Höjdare flyger runt halva jorden i första klass. Chefer skippar möten i månader och ordföranden målar tavlor från tjänsteresorna. SvD kan nu visa hur svenska biståndspengar försvunnit in i vattenorganisationen Global Water Partnership – som finansieras av Sida.
annen med det yviga hårsvallet lämnade få spår efter sig när han steg av planet från Buenos Aires till New York.
Som affärsman och lokalpolitiker från Buenos Aires var Pablo Bereciartua nybliven ordförande i den biståndsfinansierade organisationen Global Water Partnership (GWP) med säte i Stockholm. Nu var det höst 2022 och tjänsteresan skulle ta honom vidare till Washington med en förstaklassbiljett från Delta Airlines.
Problemet var att ingen i GWP förstod varför Pablo Bereciartua ville besöka USA. Eller vad organisationen fick ut av resan, som bekostades med biståndspengar.
Tavla enda spåret
Pablo Bereciartua återvände till Argentina, men lämnade ingen rapport om vad han ägnat sig åt på den amerikanska östkusten i tio dagar. Förutom reseräkningar på 70 000 kronor blev det enda synliga spåret av utflykten den akvarell han målat över Manhattans skyline med Brooklyn-bron i förgrunden.
Den lades ut på nätet dagen efter att han kom hem från USA.
Januari 2024. Drygt ett år efter att målningen lagts upp på Instagram plingar det till i vår mejlkorg. Visselblåsaren kontaktar oss från en privat adress och berättar att GWP:s högsta ledning beviljat sig själva dyra resor i första klass. Resor som ibland uppges sammanfalla med privata affärsintressen.
Källan har dokument som visar att vattenorganisationen inte alltid kan redovisa vad biståndspengarna från Sverige används till. Inte ens när Sidas revisorer frågar. Det rör sig om interna dokument, som inte visats utanför GWP tidigare.
”Det här är en organisation som suger pengar ur svenska statskassan utan att leverera något tillbaka”, hävdar källan som har lång erfarenhet av hur globalt biståndsarbete bedrivs.
Kvarts miljard från Sverige
GWP är en mellanstatlig organisation med ett uppdrag: att via sitt internationella nätverk sprida kunskap om hur världens vattentillgångar kan säkras. Huvudkontoret ligger i Stockholm och organisationen har ett värdlandsavtal med Sverige. Stora delar av verksamheten finansieras därför via den svenska biståndsbudgeten.
Sedan 2016 har staten betalat mer än en kvarts miljard kronor till GWP, visar siffror från Sida som SvD sammanställt. Biståndsmyndigheten bidrar med 20–30 miljoner om året. Utrikesdepartementet betalar hyran. Fram till sommaren 2024 kostade huvudkontoret på Östermalm ungefär 3,5 miljoner kronor i årshyra.
Förmånliga löner
Lönerna är förmånliga för en så liten organisation, berättar källan. Vår granskning visar att seniora medarbetare kan tjäna upp till 80 000 kronor i månaden. 2023 hade en tillförordnad vd en lön på 140 000 skattefritt. Flera andra anställda får ut lönen på samma sätt, enligt värdlandsavtalet.
Styrelsens ordförande har ett arvode på drygt en halv miljon kronor, för 30 dagars arbete.
Sida har haft en högst begränsad insyn i GWP. Den nuvarande ordföranden Pablo Bereciartuas resor illustrerar hur lite Sida vetat om verksamheten man fortfarande finansierar.
På våren 2022 startade Pablo Bereciartua ett konto på Instagram. Samma dag lade han upp flera tavlor med svenska motiv: vågor som slår mot en strand, en lada, sjöfåglar – en älg.
”Jag är en flitig målare på min fritid”, skriver Pablo Bereciartua till SvD i ett mejl.
Även om flera av tavlorna illustrerar tjänsteresor har de ingenting med GWP att göra, förklarar han. När de första bilderna lades upp hade Pablo Bereciartua nyligen besökt GWP:s huvudkontor. Under sommaren samma år valdes han till organisationens ordförande.
