Esiste un podcast che incontra persone che sono o sono state ricoverate in ospedale, forse anche solo qualche episodio se puoi collegarlo. Adesso sto ascoltando il podcast “Dietro le sbarre”: persone che sono in prigione per una lunga pena. Alcuni come “Anders” vengono condannati al ricovero ospedaliero, credo. Ho collegato circa a metà dello spettacolo: https://open.spotify.com/episode/7DtAK2tCEHNTMEOwGJkAly?si=MsJzBWh7RgCnLUM9RN2Nig&t=1412&context=spotify%3Ashow%3A6HdwBCmmfMrz4dgHitkODj

https://old.reddit.com/r/sweden/comments/1cdglgg/hur_många_sitter_inne_på_nån_slags_psykiatriskt/

di adamnorr

7 Comments

  1. Accomplished_Case290 on

    Att vara inlagd inom psykiatrin är inte samma sak som att sitta dömd på en rättspsykiatrisk avdelning. Just sayin

  2. golachab470 on

    När min psykiatriker satte mig på atomoxetin så föll jag ner i nån sorts hål av total fysisk apati och de fick komma och hämta mig och sätta mig först på drog-torken och sen på den slutna psykiatriska avdelningen med “öppen biljett” för det var knöfullt på öppenpsykiatriska avdelningen. De mest bestående intrycken av patienter var den apatiske schizofrene i mitt rum som bara låg och stirrade upp i taket, och den förvirrade utländska mannen i knähöga stickade sockar som klappade mig på huvudet och sa nånting på utrikiska.

    Sköterskorna såg ut som att de höll på att kollapsa mentalt och läkarna gick runt och var sammanbitna. När jag “nyktrade till” så såg jag till att bli utskriven illa kvickt, det var ett väldigt obehagligt ställe att vara på med bruna 50-talsdörrar och skåp fulla med dekorativa knyppeldukar.

  3. Common-Wish-2227 on

    Genomsnittlig vårdtid på rättspsyk är runt fem år, men det inkluderar tiden på rättspsykiatrins öppenvård och alltså inte bara inneliggande.

    I resten av psykiatrin är man inlagd dagar till kanske månader, i några enstaka fall ca ett år.

    Institutionerna är stängda. Folk som skulle behöva dem får klara sig själva.

  4. TheBoatWithADick on

    Här är två avsnitt som P1 Dokumentär har gjort i en serie “Inspärrad på rättspsyk”. Ganska långsam då det är en P1 produktion men den är intressant, de intervjuar en person i ena avsnittet som är inlåst på livstid och sen gör man en djupdykning i hur systemet ser ut idag i Sverige med just Rättspsyk.

    https://spotify.link/xTtlEOJQ6Ib

    https://spotify.link/eTuD6UEQ6Ib

  5. Zeelthor on

    Det finns en massa gruppboende för psykiskt sjuka. Vilka som bor där varierar lite i ålder, problematik och allmän grad av sjukdom. Generellt sätt, åtminstone i min kommun, så har olika boende en viss grad av sortering så att personal med kompetens kan koncentreras där om möjligt. Säg, ett visst boende kan ha personal med äldre som börjar närma sig mer sina sista år, andra fokus på folk på autismspektrumet. Sen blir det lite mix trots det.

    Majoriteten av de som bor på sådana här boende gör det frivilligt. De får gå vart de vill, när de vill. De har inte tvång på sig att ta sin medicin, att hålla tider och personal har noll rättigheter att ge order. Arbetet är motiverande och stödjande.

    Undantag finns där folk är i öppenvården så länge de uppfyller vissa krav. Tex, ta din medicin annars blir det slutenvård. Detta hör till ovanligheten och det är ett helvete att få en person (även de som mycket uppenbart behöver det) att få ett sådant beslut. Det är utöver det inte något permanent beslut, utan var 6:e månad (iallafall för den klienten jag interagerar med) så skall man samtala med läkare osv för att antingen häva tvånget eller att bibehålla det 6 månader till.

  6. brunte2000 on

    En annan fråga är hur många av oss som sitter där just nu utan att veta om det

Leave A Reply