Il sindacato: diversi svantaggi del lavoro a distanza

https://www.dn.se/ekonomi/facken-flera-nackdelar-med-distansarbete/

di Dazzling_Rub3525

9 Comments

  1. Dazzling_Rub3525 on

    **Besparingar på uppåt 2 000 kronor per månad, och 8–12 timmar mer fritid. Det uppskattar forskare att man vinner på att jobba hemma.**

    **Trots det ser flera fackförbund inte enbart fördelar med distansarbete.**

    För några veckor sedan rapporterade DN om forskaren Jonas Grafström som kommit fram till att möjligheten att arbeta hemifrån skulle kunna likställas med ett extra påslag på lönen på cirka 10 procent.

    – Jag tyckte det var skönt att få en siffra på vad det innebär när skillnaderna är så stora, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet och fortsätter:

    – Det är ett stort ekonomiskt värde i skillnaden av frihetsgrader i arbetslivet.

    Letar man i jobbannonser skiljer de sig åt från före pandemin. De arbetsgivare som kan erbjuda distansarbete någon dag i veckan lyfter gärna fram det tillsammans med förmåner som exempelvis friskvårdsbidrag. Många kontorsarbetare har nu också vant sig vid den flexibilitet som distansarbetet innebär. När både Försäkringskassan och Skatteverket kräver mer tid på arbetsplatsen i höst, har de anställda reagerat kraftigt.

    Förutom den tid de anställda sparar på att slippa pendla till arbetsplatsen innebär det en ekonomisk besparing.

    – Det kostar att pendla, inte minst parkering. Det kan kosta ända upp till 1 500 kronor i månaden bara att parkera nära sjukhus, fortsätter Sineva Ribeiro.

    Jonas Grafström är forskare och vice vd på det tvärvetenskapliga forskningsinstitutet Ratio. Han är också knuten till Luleå tekniska universitet och Oxford Institute for Energy Studies. Han menar att det inte finns någon exakt forskning på vad det innebär utan att han uppskattar det till besparingar på uppåt 2 000 kronor per månad i rese- och matkostnader, och 8–12 timmar mer fritid. Till det kommer färre dagar med förlorad arbetsinkomst eftersom man inte alltid behöver sjukskriva sig om man är rädd att smitta andra eller vårdar barn.

    – Våra grupper kan inte ta ett möte hemifrån vid lättare sjukdom eller vabb, konstaterar Sineva Ribeiro.

    Britta Lejon, ordförande i ST som organiserar statligt anställda, vill inte driva distansarbetet som en löneförmån eftersom hon menar att olika grupper ställs emot varandra. Hon representerar både dem som inte kan distansarbeta, som till exempel lokförare, och de som kan, exempelvis anställda på Försäkringskassan.

    – Distansarbete är en fördel på många sätt eftersom det kan innebära en flexibilitet och att man sparar tid när man inte behöver åka till jobbet alla dagar. Sedan kan det finnas nackdelar också med arbetsmiljön och att cheferna har sämre förutsättningar att följa upp om det blir bekymmer, säger Britta Lejon och fortsätter:

    **– Vi driver löneökningar** och krav på förbättrad arbetsmiljö för alla våra grupper utifrån de förutsättningarna som finns och behoven på arbetsplatserna i de olika yrkena och branscherna.

    Även Unionen menar att det är omöjligt att räkna ut ett snittvärde på distansarbetet.

    – Distansarbetet kan komma med en rad olika merkostnader och kostnadsbesparingar för både arbetsgivaren och arbetstagaren. För arbetstagare kan det handla om merkostnader för till exempel bredband, elkostnader och telefoni, kommenterar Unionens förhandlingschef Martin Wästfält och fortsätter:

    – Vi ser snarare möjligheten till distansarbetet som en av flera parametrar som en arbetsgivare kan erbjuda för att attrahera och konkurrera om arbetskraft.

    Sineva Ribeiro menar att arbetsgivarna måste kompensera dem som behöver vara på plats. Om inte annat för att locka och behålla kompetensen inom vårdyrkena.

    – Många av vårdförbundets medlemmar får inte ihop sitt arbetsliv med sitt privata liv, vilket innebär att man inte heller får återhämtning och vila. Det är den största orsaken till att 30 procent av medlemmarna jobbar deltid och 50 procent av barnmorskorna arbetar deltid.

  2. Det är klart dem ser flera nackdelar, det är ju något som är positivt för arbetstagaren. ST gjorde själva en undersökning för ett tag sedan som sa:

    I en undersökning som ST gjort bland förbundets medlemmar svarar 84 procent att de gillar att jobba hemma. Minskad restid och möjlighet att arbeta mer fokuserat utan avbrott lyfts fram som några av fördelarna, medan bristande tillgång till kolleger är den största nackdelen, enligt de svarande ST-medlemmarna.

