SVT – Adolescente deportato – è nato e cresciuto in Svezia: “Prima in Svezia”

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/hovratten-faststaller-dom-i-uppmarksammat-mord-i-flemingsberg

di FlowersPaintings

25 Comments

  1. FlowersPaintings on

    [**SVT – Tonårspojke utvisas – är född och uppvuxen i Sverige: “Första i Sverige”**](https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/hovratten-faststaller-dom-i-uppmarksammat-mord-i-flemingsberg)

    >Dom efter uppmärksammat mord i Flemingsberg fastställs – Hovrätten: ”Första i Sverige”
    >
    >
    >**I mars 2023 sköts en man i 30-årsåldern till döds i en lägenhet i Flemingsberg. I maj 2024 dömde Södertörns tingsrätt två män till fängelse för mord. Nu fastställer hovrätten mördarnas dom. Bland annat ska en morddömd tonåring utvisas trots att han är född och uppvuxen i Sverige.**
    >
    >I tingsrätten dömdes en man som var 17-år vid brottstillfället för mord och fick sju års fängelse, även en 21-åring dömdes för mordet och fick livstids fängelse. En tredje person fick åtta års fängelse för medhjälp till mord och en fjärde åtalad frikändes.
    >
    >Dömd tonåring född i Sverige – ska utvisas: ”Första gången”
    >
    >Hovrätten justerar ned tonåringens straff med två månader på grund av att han varit häktad med restriktioner under lång tid.
    >
    >Hovrätten fastställer även tingsrättens dom att han ska utvisas på livstid efter avtjänat straff. Tonåringen är inte svensk medborgare men född och uppvuxen i Sverige. Han ska inte ha någon koppling till landet han ska utvisas till mer än medborgarskapet.
    >
    >Enligt hovrättsrådet har just påföljdsfrågan kring utvisning varit en av de centrala när hovrätten prövat målet.
    >
    >– Det är så vitt jag vet den första domen i Sverige under de här förutsättningarna. Det vill säga att det är någon som fötts och växt upp i Sverige som utvisas, säger hovrättsrådet Therese Linderoth.
    >
    >Att påföljden är möjlig beror på att lagen om att utvisa personer dömda för brott ändrats.
    >
    >– Jag hoppas att Högsta domstolen lyfter det här målet för att ge oss vägledning i hur vi ska döma framåt, säger Therese Linderoth.
    >
    >En får skärpt straff
    >
    >Mannen som tingsrätten dömde till medhjälp får skärpt straff i hovrätten, från åtta års fängelse till 14 års fängelse.
    >
    >Tingsrätten beskrev mordet som en ren avrättning. Offret sköts på natten i en bostad med sina sina anhöriga nära, bland annat ett minderårigt barn. Tingsrätten menade att brottet hamnar i kategorin av särskilt farliga, hänsynslösa och brutala ageranden.
    >
    >Kopplas till gängkriminalitet i Södertälje
    >
    >Polisen har kopplat mordet till den våldsamma konflikten mellan de två falangerna i Södertäljenätverket, Ronna- och Saltskogsfalangen.
    >
    >De fyra personer som åtalades kopplas alla till Saltskogsfalangen. Den mördade ska däremot ha haft kopplingar till Ronnafalangen.
    >
    >Mannen i som mördades var hemmahörande i Södertälje men hade flyttat till Flemingsberg en kort tid innan mordet. Natten till tisdag den 7 mars sköts han ihjäl i en lägenhet i Flemingsberg.
    >
    >Utvisning på grund av brott
    >
    >En person som inte är svensk medborgare kan i vissa fall utvisas, om personen begått allvarlig eller upprepad brottslighet. Frågan prövas av domstol efter begäran från åklagare.
    >
    >Den som döms för brott i Sverige och som inte är svensk medborgare kan utvisas härifrån. Det blir aktuellt om den dömde har tidigare domar bakom sig eller om det annars finns en risk för att han eller hon återfaller i brott. Men även utan tidigare domar blir frågan om utvisning aktuell om man döms för brottslighet som har ett straffvärde på minst sex månaders fängelse.
    >
    >
    >Kan man utvisas när man är född i Sverige?
    >
    >**Att vara född i Sverige eller ha bott här en lång tid innebär inte automatiskt att man har rätt till uppehållstillstånd. Det är bara svenska medborgare som har en absolut rätt att bo och arbeta i landet. En svensk medborgare kan aldrig utvisas.**
    >
    >**Ett barn får svenskt medborgarskap vid födseln om minst en av föräldrarna är svensk medborgare.** En förekommande missuppfattning är att man är svensk medborgare om man är född här oavsett föräldrarnas medborgarskap – men det stämmer alltså inte.
    >
    >För att få uppehållstillstånd, och därmed ha rätt att bo här, krävs att man uppfyller vissa kriterier som i huvudsak finns i utlänningslagen. Om man inte uppfyller de specifika kriterierna finns det inget skäl för att bevilja uppehållstillstånd och Migrationsverket kan därför fatta ett beslut om att man måste lämna Sverige.

