Grande protesta contro l’attentato a Gubbängen: “Atto terroristico”

https://www.dn.se/sverige/stor-polisinsats-vid-manifestation-i-gubbangen/

di Babar7

10 Comments

  1. AutoModerator on

    DN verkar köra med slumpmässig paywall på innehållet, som varierar från person till person. Vänligen kopiera in artikeln i kommentarerna.

    *I am a bot, and this action was performed automatically. Please [contact the moderators of this subreddit](/message/compose/?to=/r/sweden) if you have any questions or concerns.*

  2. **Stor protest mot attacken i Gubbängen: ”Terrorhandling”**

    Över tusen personer samlades i Gubbängen i södra Stockholm för en antifascistisk manifestation som svar på attacken mot ett politiskt möte tidigare i veckan.

    – Låt oss tala klarspråk: det var en terrorhandling, säger Miljöpartiets Amanda Lind.

    Polisnärvaron var stor när Gubbängstorget på lördagen fylldes av människor som ville markera mot onsdagens mötesstormning.

    Det var på onsdagen som flera maskerade män angrep ett evenemang ordnat av Vänsterpartiet och Miljöpartiets lokala avdelningar. Stiftelsen Expo och vänsteraktivisten och skribenten Mathias Wåg deltog också i mötet. Personer fick motta slag och enligt vittnesuppgifter kastade gärningspersonerna in en rökgranat i lokalen, samtidigt som de sprejade färg i ansiktet på folk. Tre personer fick föras till sjukhus.

    – Vi är här i dag för att visa det självklara: vi viker oss inte, vi står fast, vi tystas aldrig av det rasistiska våldet, säger Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar i sitt tal vid manifestationen.

    Hon har tidigare i veckan krävt statsminister Ulf Kristersson på svar om vad regeringen ska göra för att inget liknande inträffar under den pågående EU-valrörelsen. Kristersson meddelade på torsdagen att regeringen bjuder in samtliga partiledare för att diskutera arbetet mot attacker, trakasserier och sabotage mot politiska möten.

    S-ledaren Magdalena Andersson tackade Vänsterpartiet för att ha tagit initiativet till manifestationen.

    – I onsdags passerades en ny gräns för vår demokrati när maskerade män, högerextremister, stormar ett politiskt möte, kastar rökgranater, sprejar rödfärg och med slag efter slag ger sig på sina politiska motståndare. Välplanerat, målinriktat, hänsynslöst, säger Magdalena Andersson.

    Ingen har ännu gripits för stormningen. Polisen rubricerar händelsen som misshandel, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, framkallande av fara för annan samt störande av allmän förrättning.

    Amanda Lind, som på söndagen formellt väntas bli vald till Miljöpartiets nya språkrör, beskriver onsdagens tillställning som ett möte med unga och äldre som samlats för att fika, lyssna på en föreläsning och diskutera hur man ska motverka rasismen.

    – I stället fick de uppleva rökbomber, misshandel och tvingas tänka tanken ”har de vapen i händerna?”. Målet med attacken var att utöva våld för att skrämma och tysta. Låt oss tala klarspråk: det var en terrorhandling. Det kan vi aldrig acceptera, säger Amanda Lind.

    Enligt polisens bedömning deltog över 1 000 personer i manifestationen, som genomfördes utan ordningsstörningar. Många deltagare var glada över den stora uppslutningen, men också bekymrade över samhällsutvecklingen.

    – Samhällsklimatet vi har i dag är alldeles för polariserat från både politiker och medier, det borde ifrågasättas mer. Att delta här är ett sätt för mig att visa att det inte är okej, säger Marie Louise Strömquist.

    Tzenko Stoyanov kom till torget både för att visa stöd för de som angreps och för att stå upp mot fascism och rasism, berättar han.

    – Jag blev helt paff när jag hörde om vad som hände i onsdags, i chock nästan. Sedan är jag också medlem i Vänsterpartiet, så det blir extra känslomässigt. Det är mina egna åsikter som attackeras.

    Stormningen av mötet var fruktansvärd, men inte förvånande, säger Sofia Zwahlen.

    – Det känns samtidigt väldigt bra att det här blir reaktionen. Att vi går ihop. Man är annars alltid lite orolig för att gå på den här sortens demonstrationer, men det känns tryggt här, säger hon.

  3. JohnssSmithss on

    Ja, klart det är terrorism. Väntar fortfarande på att högern ska reagera med mer än fina ord.

  4. MedicalCelebration90 on

    Amanda Lind ska hålla käften, hon approprierar färgad kultur och det är lika med mord.

  5. Kallehoe on

    Jag fördömer skiten, man måste få ha sina möten ifred.

    MEN!

    Det blev ett jävla liv för 10 slag som inte ens syns på karln.

    Jag vill se lite av detta engagemang var enda gång någon blir skjuten i detta land. Annars är det fan hyckleri.

    Örfil mot någon jag känner? DEMONSTRATION.

    Skjutning i en förort? Snark.

  6. Märks att ingen politiker har vart nära en sprängning relaterad till gängkriminalitet när ett par slag är en ‘terror’handling.

  7. petardlol on

    Det var väl vänsterextrema som pysslar med precis sådana här saker som fick smaka på sin egen medicin den här gången? Lite som man bäddar får man ligga tycker jag. Har ingen sympati för nassarna heller så fultolka inte det jag skriver.

  8. Intelligent_Bee5073 on

    lol känns inte bra när det händer dig nu eller? vad diskuterar de ens i den där förrädarsamlingen

  9. PsychologicalOwl9267 on

    Tänk om de brydde sig lika mycket om oss i förorten här där det smäller var och varannan dag. Vi är bara intressanta när de kan ta bilder av oss gråtande över polisen.

  10. popdartan1 on

    Kul fakta: du kan ordna en demonstration själv. Senast jag kikade kostade det en femhunka. Varsågod!

Leave A Reply