Målar besökta platser
Det som gör målningarna intressanta är att de ofta tecknar en tydligare bild av resandet än vad organisationens redovisning gör. Flera målningar har motiv inspirerade av platser han besökt som ordförande.
En USA-resa från våren 2023 illustreras till exempel med en målning på anrika Yale Club i New York. Den läggs upp kort efter en konferens han besökt för GWP:s räkning.
På Instagram flyter motiven från ordföranderesorna sedan sömlöst in bland andra akvareller: hästpolomatcher, restaurangbesök under kristallkronor, grand prix-seglingar, utförsåkning i Patagonien, boulevarder i Paris, gondoler i Venedig.
Reste till New York utan motiv
De första frågetecknen inom GWP, om var gränsen mellan tjänsteuppdrag och privatresor gick, dök upp i samband med resan till USA på hösten 2022. Den som illustrerades med Brooklyn bridge.
Pablo Bereciartua mejlade in önskemål om att få göra tiodagarsresan till USA två månader efter att han tillträtt, visar SvD:s granskning. Kostnaden stack ut och organisationens dåvarande vd Dario Soto Abril mejlade sina medarbetare:
”Jag har sagt åt honom att det vore bättre om vi förstod syftet med resan… kan ni hjälpa mig att tänka ut konkreta saker Pablo kan göra”, står det i mejlet som SvD tagit del av.
Reste hem före konferensens start
Dario Soto Abril fortsatte: ”Jag är pressad av Pablo som vill göra ett starkt intryck (big splash, SvD:s anm).”
De anställda protesterade: ”Jag förstår inte värdet med att hitta på ’någonting’ som Pablo (eller någon annan) kan göra på en resa”, svarade en av dem.
Abril lämnade GWP 2023 och avböjer att medverka i en intervju. Han anser att styrelsen agerade i organisationens bästa, skriver han till SvD. De interna diskussionerna som följde på hans mejl den 7 september 2022 visar att organisationen internt bedömde att man maximalt kunde motivera en tvådagarsresa.
Ett besök på en kortare vattenkonferens i FN-regi föreslogs. Men den började först efter att Pablo Bereciartua ville resa hem igen.
Dåvarande vd:n beviljade till slut den dyrare tiodagarsresan. Det skedde under förutsättning att Pablo Bereciartua träffade två höjdare från Världsbanken.
Innan 2022 var till ända hade notan för ordföranderesor landat på minst 300 000 kronor, enligt dokument som SvD tagit del av. Under de första tre månaderna 2023 steg notan för ordföranderesor med ytterligare minst 125 000 kronor.
Som jämförelse pendlade resten av huvudkontorets resekostnader mellan 250 000 till 350 000 kronor om året, enligt GWP:s årsredovisningar. Det vill säga: den nye ordföranden reste för ungefär lika mycket som de övriga cirka 30 medarbetarna gjorde på ett år.
– Man fick inte ut någonting från ordföranderesorna. Inga rapporter. Inga nya uppslag för andra att jobba vidare med, säger en tidigare GWP-anställd.
Lämnade inte ut dokument
Sida fick kännedom om kritiken mot resorna tidigt, enligt SvD:s källor. Som vi berättat tidigare anlitade den svenska biståndsmyndigheten revisionsbyrån KPMG för att granska GWP:s verksamhet på våren 2023. Resekostnaderna blev en viktig del i granskningen.
Revisorerna konstaterade att de verkliga resekostnaderna förmodligen var högre än vad GWP redovisat, något som även SvD:s källor sagt. Organisationen lämnade inte ut alla dokument. Det gick inte att utläsa vem som rest för vilka summor och flera resekvitton saknades.
KPMG:s slutsats: Antingen är det oreda i dokumentationen, eller så är ”viljan att samarbeta med revisionen låg”.
