds av andra tidigare anställda.

    – Vi hade jättemycket säljargument för att det bara är en lott. ”Du ska inte bli någon storspelare”, säger en av dem.

    De första lotterna säljs till ett rabatterat pris, men om abonnemanget inte sägs upp blir kostnaden snabbt högre. Telefonförsäljarna argumenterar för det billiga priset när äldre kunder säger att de inte hade råd, berättar Maja.

    – Jag tyckte det var väldigt märkligt att det var Socialdemokraterna som stod bakom att man lurar gamlingar som inte har pengar.

    Hur kunde du själv stå bakom det?

    – Det var en väldigt hög press på att sälja, men jag var absolut lite självisk. Jag tänkte på mig själv och att jag behövde pengarna, säger Maja.

    – Jag flyttade dit för att jobba, så hade jag slutat hade jag varit arbetslös i Barcelona, säger en tidigare kollega till henne.

    Varken Socialdemokraterna, Effective Communication eller Jonas Lindholm, vd för A-lotterierna och Kombispel, har velat ställa upp på en intervju. Lindholm skriver i ett mejl till DN att argument som ”pröva på att vara med en månad” förekommer, men att det alltid framgår i slutet av samtalet att det rör sig om en tillsvidareprenumeration.

    ”Kombilotteriet är ett prenumerationslotteri och bygger på att vi har nöjda kunder som väljer att stanna kvar länge – kortsiktig försäljning är inte intressant för oss över huvud taget”, skriver Jonas Lindholm och fortsätter:

    ”Vi är bestörta över det du skriver och beklagar att säljarna har haft den upplevelse du beskriver”.

    ”Vi får inte lägga på, utan du ska pusha, pusha, pusha tills kunden köper eller klickar dig”, säger Maja, som tidigare arbetat med telefonförsäljningen av Kombilotterierna. Personen på bilden och Maja är inte samma person.
    ”Vi får inte lägga på, utan du ska pusha, pusha, pusha tills kunden köper eller klickar dig”, säger Maja, som tidigare arbetat med telefonförsäljningen av Kombilotterierna. Personen på bilden och Maja är inte samma person. Foto: Nicklas Thegerström
    Jonas Lindholm beskriver Effective Communication som ett ”välrenommerat företag” som följer ”branschens etiska regler”.

    Maja kallar arbetsplatsen en svensk version av filmen ”The Wolf of Wall Street”.

    – De lurar oss och vi lurar kunder, säger hon.

    Och listan på det som försäljarna själva beskriver som tvivelaktiga metoder fortsätter.

    – Vi ringde till före detta kunder och sa att de hade samlat på sig rabatter, vilket de inte hade, eller så sa vi att ”nu drar vi igång den här kampanjen”. Det kunde vara påskkampanj, majkampanj och midsommarkampanj, säger Maja.

    Men ”kampanjerna” fanns inte, utan samma villkor gäller alltid enligt tidigare medarbetare. De beskriver det som att försäljningen ständigt rörde sig i ett gränsland mellan sanning och lögn.

    – Det handlade om att vara så långt ifrån sanningen som möjligt utan att ljuga, säger en av dem.

    Enligt Kombispels vd stämmer det att de varje månad startar en ny kampanj med ”en utvald målgrupp, ett erbjudande och ett manus”.

    ”Dessa kan variera eller inte mellan kampanjmånaderna, men någon justering görs normalt alltid i manuset för att det ska upplevas som aktuellt”, skriver Lindholm, som också bekräftar att målgruppen är äldre personer. Kampanjerna sker på uppdrag från Kombispel och det är även de som förser Effective Communication med listor på vilka de ska ringa upp.

    Tidigare medarbetare kallar säljmetoden för trakassering, eftersom samma personer kan bli uppringda gång på gång. En som drabbades av det är 47-åriga Mattias Ljunggren, som beskriver ”ett otroligt aggressivt försäljningssätt” med försäljare som ”in i det sista skriker efter mig att jag ska lyssna”.

    – Det ringde flera gånger om dagen, flera dagar i rad, och bara upprepade samma manus. Tillslut fick jag säga att om du inte slutar nu får jag lägga på i örat på dig, men de lyssnade inte ens på det, säger Mattias Ljunggren, som anmälde Kombispel till Konsumentverket.

    Det gjorde även 80-åriga Ingvar Forsberg.

    – Det var som en grammofon. Jag vet att det är deras metod, särskilt på oss äldre. De fortsätter så människor blir trötta och säger ja till slut, säger Ingvar Forsberg.

    Ingen av de tidigare medarbetare som DN pratat med jobbar kvar på Effective Communication i dag. Flera av dem slutade efter bara några veckor. De beskriver att de inte stod ut med känslan av att de lurade äldre personer.

    – Jag kände att jag tappade bort mig själv. Till slut faller man in i det där grupptrycket och i efterhand känner man ju bara ”vad har jag gjort?”, säger en tidigare anställd.

    Flera beskriver att de brukade gå hem från jobbet med en klump i magen, för att de ”fulsålde”.

    – Jag tänkte på min egen mormor och morfar. Jag hade ju inte velat att någon skulle lura dem på det här sättet, och så skulle man vara en sådan själv, säger en annan tidigare anställd.

  2. ilovecpp22 on

    Detta hände min familj upprepade gånger för 20 år sedan. Gamling luras att abonnera på sossarnas jävla lotter via telefon. Man ringer och säger upp abonnemanget. Några veckor senare ringer någon “försäljare” så att abonnemanget startas igen. Fantastiskt sossarna börjar upptäcka något som de hållit på med minst 20 år men sannolikt ännu längre.

  3. swedish_tcd on

    Förbjud skiten. Politiska partier ska inte hålla på med sånt här och särskilt inte ha undantag i lagen som ett visst parti skapat till sig självt.

  4. MingWree on

    Kan någon förklara varför “arbetarpartiet” Socialdemokraterna, som påstår sig värna om de svaga i samhället, inte har blivit fullkomligt jagade av etablerade medier de senaste 20 åren över detta?

    Visserligen har DN och Expressen släppt tidigare granskningar, men stormen kring dessa verkar ju ha blåst över samma vecka som de släppts

    Man verkar ju aktivt ha utnyttjat just de svagaste grupperna i samhället för att tjäna en hacka. Varför tror ni inte vi ser vi inte ett fullkomlig storm i media eller något uppror i deras väljarbas över detta uppenbara hyckleri?

    Jag har mina egna tankar, Socialdemokraterna är ett toppstyrt och elitistisk parti som inte verkar ha några problem med att nyttja utsatta och svaga grupper när de ser att det finns pengar att tjäna, även när det kommer till deras egna väljardemografier.

  5. barbaren_i_pyjamas on

    Det är alltså detta Socialdemokraterna har stått och försvarat det senaste året? Socialdemokraterna är moraliskt korrupta.

Leave A Reply