All’Agenzia per l’Energia le critiche dell’ONU alla Svezia per il caso “Anna”.

https://www.dn.se/sverige/fn-kritik-mot-sverige-for-fallet-anna-pa-energimyndigheten/

di somabokforlag

4 Comments

  1. somabokforlag on

    Klimataktivisten Anna blev av med jobbet på Energimyndigheten – nu får både myndigheten och regeringen kritik av FN.

    ”Jag är allvarligt oroad”, skriver FN-rapportören Michel Forst i ett brev till regeringen, där han särskilt kritiserar civilförsvarminister Carl-Oskar Bohlin (M).

    Den fjärde april kom personal från Energimyndigheten hem till Anna, som egentligen heter något annat. De beslagtog hennes jobbdator och mobiltelefon och hon stängdes omedelbart av från sitt jobb på myndigheten, där hon arbetat med frågor som rör Sveriges gasförsörjning.

    Dagen innan hade tidningen Fokus publicerat en artikel om hur en klimataktivist fått ett säkerhetsklassat jobb på Energimyndigheten. Annas engagemang i organisationen Rebellmammorna, där hon bland annat deltagit i sittstrejker och sjungit sånger, hade kostat henne jobbet.

    Samma kväll skrev Sveriges minister för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M), på plattformen X:

    ”Jag har sent ikväll haft ett bra samtal med Energimyndighetens generaldirektör för att informera mig om läget med anledning av det mycket uppseendeväckande och allvarliga avslöjande som gjordes i tidningen Fokus.”

    Nu kommer tuff FN-kritik mot Sverige för hanteringen av Annas fall. I ett brev som skickats till regeringen ifrågasätter FN:s särskilda rapportör för Århuskonventionen, Michel Forst, i skarpa ordalag hur frågan hanterats av Sverige.

    Anna verkar ha utsatts för ”bestraffning, förföljelse och trakasserier” – på grund av sitt klimatengagemang och deltagande i fredliga miljödemonstrationer, enligt brevet.

    ”I denna tid av klimatkris är jag allvarligt oroad över att regeringen har bedömt hennes deltagande i fredliga miljöprotester som ett hot mot nationell säkerhet”, skriver Michel Forst.

    ”Jag är också djupt oroad över minister Bohlins offentliga uttalanden”, fortsätter FN-rapportören – och påpekar att Bohlin, som minister i Sveriges regering, enligt konventionen har ett ansvar att skydda medborgarnas rätt att vara aktiva i miljöfrågor.

    Jonas Ebbesson, professor i miljöjuridik vid Stockholms universitet, har tidigare varit ordförande för Århuskonventionens efterlevnadskommitté och är Sveriges ledande expert på konventionen. Enligt honom är kritiken mot Sverige skarp.

    – Detta är hårda ord från rapportören. Och kritiken verkar befogad. Att detta utreds är utomordentligt viktigt, säger han.

    Även Ebbesson lyfter särskilt fram Bohlins agerande i sammanhanget.

    – Det kan i sig utgöra trakasserier, det får utredningen visa. Men det är fullständigt feltänkt och omdömeslöst att en minister gör ett sådant utspel i sociala medier.

    Regeringen har skickat ett svar till rapportören, där man bland annat hänvisar till att det pågår juridiska processer som rör Annas fall vilket begränsar vad regeringen kan säga. Facket ST anmälde hanteringen till Justitiekanslern och V och MP anmälde Bohlin till Konstitutionsutskottet. Ingen av instanserna har ännu kommit med något beslut i frågan.

    DN har sökt såväl Energimyndigheten som de ansvariga ministrarna, klimatminister Romina Pourmokhtari (L) och civilförsvarminister Carl-Oskar Bohlin (M). Ingen av dem ger en intervju men Bohlin skriver i ett sms till DN:

    ”Jag har tagit del av brevet och regeringen har svarat till Århuskonventionens rapportör. Som tidigare konstaterats var ärendet ifråga redan hanterat och avgjort när jag hade kontakt med den berörda myndigheten. Kontakten rörde heller inte det specifika ärendet i fråga, utan handlade om myndighetens säkerhetsskyddsarbete på en generell nivå”.

    Klimatministern hänvisar till Bohlins skriftliga svar. Energimyndigheten avböjer att kommentera med hänvisning till ärendet i JK.

    Anna, som egentligen heter något annat och i dag har ett nytt jobb, instämmer helt i FN-kritiken.

    – Det känns fantastiskt att läsa detta. Jag blev utmålad som ett säkerhetshot, men sedan är det så många som reagerat och på olika sätt visar på att jag har utsatts för något helt galet, säger hon till DN.

  2. LordMuffin1 on

    Helt korrekt kritik.

    Att avskeda personer för att de är med i demonstrationer och uttrycker åsikter offentligt som inte överensstämmer med regeringens är sådant som diktaturer håller på med.

  3. FN har i princip misslyckats med allt senaste 20-åren. Kanske borde se om sitt eget hus först.

  4. Hur kan dom påstå att det är klimatkris utan att ta tag i de stora utsläppen, förflytta sitt utsläpp till andras bekostnad och inte tala om alla miljarder som bokstavligen går upp i rök.

    Har svårt att tänka mig att Irans ballistiska missiler från förra veckan för 150 miljoner är skit bra för miljön. 

    Sen undrar jag mest vad fan FN har att göra med varför Sverige sparkar någon med en säkerhetsklassad tjänst. 

    Vore kul om FN skulle börja med att visa några som helst resultat med det dom ska syssla med innan dom lägger sig i hur länder styr sig själva. 

Leave A Reply