SvD:s källor berättar varför resandet blev en så stor fråga från första början. Pablo Bereciartuas föregångare på ordförandestolen, den australiensiske ex-diplomaten Howard Bamsey, hade avtalat med GWP att få resa i första klass eller business class. Något Sida:s regelverk förbjuder.
En konferensresa från Australien till Stockholm kunde därmed kosta över 100 000 kronor.
Howard Bamsey uppger för SvD att han behövde resa komfortabelt av hälsoskäl. När Sida sa nej till resor i första klass eller business class lämnade han ordförandestolen i protest.
Privata ärenden på tjänsteresor
Flera chefer och styrelsemedlemmar hade slarvat med reseredovisningen, enligt revisionsbyrån. Revisorerna noterade dessutom att det saknades protokoll från flera viktiga ledningsgruppsmöten under ett helt halvår. Från hösten 2022 till våren 2023.
När KPMG frågade varför svarade GWP att man ställt in möten under slutet av året. Den enda förklaring som gavs var en hänvisning till stundande julledighet.
Under Pablo Bereciartuas ordförandeskap har det inte bara varit biljettpriserna som stuckit ut. Anställda på GWP misstänkte att han hade privata ärenden på platserna han reste till, berättar SvD:s källor.
Den misstanken nådde också KPMG. På sommaren 2023 skrev revisorerna till Sida att det fanns ”indikationer” att några tjänsteresor kombinerats med ”privata vistelser” vid resmålet, så som SvD:s källor påstår.
Bröt mot interna regler
Några skriftliga rapporter om vad faktiskt som gjorts på resorna fanns inte arkiverade: ”Ordföranden förklarade att han inte har någon skyldighet att avlägga skriftlig rapport efter varje resa” skrev KPMG i sin slutrapport till Sida.
En sådan skulle ha lämnats in senast en vecka efter hemkomst. Att så inte skett bröt mot GWP:s interna regler, enligt KPMG.
Med hjälp av Pablo Bereciartuas inlägg i sociala medier har SvD kunnat kartlägga några av resorna ytterligare.
I november 2022 flög Pablo Bereciartua till Indonesien och Sydkorea. Ett av syftena var att hitta nya finansiärer åt GWP. Men Asienresan ifrågasattes starkt internt, säger en källa:
– Sydkorea har aldrig varit finansiär åt GWP. Det här visste man och Pablo visste det.
Pablo Bereciartua ville ha in pengar från privata riskkapitalbolag, säger källan – något som låg utanför GWP:s strategi.
okeido on
Synd att man inte kan vistas på www utan att göda sitt förakt mot samhället
GabeLorca on
Om man ska hänga upp hela sitt resonemang på att någon reser i premiumkabin får man se till att läsa på. Delta har inte första klass, de har business class som heter ”First”. Det är stor skillnad.
Olof Palmes Internationella Center arbetar globalt för demokrati, mänskliga rättigheter, fred och social rättvisa, i Olof Palmes anda. Vi stödjer progressiva rörelser och partier som förändrar samhällen och människors vardag
Vi stödjer fackföreningar, socialdemokratiska systerpartier och civilsamhällesorganisationer i södra Afrika, Mellanöstern och Nordafrika, Asien, Europa och Latinamerika, utifrån deras egna prioriteringar och behov.
I Sverige deltar vi i debatten och påverkar inom frågor som är viktiga för oss. Vi sprider kunskap om internationella frågor och samlar in medel för att finansiera vår internationella verksamhet. Läs mer här om hur vi arbetar.
Vår verksamhet finansieras av biståndsmyndigheten Sida och av vår egen insamlingsverksamhet. För att få medel från _SIDA_ förutsätts att vi bedriver en egen insamling. Stöd oss här.
Olof Palmes Internationella Center bildades 1992 av KF, LO och Socialdemokraterna för att hedra Olof Palmes minne. Läs mer om att arbeta i Olof Palmes anda.
BeardedUnicornBeard on
Dags att börja tänk om det här systemet. Säger 100% av biståndspengarna till Ukraina där lär pengarna gå till något vettigt.
