Energia nucleare a Oskarshamn fino al 2065: le possibilità sono allo studio

https://www.dn.se/ekonomi/karnkraft-i-oskarshamn-till-2065-mojligheterna-utreds/

di Babar7

1 Comment

  1. **Kärnkraft i Oskarshamn till 2065 – möjligheterna utreds**

    Tyska Uniper och finska Fortum utreder förutsättningarna för att förlänga drifttiden för kärnreaktorn i Oskarshamn fram till 2065.

    En förlängning av drifttiden ger troligen den billigaste fossilfria el som går att åstadkomma, menar Unipers svenske vd.

    Beslutet om att eventuellt låta reaktorn i Oskarhamn gå i 80 år kommer tidigast en bit in på 2030-talet, meddelar Uniper. Vad en förlängning av driften kostar kan företaget inte uppge ännu.

    Om kärnkraftverket går i 80 år betyder det elproduktion fram till 2065.

    Så sent som i april i fjol meddelade Unipers vd Michael Lewis, enligt nyhetsbyrån Bloomberg, att Uniper inte tänker investera i ny kärnkraft. Tyskland har lagt ner sina kärnkraftverk och Uniper håller sig till den tyska linjen även i andra länder.

    Däremot förbereder Uniper alltså att investera i ytterligare en drifttidsförlängning av Oskarshamn 3, från 60 till 80 år.

    ”Drifttidsförlängning av den existerande kärnkraften är troligtvis några av de billigaste fossilfria gigawattimmarna som går att åstadkomma”, säger Johan Svenningsson, vd för Uniper Sverige, på en blogg på företagets hemsida.

    Svenningsson konstaterar också att även om ett beslut dröjer så måste grunden för ett beslut läggas nu.

    Uniper äger 54,5 procent av Oskarshamn, Fortum de resterande 45,5 procenten.

    En stängning av Oskarshamn skulle få betydande konsekvenser för elförsörjningen speciellt i södra Sverige, heter det i Unipers motivering.

    DN har hela veckan sökt Uniper för en kommentar, men företaget har inte återkommit.

    Fortum har ett avtal som ger det finska företaget förköpsrätt till Unipers svenska vatten- och kärnkraftverk fram till slutet av 2026. Det avtalet slöts i samband med att Fortum avyttrade sin del av Uniper 2022.

    Fortum kommer de närmaste månaderna även att avsluta sin studie av förutsättningarna för ny kärnkraft i Finland och i Sverige.

    Jesper Marklund, ansvarig för kärnkraftsutvecklingen, räknar med att Fortum kan presentera resultat under det första halvåret nästa år.

    – Vi tittar brett på förutsättningarna och de frågeställningar vi hanterar liknar varandra i båda länderna, säger Marklund.

    Fortum har tecknat en avsiktsförklaring med Studsvik om att undersöka möjligheterna för ny kärnkraft på Studsviks område utanför Nyköping. Det handlar till en början om att identifiera möjliga affärsmodeller och tekniska lösningar.

    Enligt Marklund tittar företagen tillsammans både på konventionell, storskalig kärnkraft och på små modulära reaktorer, så kallade SMR. Tanken är se på ett eventuellt nybygge både ur ett finansiellt och ur ett kommersiellt perspektiv.

    >Kärnkraft i Sverige
    >Oskarshamn 3 är Sveriges enskilt största elproduktionsanläggning med en årlig elproduktion på >cirka 11 terawattimmar.

    >Reaktorn togs i drift 1985 och har just nu tillstånd fram till 2045.

    >Det finns totalt sex kärnreaktorer i drift i Sverige. Uniper är delägare i alla.

    >Av reaktorerna finns tre i Forsmark, en i Oskarshamn och två i Ringhals.

    >Kärnkraften står för cirka 30 procent av elproduktionen i Sverige.

    Den svenska regeringens förslag till riskdelning då det gäller ny kärnkraft är viktigt, påpekar Marklund.

    Det var i mitten av augusti som regeringens utredare bland annat föreslog ett prissäkringsavtal på 80 öre per kilowattimme för elproducenterna. Staten skulle också gå in med lån och lånegarantier.

    Prisgarantin skulle i sin tur finansieras genom en höjd elskatt. Den notan får industri och privata konsumenter bägge vara med och betala.

    Marklund vill inte säga att regeringens förslag skulle ge Sverige ett bättre läge för ny kärnkraft än Finland.

    – Vi har också ett brett fokus på tillståndsprocessen och andra förutsättningar. Vi bedömer helheten efter att ha knutit ihop förstudien, säger han.

    Studien omfattar både samarbeten och partnerskap. Utöver samarbetsavtalet med Studsvik har Fortum tecknat samarbetsavtal med amerikanska Westinghouse, koreanska KHNP, brittiska Rolls-Royce SMR, franska Edf, den finska ståltillverkaren Outokumpu och energibolaget i Helsingfors, Helen.

Leave A Reply