SVT – Northvolt non è sola: la bolla verde sta scoppiando?

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/haller-en-gron-bubbla-pa-att-spricka

di FlowersPaintings

8 Comments

  1. FlowersPaintings on

    SVT – Northvolt inte ensamt – håller gröna bubblan på att spricka?

    >
    >Den gröna omställningen har haft stark politisk och ekonomisk uppbackning, men nu möter stora satsningar som Northvolt kritik och ekonomiska utmaningar.
    >
    >Det väcker frågan: Är allt en bubbla?
    >
    >– Man överskattar ofta hur snabbt förändringar och skiften ska ske, men underskattar hur omvälvande det sen blir, säger SVT:s Alexander Norén.
    >
    >Delar av Northvolts fabrik i Skellefteå ska stänga ner. Batteritillverkaren, som tidigare lockat stora investeringar, kämpar nu med ökade kostnader, produktionsproblem och en vikande elbilsmarknad.
    >
    >– För Northvolt är det ”make it or brake it” nu. Om de lyckas få fart på tillverkningen och kan sälja batterier som planerat så kan de locka nytt kapital, klara sig och kanske bli en framgångssaga till slut, säger ekonomikommentator Alexander Norén och fortsätter:
    >
    >– Om de inte kan visa att de får igång fabriken ordentligt, då hjälper det inte att de skär ned på övrigt. Skellefteå måste funka till att börja med, annars blir det svårt att få ägarna, framför allt Volkswagen, att skjuta till mer pengar. Då kan de hamna i en dödsspiral istället.

  2. ironparrot on

    Nej men, vad ska Johan Pehrsson använda för klämkäck oneliner till arbetslösa nu? Fungerar det inte med “flytta till norrland” längre?

  3. pitepaltarn on

    > För Northvolt är det ”make it or *brake* it” nu.

    lol svt.

    (Passar i och för sig bra med elbilstemat.)

  4. jabbeboy on

    På ett sätt känns det som skulden till att inte elbils försäljningen går såpass mycket som den hade behövt för att påverka klimatavtrycket blir till oss konsumenter. Inte så såklart men känns som det. Men självklart är det biltillverkarnas fel att dem inte släpper mer normala bilar. Alla vill inte och har inte råd att köpa SUVar med long range för 500k plus

  5. GabeLorca on

    Den gröna bubblan håller inte på att spricka. Det gör däremot de stora satsningar som grönmålats, typ grönt stål etc, som ingen som vet vad de pratar om faktiskt anser är hållbara. De är mer prestigeprojekt för politikerna än faktiskt bra satsningar för framtiden.

  6. Jag har alltid känt att detta gröna projekt och migrationspolitiken var sammankopplade.

    Någonstans i ett rum fanns en PowerPoint-presentation med en prognos om en blomstrande grön ekonomi med behov av arbetskraft.

    Nu har vi ingen blomstrande ekonomi, och en massa arbetslösa invandrare på välfärd.

  7. PriorFast2492 on

    Den gröna bubblan hänger inte på northvolt. Både Usa (tesla) och Kina producerar batterier och bilar till vinst.

Leave A Reply