Misurazione: la preoccupazione degli svedesi per le sparatorie sta diminuendo

https://omni.se/matning-svenskars-oro-for-skjutningar-minskar/a/rPdQPe

di FlowersPaintings

14 Comments

  1. FlowersPaintings on

    [Mätning: Svenskars oro för skjutningar minskar](https://omni.se/matning-svenskars-oro-for-skjutningar-minskar/a/rPdQPe)

    >Färre svenskar oroar sig för att personligen drabbas av skjutningar eller andra våldsdåd, visar en ny mätning av DN/Ipsos. **En av fyra uttrycker oro – motsvarande siffra i juni 2023 var en av tre.**
    >
    >– Det är en **tydlig nedgång som ter sig naturlig med tanke på att skjutningarna har minskat**, även om vi inte vet vad siffran för helåret blir, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos.
    >
    >Antalet svarande som upplever Sverige som tryggt har sedan förra året ökat från tre till tio till fyra av tio, och de flesta – 83 procent – känner sig trygga i sitt eget bostadsområde.
    >
    >**55 procent litar på polisens förmåga att hantera den grova kriminaliteten. Bara 20 procent har dock tillit till riksdagspolitikernas förmåga att göra det.**

  2. WhoAmIEven2 on

    Brukar bli så när polisen faktiskt får vara polis och skjutningarna går ner.

  3. teamcemi on

    Samtidigt sprängs det mer ..

    ”De senaste åren har antalet illegala sprängningar i Sverige ökat markant. Under 2023 anmäldes 159 fullbordade brott avseende allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning enligt preliminär statistik, vilket kan jämföras med 89 anmälningar om fullbordade brott under 2022.”

    Fram till september 2024 har 129 sprängningar och försök skett plus 45 stoppade förberedelser.

  4. WholeChallenge6541 on

    Många brottslingar blir ju faktiskt spårade och arressterade nu. 

  5. RiotShaven on

    Människan har en väldigt bra överlevnadsmekanism där man till slut accepterar ett normaltillstånd även i krigszoner. Detta för att orka med tillvaron. Så att människor inte längre känner lika mycket oro betyder inte nödvändigtvis att det blivit bättre. Bara att vi accepterat det nya normaltillståndet. Jag vet inte ens om folk reagerar över att Sverige numera har barnsoldater som även korsar landsgränserna till våra grannar. Man vänjer sig.

  6. sodihpro on

    En av fyra, det är ändå 25%

    Inte direkt siffror att jubla för 😁

  7. smeekpeek on

    25% är rädda att bli mördade på gatan 2024 i en av världens rikaste länder. Woho! Bra.

  8. The_Knife_Pie on

    Att någon som är utanför den kriminella världen kände riktig oro är lite löjligt. Förra året så blev 0.0016% av sverige skjuten. Om vi anta att alla som har blivit skjuten sen 2016 är unik så är det ändå bara ~0.0085% av landet. Det är i princip endast gängmedlemmar och deras anhöriga som upplever en verkligt risk.

  9. wastedlifestyle on

    Det uppstår så klart en avtrubbningseffekt. Hade vi kunnat hämta hit svenskar från 60-talet i en tidsmaskin hade de förmodligen trott att Sverige förlorat något krig och koloniserats av främmande makt. Men för oss idag är det bara det nya normala.

  10. Stoltlallare on

    Hoppas det inte betyder att den sociala acceptansen för skjutningar går upp.

  11. Ashamed-Reindeer-613 on

    Vi är halvvägs in i mandatperioden för en ny regering. Regeringen består av människor som tidigare hetsade och bredde på rädslan för gängvåldet. De har slutat med det nu och rädslan minskar. Konstigt.

Leave A Reply