Nuovo rapporto: i vertebrati selvatici sono diminuiti del 73%.

https://www.dn.se/varlden/ny-rapport-vilda-ryggradsdjur-har-minskat-med-73-procent/

di DieCO2

2 Comments

  1. **Bestånden av däggdjur, fiskar, fåglar, groddjur och kräldjur har minskat med 73 procent sedan 1970, enligt en rapport från Världsnaturfonden WWF.**

    **Huvudorsaken är vår matproduktion, som tränger undan de vilda djurens livsmiljöer.**

    **– Vi måste inse att det finns en koppling mellan det vi väljer att lägga på tallriken och det som händer i naturen, säger Anna Richert, matexpert på WWF.**

    Omkring 75 procent av jordens yta bär tydliga spår av människans påverkan och cirka 40 procent av alla tillgängliga landområden används numera för livsmedelsproduktion.

    – Livsutrymmet för många vilda arter minskar kraftigt genom att vi tar bort skogar och andra ekosystem som de normalt lever i, för vårt jordbruk och skogsbruk. Det finns helt enkelt inte så mycket plats kvar för dem, säger Olle Forshed, naturvårdsexpert på Världsnaturfonden WWF.

    **I samarbete med** organisationen Zoological Society of London har WWF sammanställt forskningsuppgifter om totalt 5 495 arter vilda ryggradsdjur, uppdelade på cirka 35 000 bestånd över hela jorden. Resultatet presenteras nu i Living Planet Report och visar att bestånden har minskat i storlek med i genomsnitt 73 procent sedan 1970.

    I den förra rapporten, som togs fram för två år sedan, var motsvarande siffra 69 procent. Men enligt Olle Forshed går det inte att rakt av tolka siffrorna som att läget har försämrats, eftersom den nya rapporten omfattar både fler arter och fler bestånd.

    – Nu har vi en ännu säkrare och mer omfattande bild av läget, och när vi tittar tillbaka i materialet ser vi snarare att förlusten av biologisk mångfald var ungefär så här stor redan då, säger Olle Forshed.

    – Det är en oerhört allvarlig situation. Vi hoppas ju på att få se en förbättring, att alla naturvårdsinsatser ska ge bättre möjligheter för andra arter att leva och dela utrymmet med människan. Men det ser vi tyvärr inga tecken på globalt ännu, även om det finns lokala ljuspunkter.

    **De största nedgångarna** syns i Afrika och Asien – och framför allt i Latinamerika, där bestånden har minskat med hela 95 procent sedan 1970. I Europa och Nordamerika är motsvarande siffror 35 respektive 39 procent.

  2. 80% av den marken vi använder för matproduktion går till kött och mjölkproduktion. Det är en yta lika stor som kina, usa, eu och australien tillsammans. Trots att det bara förser oss med 38% av vårt proteinintag och 17% av kaloriintaget.
    Haven kommer vara virtuellt tömda till år 2050 huvudsakligen pga fiskeriet, men även igen kött och mjölkproduktion som läcker ut avföring i haven och övergöder det så det blir algbildning.
    Vi skulle kunna minska ytan odlad mark med 76% på en vegansk diet enligt en studie som kom 2018.

Leave A Reply