Nazionalità di Nikola Tesla secondo Wikipedia in Europa

https://i.redd.it/5cltuzlwu4vd1.png

di Srpski_Gilgamesh

5 Comments

  1. Vajdugaa on

    Baš mi je drago što Hrvati moraju da se diče srpskim naučnikom jer nemaju svog

  2. Public_Ice3301 on

    Ovde svi stalno mešaju etničku pripadnost i nacionalnost. Etnički je bio Srbin tu nema sumnje, a za nacionalnost možemo da kažemo Austrijanac ili čak Amerikanac, jer je te pasoše imao. Možda bi moglo da se kaže i Hrvat(nacionalno, a ne etnički), ako uzmemo onaj argument hrvatske strane da je rođen u hrvatskoj krajini.

    Najveći problem bi bio rešen ako bi se vratila reč “Hrvaćanin” koja označava stanovnika Hrvatske bez obzira na etničku pripadnost. U engleskom jeziku se sačuvalo to. Naime Croat je Hrvat(etnički), a Croatian(imenica) je Hrvaćanin, odnosno stanovnik Hrvatske bez obzira na etničku pripadnost.

  3. Ideja da su pravoslavci preko Drine isti narod kao srbi u Srbji je izmišljotina iz 19-og veka, kada se propagirala ideja o jedinstvu južnoslovenskih naroda. Sobzirom na vreme i mesto rodjenja Tesla je **austrijanac** slovenskog porekla i **grčke** veroispovesti.

    Slično kao za cara Dušana, kome su i majka i žena bile bugarke, a prestonica mu je bila Skoplje. Znači u smislu moderne nacionalnosti može da bude samo Makedonac.

Leave A Reply