SVT – Procura contro una donna IS per genocidio degli yazidi: “Storico”

https://sverigesradio.se/artikel/atal-mot-is-kvinna-for-folkmord-pa-yazidier-historiskt

di FlowersPaintings

1 Comment

  1. FlowersPaintings on

    [**SVT – Åtal mot IS-kvinna för folkmord på yazidier: ”Historiskt”**](https://sverigesradio.se/artikel/atal-mot-is-kvinna-for-folkmord-pa-yazidier-historiskt)

    >Enligt uppgift till Ekot ska kvinnan ha haft nio yazidiska barn och kvinnor i sin bostad i den syriska staden Raqqa.
    >
    >**”Jag skulle nog inte kunna beskriva och betona nog vikten av att det här fallet tas upp i Sverige. Det är väldigt stort och historiskt**”, säger juristen Delkhwaz Haciy som länge jobbat med yazidiska offer.
    >
    >Kvinnan bestrider ansvar enligt hennes offentlige försvarare.
    >
    >Brottstiden sträcker sig mellan 2014 och 2016, en tid då staden var under terrorsekten Islamiska statens kontroll.
    >
    >**Kvinnan är misstänkt för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelse**. Målsägarna är i dag bosatta utanför Sverige.
    >
    >Fallet är det **första i Sverige där någon ställs inför rätta** för de här brotten mot yazidier. Internationellt har hittills bara Tyskland dömt personer för folkmord på yazidier.
    >
    >Kvinnan som är i femtioårsåldern sitter redan i dag fängslad. **Hon dömdes 2022 till sex års fängelse för grova krigsförbrytelser, då hon medverkade till att hennes egen son blev barnsoldat åt Islamiska staten.**
    >
    >Det var 2014 som IS tog över stora landområden i Irak och Syrien och inledde vad FN och många stater betecknar som folkmord på den yazidiska minoriteten i regionen. En av de mest smärtsamma metoderna som IS använde, säger juristen Delkhwaz Haciy, var att **tusentals yazidiska kvinnor och flickor togs tillfånga och förslavades:**
    >
    >– Det har absolut lämnat väldigt djupa sår och det är nånting som yazidier och de här familjerna kommer få leva med i generationer framåt, säger juristen Delkhwaz Haciy.
    >
    >Kvinnans offentliga försvarare Mikael Westerlund skriver i ett sms till Ekot att kvinnan bestrider ansvar, och att hon utvecklat sin inställning under förhör i utredningen.

Leave A Reply