L’associazione di studio Ibn Rushd chiude

https://www.expressen.se/nyheter/sverige/studieforbund-ibn-rushd-lagger-ner/

di MingWree

16 Comments

  1. MingWree on

    > I ett pressmeddelande från Studieförbunden i samverkan skriver ordförande Gunnar Danielsson:

    > **”Förlusten av Ibn Rushd studieförbund innebär att bredden och mångfalden i svensk folkbildning minskar. Ibn Rushd studieförbund har hela vägen profilerat sig mot den stora muslimska befolkningsgruppen utifrån den viktiga strävan att muslimer ska vara en självklar del av Sverige.”**

  2. FlowersPaintings on

    Kontext kring vändorna runt Ibn Rushd

    [**2024 – Omni – Ibn Rushd måste betala tillbaka 600 000 i bidrag**](https://omni.se/ibn-rushd-kravs-pa-600000-anvander-shariamaterial/a/lwzmqe)

    >Enligt en granskning av Folkbildningsrådet använder Ibn Rushd **material som är nedsättande mot kvinnor, kopplar judendomen till homosexualitet och refererar till sharialagar.**

    [**2024 – SVT – Region Västmanland stoppar bidrag till studieförbundet Ibn Rushd: ”Finns tveksamma värderingar”**](https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/region-vastmanland-stoppar-bidrag-till-studieforbundet-ibn-rushd-finns-tveksamma-varderingar)

    >kritiserats för att ha länkat till hemsidor som sprider budskap om att **homosexualitet är förbjudet och att barnaga är acceptabelt.**

    [**2024 – SVT – Ministern anklagas för att svartmåla muslimer**](https://www.svt.se/kultur/ministern-anklagas-for-att-svartmala-muslimer)

    >Utbildningsminister Mats Persson (L) sa att organisationen är kvinnofientlig, homofobisk och antisemitisk. Nu anklagas han för att svartmåla muslimer.

    [**2023 – SVT – Helsingborg och Region Skåne stoppar bidrag till Ibn Rushd**](https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/helsingborg-och-region-skane-stoppar-bidrag-till-ibn-rushd–ymtjwx)

    >Studiematerial som framställer **homosexualitet som en synd och där antisemitiska konspirationsteorier förekommer.**

    [**2020 – SVT – Misstankarna mot studieförbundet Ibn Rushd – Göteborgs granskning hålls hemlig**](https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/studieforbundet-har-dalig-koll-pa-pengarna)

    >En halv miljon kronor som inte redovisats till Skatteverket, kontanta betalningar utan underlag och ersättning för studiecirklar – som aldrig ägt rum.

    [**2020 – SVT – Granskning på terrorforskarnas linje om Ibn Rushd**](https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/granskning-gar-forskarnas-linje-om-ibn-rushd-halften-av-foreningarna-tvivelaktiga)

    >Ibn Rushd haft kopplingar till Muslimska brödraskapet och antisemitism.
    >
    >kommunala bidrag kan ha gått till religiösa studiecirklar som ”Konsten att läsa koranen” och ”Islams grundpelare”… …Frågan är om det är mer ett studieförbund eller ett trossamfund?

  3. blastrar on

    >den viktiga strävan att muslimer ska vara en självklar del av Sverige.

    tror det var bäst att de la ned!

  4. MingWree on

    Vad tycker ni? Anser ni att detta kommer att påverka svensk folkbildning positivt eller negativt?

    Ni som tycker det är dåligt att dom lägger ned, vad är er åsikt gällande deras kopplingar till islamistorganisationer såsom det muslimska brödraskapet?

    > Hälften av föreningarna som studieförbundet Ibn Rushd samarbetar med ifrågasätts nu för att inte följa de riktlinjer som Göteborgs stad har för att bevilja bidrag. Det handlar bland annat om utövande av religion, vilket inte är tillåtet. Det visar en granskning som beställts av politikerna. Granskningen går även på kritikernas linje när det gäller kopplingar till extremism.

    > Under året har flera artiklar skrivits om det muslimska studieförbundet Ibn Rushd, bland annat av terrorforskarna Magnus Ranstorp och Peder Hyllengren samt socialantropologen Aje Carlblom.

    > De menar att Ibn Rushd haft kopplingar till Muslimska brödraskapet och antisemitism. Studieförbundet har förnekat kopplingarna och menar att det handlar om en ”hetsjakt” på förbundet.

    > Den här granskningen visar att det vi hävdat hela tiden stämmer, det är rätt, säger forskaren Magnus Ranstorp, när SVT Nyheter Väst berättar om de nya uppgifterna.

    > https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/granskning-gar-forskarnas-linje-om-ibn-rushd-halften-av-foreningarna-tvivelaktiga

  5. Tänk att det tog oräkneliga skandaler och avslöjanden, tydligt fusk och uppenbara demokratihotande åtgärder innan kommuner och staten drog åt bidragskranen. 

    Handen på hjärtat tror ni det hade varit möjligt under förra mandatperioden?

  6. psyhashginko on

    Verkligen på tiden. Det är trevligt när något positivt faktiskt inträffar i Sverige. All de miljoner de fick under åren de fick bidrag hade kunnat användas till något positivt. Bra att vi inte har en sosseregering, då hade de istället fått ökade anslag

  7. Ecstatic-Power1279 on

    Ingen förlust. De har kopplingar till Muslimska Brödraskapet och utgör ingen genuint demokratisk kraft.

    Folkbildning är jätteviktigt och särskilt svenska muslimer behöver engageras i folkbildningen. Folkbildningen är oumbärlig för integration och skapandet av en demokratisk kultur.

    Genuin fortbildning tar strid mot alla icke-demokratiska ideologier. Att bekämpa islamismen är av självklar vikt.

    Alltså, vi behöver mycket mer folkbildning i svenska förorter men på helt andra villkor än de Ibn Rushd står för.

  8. ValidSignal on

    Vi får väl se om ett nytt likadant studieförbund med annat namn dyker upp och det här bara är ett sätt att tvätta imagen folk har fått av deras verksamhet eller om de genuint lägger ned.

    Varit många skandaler senaste åren.

  9. BukowskisHerring on

    Ingen kommentar om just Ibn Rush – men att ett studieförbund inte kan överleva utan offentligt finansiering säger något om hur magert det svenska civilsamhället är.

  10. Tobbethedude on

    >Ibn Rushd har fått kritik bland annat för att ha länkat till hemsidor med texter om att homosexualitet är förbjudet och att barnaga är tillåtet under vissa omständigheter.

    Religiösa människor är fan det värsta som finns

  11. natasevres on

    Äntligen lite bra nyheter.

    Frågan är bara om de bytt namn eller startat en syster organisation

Leave A Reply