5 Comments
Höjdare flyger runt halva jorden i första klass. Chefer skippar möten i månader och ordföranden målar tavlor från tjänsteresorna. SvD kan nu visa hur svenska biståndspengar försvunnit in i vattenorganisationen Global Water Partnership – som finansieras av Sida.
annen med det yviga hårsvallet lämnade få spår efter sig när han steg av planet från Buenos Aires till New York.
Som affärsman och lokalpolitiker från Buenos Aires var Pablo Bereciartua nybliven ordförande i den biståndsfinansierade organisationen Global Water Partnership (GWP) med säte i Stockholm. Nu var det höst 2022 och tjänsteresan skulle ta honom vidare till Washington med en förstaklassbiljett från Delta Airlines.
Problemet var att ingen i GWP förstod varför Pablo Bereciartua ville besöka USA. Eller vad organisationen fick ut av resan, som bekostades med biståndspengar.
Tavla enda spåret
Pablo Bereciartua återvände till Argentina, men lämnade ingen rapport om vad han ägnat sig åt på den amerikanska östkusten i tio dagar. Förutom reseräkningar på 70 000 kronor blev det enda synliga spåret av utflykten den akvarell han målat över Manhattans skyline med Brooklyn-bron i förgrunden.
Den lades ut på nätet dagen efter att han kom hem från USA.
Januari 2024. Drygt ett år efter att målningen lagts upp på Instagram plingar det till i vår mejlkorg. Visselblåsaren kontaktar oss från en privat adress och berättar att GWP:s högsta ledning beviljat sig själva dyra resor i första klass. Resor som ibland uppges sammanfalla med privata affärsintressen.
Källan har dokument som visar att vattenorganisationen inte alltid kan redovisa vad biståndspengarna från Sverige används till. Inte ens när Sidas revisorer frågar. Det rör sig om interna dokument, som inte visats utanför GWP tidigare.
”Det här är en organisation som suger pengar ur svenska statskassan utan att leverera något tillbaka”, hävdar källan som har lång erfarenhet av hur globalt biståndsarbete bedrivs.
Kvarts miljard från Sverige
GWP är en mellanstatlig organisation med ett uppdrag: att via sitt internationella nätverk sprida kunskap om hur världens vattentillgångar kan säkras. Huvudkontoret ligger i Stockholm och organisationen har ett värdlandsavtal med Sverige. Stora delar av verksamheten finansieras därför via den svenska biståndsbudgeten.
Sedan 2016 har staten betalat mer än en kvarts miljard kronor till GWP, visar siffror från Sida som SvD sammanställt. Biståndsmyndigheten bidrar med 20–30 miljoner om året. Utrikesdepartementet betalar hyran. Fram till sommaren 2024 kostade huvudkontoret på Östermalm ungefär 3,5 miljoner kronor i årshyra.
Förmånliga löner
Lönerna är förmånliga för en så liten organisation, berättar källan. Vår granskning visar att seniora medarbetare kan tjäna upp till 80 000 kronor i månaden. 2023 hade en tillförordnad vd en lön på 140 000 skattefritt. Flera andra anställda får ut lönen på samma sätt, enligt värdlandsavtalet.
Styrelsens ordförande har ett arvode på drygt en halv miljon kronor, för 30 dagars arbete.
Sida har haft en högst begränsad insyn i GWP. Den nuvarande ordföranden Pablo Bereciartuas resor illustrerar hur lite Sida vetat om verksamheten man fortfarande finansierar.
På våren 2022 startade Pablo Bereciartua ett konto på Instagram. Samma dag lade han upp flera tavlor med svenska motiv: vågor som slår mot en strand, en lada, sjöfåglar – en älg.
”Jag är en flitig målare på min fritid”, skriver Pablo Bereciartua till SvD i ett mejl.
Även om flera av tavlorna illustrerar tjänsteresor har de ingenting med GWP att göra, förklarar han. När de första bilderna lades upp hade Pablo Bereciartua nyligen besökt GWP:s huvudkontor. Under sommaren samma år valdes han till organisationens ordförande.
