I paradisi fiscali continuano a prosperare: i Paesi Bassi protagonisti dell'”Asse dell’evasione”

https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/belastingparadijzen-blijven-floreren-nederland-prominent-in-as-van-ontwijking~b01c2f84/

di Chronicbias

1 Comment

  1. Chronicbias on

    [Archive](https://archive.ph/JxL2K)
    **Belastingparadijzen blijven floreren: Nederland prominent in ‘As van Ontwijking’**

    Nederland staat volgens een nieuw rapport op de zevende plaats van landen die belastingontwijking wereldwijd mogelijk maken. Pogingen die ontwijking tegen te gaan zijn nog weinig succesvol.

    De ‘As van Ontwijking’ draait nog steeds op volle toeren. Vier Europese landen zijn verantwoordelijk voor een derde van de wereldwijde belastingontwijking door bedrijven. Het Verenigd Koninkrijk met zijn verbonden belastingparadijzen als Jersey en de Maagdeneilanden is goed voor 23 van die 33 procent, de belangrijkste geldschuiflanden daarna zijn Luxemburg, Zwitserland en Nederland. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport over belastingontwijking van het Tax Justice Network, waartoe ook Oxfam Novib behoort.

    Multinationals zorgen via allerlei constructies dat hun winst neerslaat op plekken in de wereld waar die het minst wordt belast. Jaarlijks gaat het volgens het rapport om 1420 miljard dollar (1343 miljard euro), waardoor overheden in landen waar de bedrijven actief zijn 348 miljard dollar (329 miljard euro) aan belastingen mislopen. Die kunnen dus minder uitgeven aan publieke voorzieningen als zorg, onderwijs, infrastructuur en defensie. Ook rijke individuen weten hun vermogen op creatieve manieren in belastingparadijzen te stallen.

    **Eilandjes en andere fiscale paradijzen**

    De onderzoekers stelden een clas­si­fi­catie op van jurisdicties die daaraan meewerken – een combinatie van een score voor de regelgeving en de hoeveelheid geld die door zo’n land of eilandje heengaat. Bekende belastingparadijzen als de Maagdeneilanden en de Kaaimaneilanden, Brits overzeese gebiedsdelen, voeren die ranglijst aan, en ook Europese landen als Zwitserland (4), Nederland (7), Ierland (9) en Luxemburg (10) duiken op in de top tien.

    Het afgelopen decennium zijn pogingen ondernomen om de belastingontwijking aan te pakken, onder meer onder druk van journalistieke publicaties als de Panama Papers en de Paradise Papers. Hoewel landen nu meer financiële informatie uitwisselen, is die informatie nog incompleet en werken sommige belastingparadijzen nauwelijks mee.

    Ook probeerde de Oeso, de club van rijke landen, een minimumstandaard voor winstbelasting in te voeren van 15 procent, maar bij de uitvoering kwam er ruzie over uitzonderingsbepalingen. Deze en andere Oeso-maatregelen hebben dan ook nauwelijks geleid tot een vermindering van belastingontwijking, constateert het rapport.

    **Winsten doorsluizen naar Bermuda**

    Dat komt doordat voordelige belastingtarieven landen aantrekkelijk maken voor internationale bedrijven. Zo verzette Ierland zich tegen een oordeel van de Europese Commissie over Apple. De Commissie vond dat de Ierse belastingdienst Apple ten onrechte had toegestaan een groot deel van zijn winsten door te sluizen naar Bermuda. Ze ziet dit soort belastingdeals als verkapte staatssteun aan bedrijven.

    De zaak kwam voor het Europese Hof, dat bevestigde dat Ierland 13,8 miljard euro extra aan belasting moet heffen. Ierland vreest nu minder aantrekkelijk te zijn voor multinationals, al heeft het de omstreden constructie die het wegsluizen door Apple mogelijk maakte wel afgeschaft.

    **VN-onderhandelingen**

    Vanaf volgend jaar wordt een nieuwe poging gedaan tot een wereldwijd belastingverdrag te komen, nu in VN-verband. Daar moeten ook de ontwikkelingslanden aan tafel komen, die verhoudingsgewijs het zwaarst worden getroffen door het wegsluizen van winsten door bedrijven. “Ze zitten aan tafel, in plaats van dat ze op het menu staan”, omschreef Afrika-specialist Dereje Alemayehu van de Global Alliance for Tax Justice die verandering.

    Maar belangrijke spelers als de VS, het VK en Japan zijn tegen de VN-onderhandelingen. Ook Nederland en de rest van de EU zijn terughoudend, zij onthouden zich van steun voor de resolutie die de gesprekken echt kunnen lanceren. “De tegenstanders vinden dat er beter in Oeso-verband verder kan worden onderhandeld, door ook de armere landen daarbij aan te sluiten”, zegt Bram Joanknecht van Oxfam Novib.

    “Ze zeggen te vrezen dat er anders veel dubbel werk wordt verricht”, vervolgt hij. “Ik denk dat ze graag maximale invloed willen behouden. Binnen de Oeso is die groter dan binnen de VN. Het rapport laat zien dat de gesprekken binnen de Oeso voor landen in het zuiden te weinig heeft veranderd en dat het dus nodig is hen een volwaardige plek te geven aan de onderhandelingstafel.”

Leave A Reply