Il personale che opera nel settore assistenziale e sociale deve sostenere un test di lingua

https://sverigesradio.se/artikel/personal-som-jobbar-med-vard-och-omsorg-maste-gora-spraktest

di MingWree

7 Comments

  1. MingWree on

    > Personal som jobbar med vård och omsorg i Uddevalla måste göra ett språktest, för att visa hur bra de är på svenska. Hittills har drygt 750 personer gjort det, och ungefär 30 av dem klarade inte testet. Det rapporterar P4 Väst.

  2. 2023 bestämde sig Boden för att utvisa en massa [vårdpersonal som lyckats lära sig språket någorlunda och jobbat i flera år](https://ka.se/2023/05/03/trots-akut-personalkris-i-aldreomsorgen-tiotal-anstallda-i-boden-utvisas/)

    För att klara personalbortfallet så bestämde dom sig för att flyga in spanjorer som skulle lära sig svenska språket på 12 veckor (4 i verkligheten), [och det blev inget vidare bra resultat.](https://www.aftonbladet.se/ledare/a/Q7A3jA/spanska-vikarier-loser-inte-aldreomsorgens-personalbrist)

  3. kenstarfighter1 on

    Förståeligt. Helt omöjligt för äldre med redan nedsatt hörsel att försöka tyda omöjlig svenska ovanpå det.

  4. Det är såklart viktigt att kunna kommunicera med vårdtagare men då det redan är omöjligt att hitta tillräckligt med personal inom äldreomsorgen är det här absolut inte rätt väg att gå. Erbjud språkundervisning på arbetstid istället.

  5. Nidingsbane on

    Det är inget annat än en skandal att detta inte införts för länge sedan, men tyvärr föga förvånande då det går helt i linje med den generellt sett urusla och lågkvalitativa sjukvård vi har i detta land.

  6. Mission-Broccoli-249 on

    Å ena sidan helt förståeligt, men å andra sidan undrar jag vad poängen är. Självklart sitter jönsarna och låtsas som att det har med kcalitativ vård att göra, men såvida inte Uddevalla är ett enormt undantagsfall så går typ all vård, inklusive äldrevård och hemtjäbst, på knäna pga personalbrist. Att då låsa ut en hel del av de som faktiskt vill jobba inom denna gravt underbetalda yrkesgrupp är bara uppenbar symbolpolitik för att glädja fascistiska väljare.

Leave A Reply