Målar besökta platser
Det som gör målningarna intressanta är att de ofta tecknar en tydligare bild av resandet än vad organisationens redovisning gör. Flera målningar har motiv inspirerade av platser han besökt som ordförande.
En USA-resa från våren 2023 illustreras till exempel med en målning på anrika Yale Club i New York. Den läggs upp kort efter en konferens han besökt för GWP:s räkning.
På Instagram flyter motiven från ordföranderesorna sedan sömlöst in bland andra akvareller: hästpolomatcher, restaurangbesök under kristallkronor, grand prix-seglingar, utförsåkning i Patagonien, boulevarder i Paris, gondoler i Venedig.
Reste till New York utan motiv
De första frågetecknen inom GWP, om var gränsen mellan tjänsteuppdrag och privatresor gick, dök upp i samband med resan till USA på hösten 2022. Den som illustrerades med Brooklyn bridge.
Pablo Bereciartua mejlade in önskemål om att få göra tiodagarsresan till USA två månader efter att han tillträtt, visar SvD:s granskning. Kostnaden stack ut och organisationens dåvarande vd Dario Soto Abril mejlade sina medarbetare:
”Jag har sagt åt honom att det vore bättre om vi förstod syftet med resan… kan ni hjälpa mig att tänka ut konkreta saker Pablo kan göra”, står det i mejlet som SvD tagit del av.
Reste hem före konferensens start
Dario Soto Abril fortsatte: ”Jag är pressad av Pablo som vill göra ett starkt intryck (big splash, SvD:s anm).”
De anställda protesterade: ”Jag förstår inte värdet med att hitta på ’någonting’ som Pablo (eller någon annan) kan göra på en resa”, svarade en av dem.
Abril lämnade GWP 2023 och avböjer att medverka i en intervju. Han anser att styrelsen agerade i organisationens bästa, skriver han till SvD. De interna diskussionerna som följde på hans mejl den 7 september 2022 visar att organisationen internt bedömde att man maximalt kunde motivera en tvådagarsresa.
Ett besök på en kortare vattenkonferens i FN-regi föreslogs. Men den började först efter att Pablo Bereciartua ville resa hem igen.
Dåvarande vd:n beviljade till slut den dyrare tiodagarsresan. Det skedde under förutsättning att Pablo Bereciartua träffade två höjdare från Världsbanken.
Innan 2022 var till ända hade notan för ordföranderesor landat på minst 300 000 kronor, enligt dokument som SvD tagit del av. Under de första tre månaderna 2023 steg notan för ordföranderesor med ytterligare minst 125 000 kronor.
Som jämförelse pendlade resten av huvudkontorets resekostnader mellan 250 000 till 350 000 kronor om året, enligt GWP:s årsredovisningar. Det vill säga: den nye ordföranden reste för ungefär lika mycket som de övriga cirka 30 medarbetarna gjorde på ett år.
– Man fick inte ut någonting från ordföranderesorna. Inga rapporter. Inga nya uppslag för andra att jobba vidare med, säger en tidigare GWP-anställd.
Lämnade inte ut dokument
Sida fick kännedom om kritiken mot resorna tidigt, enligt SvD:s källor. Som vi berättat tidigare anlitade den svenska biståndsmyndigheten revisionsbyrån KPMG för att granska GWP:s verksamhet på våren 2023. Resekostnaderna blev en viktig del i granskningen.
Revisorerna konstaterade att de verkliga resekostnaderna förmodligen var högre än vad GWP redovisat, något som även SvD:s källor sagt. Organisationen lämnade inte ut alla dokument. Det gick inte att utläsa vem som rest för vilka summor och flera resekvitton saknades.
KPMG:s slutsats: Antingen är det oreda i dokumentationen, eller så är ”viljan att samarbeta med revisionen låg”.
