L’amministratore delegato di Flashback processato per post: “Siamo sorpresi”

https://omni.se/flashbacks-vd-atalas-for-inlagg-vi-ar-forvanade/a/o37r8B

di FlowersPaintings

12 Comments

  1. FlowersPaintings on

    [Flashbacks vd åtalas för inlägg: ”Vi är förvånade”](https://omni.se/flashbacks-vd-atalas-for-inlagg-vi-ar-forvanade/a/o37r8B)

    >Flashback forums grundare och vd Jan Axelsson har **åtalats för brott mot lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor,** vilket SvD och Aftonbladet tidigare rapporterat om. Åtalet ”är förvånande”, säger Axelssons advokat Nils Hillert till TT.
    >
    >– **Det finns inte en generell skyldighet i lagen att kontrollera allt som skrivs, det hade varit orimligt,** säger Axelssons advokat Nils Hillert till TT.
    >
    >Totalt omfattas tolv tillfällen där Axelsson misstänks ha brutit mot lagen. Axelsson har enligt stämningsansökan **varit grovt oaktsam, och misslyckats med att ta bort meddelanden som varit brottsliga.**
    >
    >Rättegången planeras till mars 2025 i Stockholms tingsrätt.

  2. Nimrod118 on

    Gäller samma sak mark zuckerberg isåfall? Eller är det bara vissa såsom flashback och Paul durov?

  3. arkemiffo on

    Jag läste vad lagtexten säger, och jag håller med Jan här. Jag tycker det är orimligt. Det finns ingenting i lagen som anger an tidsperiod (jag hade förväntat mig något vagt som “tas bort inom skälig tid” eller liknande), men det finns inte. Det kan bara betyda att så länge det är publicerat på sidan så är det ett brott mot lagen. Det betyder ju i sin del, att alla svenska anslagstavlor måste förhandsgranska kommentarer innan dom kan bli publicerade.

    Om det då är ett ideelt drivet forum så måste det finnas folk som förhandsgranskar alla kommentarer. Om det är en populär sida dessutom så krävs det fler personer som gör det. Då snackar vi snabbt höga kostnader, eller långa och varierande tider mellan att kommerntarer blir publicerade.

    Så att istället för att lagen säger att ansvarig måste vara tillhjälplig för polisens utredning av såna kommentarer och försöka hitta personer som postar det istället, så flyttar man över ansvaret på själva forumet istället.
    Det tycker jag är översitteri.

    Men jag är inte advokat eller nåt, så jag kan ju ha helt och hållet fel.

    Lagen: [https://lagen.nu/1998:112](https://lagen.nu/1998:112)

  4. Knappologen on

    Verkligen på tiden att något görs åt den vidriga avskrädeshögen.

  5. jigglyroom on

    När verkligheten blir allt för jobbig och vi gett upp att försöka göra något åt den så försöker vi censurera information om den istället.

  6. wastedlifestyle on

    Finns onekligen starka krafter som verkligen hatar ett fritt utbyte av tankar och idéer. Sen sätter de sig på höga hästar och pratar om att “värna demokratin” och liknande. Spyr.

  7. Akakapopo on

    Vad är det för fittnylle till politiker som får för sig att skala bort yttrandefriheten?

    Tycker det är mycket osmakliga kommentarer men inte fan ska man kunna åtala folk för skit på internet, det dummaste jag hört

  8. WickdWitchoftheBitch on

    Ska bli spännande att följa detta. Jag blir förvånad om han fälls, men det lär överklagas oavsett utgång så kanske HD-potential?

Leave A Reply