La licenza di esplorazione mineraria, che dovrebbe essere costruita in aree storiche e naturali protette che influenzeranno l’acqua potabile di molti villaggi nei distretti di Alaplı e Devrek di Zonguldak, è stata oggetto di una causa.

https://www.reddit.com/gallery/1gt3742

di Plane_File8536

3 Comments

  1. Plane_File8536 on

    Kaynak: [Batı Karadeniz’de maden arama ruhsatına karşı yargı süreci başlatıldı – Yeşil Gazete](https://yesilgazete.org/bati-karadenizde-maden-arama-ruhsatina-karsi-dava-acildi/)

    **Zonguldak**‘ın **Alaplı** ve **Devrek** ilçelerinde maden aramak isteyen **Mavera Madencilik**‘e karşı bir süredir mücadele veren bölge halkı, maden arama ruhsatının iptali ve yürürlüğün durdurulması talebiyle dava açtı.

    Alaplı’ya bağlı **Fındıklı, Belen, Kocaman, Aşağıdoğancılar** ve **Kasımlı** köylerinin halkı ve muhtarları ile Devrek’in **Mekekler, Ahmetoğlu** köyleri ve çevre köylerden yedi muhtarlık ve köy halkı dava için çevre avukatları **Yakup Okumuşoğlu** ve **Mine Yılmaz**‘a vekalet verdi.

    # Tarihi ormanların içinden tarih çıktı

    Bu arada her iki bölgedeki maden sahası olarak tespit edilen tarihi ormanların 1. ve 3. derece arkeolojik sit ve **Doğal Tabiat Alanı** olduğunu da belirlendi.

    Alaplı’da maden ruhsatı verilen alanda üç arkeolojik sit alanı ve bir doğal tabiat alanında korunan bir mağara ve **DSİ**‘nin yaptığı içme suyu barajı bulunuyor. Devrek’te ise ruhsat verilen sit ve doğal tabiat alanı olan bölge su ürünleri islah alanı. Orman içindeki derelerin sularından yararlanmak ve  bölgenin içme suyu ihtiyacı için **İl Özel İdaresi** ve DSİ’nin projeleri halen yürürlükte.

    Maden sahasında yer alan ve kayıt altına alınmış kültür varlıkları ve doğal tabiat alanlarının **Zonguldak** kültür varlıkları listesinde yer almamasını eleştiren bölge halkı, “1. Derece Arkeolojik Sit alanı olan bölge için maden arama ruhsatı verilmesi bir skandaldır. Maden şirketlerin kayırmak, yol vermek olarak değerlendirilmesi gereken ruhsatı veren kurumların sit ve tabiat  alanları için itiraz etmemelerinden kaygılıyız” dedi.

    Tarihi ormanlar içinden çıkan tarihi birikim ve izlerin bölgeleri için olduğu kadar tüm insanlığın ortak mirası olduğunu belirten köylüler, maden ocağına karşı mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

    (devamı cevapta)

  2. cagrialt on

    Ben normalde bu tarz madencilik ve benzeri faaliyetlere karşı çıkmanın doğru olmadığını düşünüyordum, yaklaşık 1,5 sene önce burnumun dibine bir asfalt fabrikası açıldı ve hatamı anladım. Siyanür olmadan maden aranıyor mu bilmiyorum ama çıkaracağı toz bile çekilmez.

Leave A Reply