    ST konstaterar i sin rapport också att medlemmarna verkar uppleva mindre stress när de jobbar hemifrån, jämfört med på arbetsplatsen.

    Så vad någon ordförande tycker bör vara rätt irrelevant, lyssna istället på medlemmar för en gångs skull.

  3. hullabaloo87 on

    När kommer de negativa aspekterna av att kunna jobba hemifrån i artikeln?

    Distansarbete verkar vara ett sådant område där saker som miljötänk och mental hälsa alltid magiskt glöms bort. Man kan prata om att vi måste skaffa elbilar, solceller, konsumera mindre, ta buss/tåg framför bilen, cykla mer. Men när det kommer till transporten som säkerligen majoriteten gör (till och från arbete) så är det helt tyst. Varför går intr alla politiska partier som låtsas vara gröna ut och slår på trumman att kan man jobba på distans så borde man göra det så mycket det går för att kunna nå transportmålen?

    Vissa som kör bil gör ibland det för det kan bli så otroligt mycket strul med lokaltrafik. Man ska lämna barnen, dra till jobb utan att tågen har gått sönder, sen ska man hem och man får int vara en minut för sen för då missar man bussen som går till stationen, gör man det så blir det nästa buss och nästa tåg som istället går 20min senare om det inte som vanligt är tågkaos runt 16. Man kan såklart inte vara sen till förskola. Sen ska man direkt från förskolan till nästa aktivitet barnen har eller köpa mat etc.

    Eller så tar man det lugnt, drar till förskolan med barnen, cykla, gå sen hem igen, jobbar, tar en paus och köper mat i affären så man har det redo till kvällen, jobbar, man äter lunch som är två bullar man köpte i affären klar på 15min. Hämtar barnen i lugn och ro, cyklar dit, vidare till nästa aktivitet etc.

    Pandemin öppnade verkligen ögonen hur mycket tid och stress pendlingen skapar. Att köra är tusen gånger enklare men dyrare och man vet man borde ta tåg och buss. Väldigt skönt på morgonen, med sin bok, hemskt när man ska hem och man aldrig vet om man ska kunna komma i tid till förskolan fastän man har 30min marginaler inräknat. Blir bara bättre när hösten och vintern kommer och det minsta snö eller blöta löv skapar kaos.

    Sen att man får så mycket gjort hemifrån. Kanske inte när man måste få fixat en lösning där många är i blandade men när man ska bygga något stort där man behöver koncentrera sig, lugn och fokusera på en uppgift så är hemarbete perfekt.

  4. Writer-105 on

    Jag läser och läser, men får inte ihop rubriken med innehållet. Vad är det som är nackdelarna? Att man måste ha skrivbord och bredband?

  5. Big-Cap558 on

    Distansarbete är den viktigaste reformen på lönearbete i modern tid, facket borde försvara den

  6. Så bara för några inte kan rent praktiskt jobba hemifrån så ska ingen?
    Låter ju verkligen som nån dum skolregel, kan inte alla ska ingen!

    Verkar ju absurt hur de kommit fram till detta och verkligen helt struntat i vad arbetarna tycker helt.
    Liksom vadå ska alla jobba 12tim pass bara för det vi gör i vården?
    Varför inför man inte dÃ¥ annars enbart 8tim pass inom vÃ¥rden för det är ju vad alla pÃ¥ kontoret jobbar. Och folk fÃ¥r bara bli sjuka mellan 8-17….

    Liksom de telefonsamtal osv jag haft med fk/mv/vilken myndighet har de ju lätt kunna göra hemma.

    Tom lärarna gör ju utvecklingssamtal hemma via teams numera.

  7. Big-Coffee7329 on

    Jag blir så trött. Kan dem jävla horungarna bara acceptera att distansarbete gör människors liv betydligt enklare utan någon extra samhällskostnad. Varför ska dem rota och gnälla över något som funkar? Patetiskt.

  8. Dagen jag tvingas att börja åka till ett kontor är dagen jag säger upp mig.

    Det är så värdefullt att jobba 100% remote. Man slipper störiga kollegor.
    Man slipper pendla.
    Man kan fixa egen lunch altid.
    Chefen är på ett behörighet avstånd.
    Man har ner flexibilitet i det privata och kan flexa mycket.
    Att jobba övertid är enkelt.

  9. Varför är rubriken helt tvärtemot innehållet?

    Tusen fördelar, mot nackdelen att det kostar lite mer el (wtf?) att jobba hemma. Suck, är facken helt på arbetsgivarens sida här??

Leave A Reply