SvD:s källor berättar varför resandet blev en så stor fråga från första början. Pablo Bereciartuas föregångare på ordförandestolen, den australiensiske ex-diplomaten Howard Bamsey, hade avtalat med GWP att få resa i första klass eller business class. Något Sida:s regelverk förbjuder.
En konferensresa från Australien till Stockholm kunde därmed kosta över 100 000 kronor.
Howard Bamsey uppger för SvD att han behövde resa komfortabelt av hälsoskäl. När Sida sa nej till resor i första klass eller business class lämnade han ordförandestolen i protest.
Privata ärenden på tjänsteresor
Flera chefer och styrelsemedlemmar hade slarvat med reseredovisningen, enligt revisionsbyrån. Revisorerna noterade dessutom att det saknades protokoll från flera viktiga ledningsgruppsmöten under ett helt halvår. Från hösten 2022 till våren 2023.
När KPMG frågade varför svarade GWP att man ställt in möten under slutet av året. Den enda förklaring som gavs var en hänvisning till stundande julledighet.
Under Pablo Bereciartuas ordförandeskap har det inte bara varit biljettpriserna som stuckit ut. Anställda på GWP misstänkte att han hade privata ärenden på platserna han reste till, berättar SvD:s källor.
Den misstanken nådde också KPMG. På sommaren 2023 skrev revisorerna till Sida att det fanns ”indikationer” att några tjänsteresor kombinerats med ”privata vistelser” vid resmålet, så som SvD:s källor påstår.
Bröt mot interna regler
Några skriftliga rapporter om vad faktiskt som gjorts på resorna fanns inte arkiverade: ”Ordföranden förklarade att han inte har någon skyldighet att avlägga skriftlig rapport efter varje resa” skrev KPMG i sin slutrapport till Sida.
En sådan skulle ha lämnats in senast en vecka efter hemkomst. Att så inte skett bröt mot GWP:s interna regler, enligt KPMG.
Med hjälp av Pablo Bereciartuas inlägg i sociala medier har SvD kunnat kartlägga några av resorna ytterligare.
I november 2022 flög Pablo Bereciartua till Indonesien och Sydkorea. Ett av syftena var att hitta nya finansiärer åt GWP. Men Asienresan ifrågasattes starkt internt, säger en källa:
– Sydkorea har aldrig varit finansiär åt GWP. Det här visste man och Pablo visste det.
Pablo Bereciartua ville ha in pengar från privata riskkapitalbolag, säger källan – något som låg utanför GWP:s strategi.
Synd att man inte kan vistas på www utan att göda sitt förakt mot samhället
Om man ska hänga upp hela sitt resonemang på att någon reser i premiumkabin får man se till att läsa på. Delta har inte första klass, de har business class som heter ”First”. Det är stor skillnad.
Olof Palmes center finansieras av Sida
https://www.palmecenter.se/om-palmecentret/
Olof Palmes Internationella Center arbetar globalt för demokrati, mänskliga rättigheter, fred och social rättvisa, i Olof Palmes anda. Vi stödjer progressiva rörelser och partier som förändrar samhällen och människors vardag
Vi stödjer fackföreningar, socialdemokratiska systerpartier och civilsamhällesorganisationer i södra Afrika, Mellanöstern och Nordafrika, Asien, Europa och Latinamerika, utifrån deras egna prioriteringar och behov.
I Sverige deltar vi i debatten och påverkar inom frågor som är viktiga för oss. Vi sprider kunskap om internationella frågor och samlar in medel för att finansiera vår internationella verksamhet. Läs mer här om hur vi arbetar.
Vår verksamhet finansieras av biståndsmyndigheten Sida och av vår egen insamlingsverksamhet. För att få medel från _SIDA_ förutsätts att vi bedriver en egen insamling. Stöd oss här.
Olof Palmes Internationella Center bildades 1992 av KF, LO och Socialdemokraterna för att hedra Olof Palmes minne. Läs mer om att arbeta i Olof Palmes anda.
Dags att börja tänk om det här systemet. Säger 100% av biståndspengarna till Ukraina där lär pengarna gå till något vettigt.