Dati: i finanziamenti alla difesa sono aumentati al 2,5% del PIL, nonostante il disaccordo

https://omni.se/uppgifter-sveriges-anslag-till-forsvaret-hojs-till-2-5-procent/a/Oonn0A

di KorvMedBros

7 Comments

  1. Reinmaster101 on

    Det lär nog behövas. Världen blir bara mer och mer fylld av konflikter och aggression hit och dit. Man rustar för att slippa krig, inte tvärtom.

  2. Det kan ju vara bra att veta att Natos beräkning av försvarsanslag är mycket bredare är den vi använde i Sverige fram till vårt medlemskap.

    T.ex. 1,29% “gammal” svensk beräkning är 2% enligt hur Nato räknar.

    > Sveriges försvarsbudget för 2024 är 119 miljarder kronor. Det motsvarar **1,29%** av BNP, men NATO definierar försvarsutgifter annorlunda än Sverige och med natos definition “som är bredare och innefattar fler poster än enbart anslagen 1:1–1:13 inom utgiftsomrÃ¥de 6, kommer Sverige redan 2024 att redovisa försvarsutgifter som motsvarar 2 procent av BNP”

    > https://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_f%C3%B6rsvarsbudget#2000-talet
    >

    Så 2,5% (Natos beräkning) är inte så dramatiskt som det låter.

  3. SwedishTroller on

    Bra. Dags att sluta vara naiva när vi har aggresiva länder med atombomber bredvid oss.

  4. Ill-Room-4895 on

    Riksdagen är oenig om hur det ska finansieras, inte att anslaget ska höjas.
    (s) vill att det ska finansieras med skattehöjningar för höginkomsttagare och ökad skatt på kapital, det vill inte regeringen. Är det rimligt att bara en viss grupp ska bekosta detta? Ska bara en viss grupp bekosta t.ex. sjukvården?

  5. Flavourdynamics on

    Fredliga demokratier ska vara starka. De med goda avsikter måste ha handlingskraft.

  6. GripAficionado on

    > Enligt Expressen råder stor samsyn kring att försvaret behöver upprustas men det råder stor oenighet kring hur det ska finansieras. S vill att finansiering görs genom skattehöjningar riktade mot höginkomsttagare och att vanliga hushåll inte ska drabbas. Enligt Expressens källor väntas tuffa förhandlingar pågå under torsdagskvällen.

    > Regeringspartierna vill att frågan om finansiering hålls utanför slutrapporten och att det är upp till varje regering att besluta om upprustningar i sina budgetar.

    Det är väl fullt rimligt att det är upp till varje regering hur de beslutar att det ska finansieras? Vilket konstigt krav att låsa försvarsbudgeten vid taxering av en viss grupp, det är ju knappast det normala.

Leave A Reply