  2. Tror att vi behöver ett nytt ord för dom här individerna bör inte kallas svenskar, känns missvisande. Rasistiskt? Ja kanske

  3. MrBrunkare on

    Väldigt rimligt om man inte är svensk medborgare! Spelar ingen roll om man bott här hela livet, men inte löst ett medborgarskap, är man är en kriminell mördare så är utvisning helt rätt.

  4. MingWree on

    För er som började tycka synd om denna killen:

    > I mars 2023 sköts en man i 30-årsåldern till döds i en lägenhet i Flemingsberg. I maj 2024 dömde Södertörns tingsrätt två män till fängelse för mord. Nu fastställer hovrätten mördarnas dom. Bland annat ska en morddömd tonåring utvisas trots att han är född och uppvuxen i Sverige.

  5. Garbanino on

    Oj, fan vad bra! Jag är inte så säker på att dom kommer lyckas verkställa det, men bara en utvisningsdom är en sorts vinst kan jag tycka.

  6. PoetPont on

    Så en person som är född och uppväxt i Sverige begår ett brott i sverige och då skall han utvisas till ett annat land?

    Som brittiska fångar som skickas till Australien liksom?

    Det här är alltså ett problem vi skapat och som vi nu dumpar på ett annat land?

    Eller är tanken att eftersom föräldrarna är från ett annat land så måste hans DNA höra ihopa med en annan mark elller något? Eller hans ras är såpass annorlunda att ha måste vara med andra av hans ras?

    Det här har inget att göra med att tycka synd om killen men det här kännns väldigt rasistiskt. Som om själva system är designat för att vara rasistiskt.

  7. jigglyroom on

    Båda hade säkert varit grymma lottförsäljare vid det här laget om dom bara fått sossarnas broschyr mot gängbrottslighet redan för några år sedan.

  8. ICA_Basic_Vodka on

    SVT – ***Morddömd*** tonårspojke utvisas – är född och uppvuxen i Sverige ***men inte Svensk medborgare***: “Första i Sverige”

    Så SVT – Fixade det åt er.

  9. Dramatic-Lime5993 on

    Åsikter kan man ha åt alla möjliga håll och kanter, men hur fungerar det rent praktiskt? Får han en tidsgräns för när han måste vara ute ur landet? Sätter de honom på ett plan? Får han en veckas betald bed and breakfast för att acklimatisera sig? 

  10. trollsmurf on

    Har ingen sympati för hans brott, men vart ska han utvisas om han är svensk medborgare?

    Uppdatering: Det är han visst inte, men blir man inte det automatiskt om man föds i landet?

  11. Bra ut med skiten. Det finns inte en chans att den mördaren någonsin skulle bli en del av det svenska samhället. Bör återkalla medborgarskap som folk fått efter födseln i samband med såpass grova brott dessutom. Hoppas bara HD vågar sätta detta som framtida prejudikat.

  12. Den där utvisningen lär knappast verkställas. Mottagarlandet lär vara måttligt intresserat av att få honom.

  13. Commercial_Ad9657 on

    Hör av er när han faktiskt blivit utvisad, tills dess kan det lika gärna vara tyst.

  14. Hour-Map-4156 on

    Bra att vi markerar tydligt att det här inte är okej! Nog med daltande och straffrabatter!

  15. Relevant_Apricot_549 on

    Jimmie kan beställa mord och utvisa mördaren sedan 😂🤣.

    Skål på det!

  16. Electrical-Aide-911 on

    Om man är född i sverige då får man automatiskt medborgskap,hur är det ens möjligt?

Leave A Reply