Proposta una revisione completa della selvicoltura della chiesa: “La foresta dovrebbe giovare al clima”

https://www.dn.se/sverige/helomlaggning-av-kyrkans-skogsbruk-foreslas-skogen-ska-gora-klimatnytta/

di DieCO2

3 Comments

  1. **Sveriges femte största skogsägare – Svenska kyrkan – bör minska sina avverkningar och införa ett mer naturnära skogsbruk.**

    **På så sätt kan klimatnyttan öka och mer biologisk mångfald skyddas.**

    **Det föreslår kyrkans egen skogsutredning – som går på tvärs mot vad den svenska skogsnäringen förespråkar.**

    De senaste åren har Svenska kyrkan fått växande intern kritik för sitt skogsbruk, vars huvudfokus i dag ligger på ekonomisk avkastning.

    [DN har tidigare avslöjat](https://www.dn.se/sverige/interna-kritiken-mot-kyrkans-skogsbruk-tjanar-mammon/) att kyrkan avverkar stora områden av gammal, värdefull skog. Samtidigt har motioner om att förändra skogsbrukets inriktning mot större hänsyn till klimat och miljö avslagits.

    I april 2023 fick Göran Enander, tidigare generaldirektör för Skogsstyrelsen, uppdraget att utreda hållbarheten i kyrkans skogsbruk.

    Nu är [utredningen ”Kyrkan och skogen”](https://www.svenskakyrkan.se/skogsutredning) klar – och utredaren föreslår en grundläggande kursändring för hela kyrkans skogsbruk.

    **20 procent av skogsarealen** bör enligt utredaren skyddas för biologisk mångfald och kolinlagring och 33 procent ställas om till naturnära skogsbruk. Med naturnära skogsbruk menas ett mer skonsamt, småskaligt och varierat skogsbruk än det kalhyggesbruk som i dag bedrivs på 97 procent av den brukade skogsarealen i Sverige.

    Dessa två förändringar berör tillsammans mer än hälften av Svenska kyrkans skogsegendomar på totalt 460 000 hektar skog – eller en yta 122 gånger större än Tyresta nationalpark.

    – Den viktigaste förändringen är ett större fokus på att skogen ska göra klimatnytta, i stället för att enbart ha fokus på högsta möjliga produktion. Jag vill också se ett större ansvar för biologisk mångfald genom en betydligt större andel skog som inte brukas, säger Göran Enander till DN.

    **Men även på** den resterande arealen – 47 procent av kyrkans skogsareal – ska skogsbruket bli mer varsamt, med ökad hänsyn till klimat och miljö.

    Hyggen ska göras mindre, fler träd ska lämnas kvar vid avverkning, andelen lövträd ska öka och träden ska få växa längre innan de avverkas, så att de hinner lagra mer kol. På så vis menar utredaren att kyrkan även kommer att få ut mer timmer vid avverkningar.

    I dag går mer än 80 procent av trädbiomassan vid avverkningar till kortlivade produkter som pappersmassa och bioenergi – som släpper ut all den lagrade koldioxiden i atmosfären igen när de förbränns.

    – Vi är ganska tydliga med att det som är mest klimateffektivt för skogen, det är att minska avverkningen nu, att låta skogen stå längre och binda mer kol och att få ut mer timmer som kan göra klimatnytta när det ersätter andra material, säger Göran Enander.

  2. Deras skog, dom får bruka den på vilket sätt de vill så länge det är inom lagen gränser. Förstår inte varför det blir sånna rubriker av det?

    Det är dock bra för oss andra skogsägare att kyrkan väljer oeffektivare metoder! Kommer öka rundvirkespriserna ännu mer! 🤩🤩

  3. Från artikeln:

    >Den föreslagna omställningen bedöms innebära att kyrkan på kort sikt förlorar en fjärdedel av sina nettointäkter från skogsbruket – drygt 100 miljoner per år eller 0,4 procent av de samlade intäkterna.

    Samtidigt för ett halvår sedan:
    >**Larmet: Svenska kyrkor kan behöva stängas**

    >Varje år får Svenska kyrkan ett ekonomiskt stöd av staten i form av den kyrkoantikvariska ersättningen för att underhålla landets kyrkor. Sedan 2010 har denna legat på 460 miljoner kronor.

    >Ett lägre penningvärde har dock gjort att pengarna inte längre räcker lika långt, och på Svenska kyrkan befarar man att kyrkor kan behöva stängas om ersättningen inte höjs.

    http://www.tv4.se/artikel/7HzKZ95uT72AQC3QDIK5iZ/

    Är inte seriöst att hålla på med sån här kapitalförstöring och samtidigt säga att man har för lite pengar

Leave A Reply