Le riviste sull’intelligenza artificiale nel settore sanitario vengono criticate – la pancia è diventata gallo – P4 Kronoberg

https://sverigesradio.se/play/artikel/8649818

di Swechef

10 Comments

  1. Fancy_Particular7521 on

    Detta är ju bara början AI blir bättre och bättre hela tiden, motstånd är helt orealistiskt AI kommer att ta över journalerna i framtiden.

  2. En felstavning kan väl ske när som helst, både när man skriver för hand, när man skriver i Word, eller med nån random AI? Ha lite vettig kritik istället, inte bara en felstavning på 1 bokstav.

  3. Solipsists_United on

    Google har haft 25 år på sig att samla dat och optimera annonser för mig, och ändå är det häpnadsväckande usel träffsäkerhet. Så jag tror det kommer dröja länge innnan det funkar

  4. DeanWilliam0 on

    Fettsugning av kuken, väl, om det står så så gör det det.

  5. Ett problem med att bara transkribera läkarnas intalade ord för att skriva journal är att läkare generellt sett inte specialiserat sig på att skriva journal, Det finns system hur saker och ting ska skrivas ned, nästa person ska förstå det, osv (exempelvis ICD-10-SE).

    Det finns en yrkesgrupp med denna kompetens, medicinsk sekreterare, som är där för att avlasta läkarna från detta arbete för att de ska få mer tid.

    Men om vi vill att läkare ska ägna mer tid åt att bråka med textsyntes så kan vi ju göra det.

  6. cougarlt on

    Vi använder nu taligenkänning för journalföring. Det har blivit mycket mer “grodor” i journalanteckningar jämfört med när man bara dikterade dem.

  7. ObviousAd1022 on

    För- och nackdelar

    Jag använder taligenkänning trots att jag får diktera också. Jag gillar att få ut anteckningen direkt (när sekreterare skriver är det ofta dagar-veckor fördröjning, sedan har du plötsligt en lista med 100+ anteckningar du ska läsa igenom och signera, och det har jag ärligt talat inte ork att göra)

    Jag gillar också att jag kan lägga in autotexter – många texter så som undersökningar av patient, signatur i brev, patientinformation återkommer ju ofta så då kan jag lägga in muntliga kortkommandon som klistrar in färdiga texter för detta.

    Det blir fel ibland, så är det, man får läsa igenom. Men det blir i ärlighetens namn ibland fel också när sekreterare skriver.

    Däremot kan jag sakna att ha någon som diagnoskodar åt mig. Jag har ju ingen utbildning på detta så det kan bli bättre när sekreterare gör det. Det har ju dock ingen betydelse för patienten, utan endast för min verksamhet (ersättningen är delvis kopplad till diagnoskoden)

    Med det sagt så förstår jag helt läkare som inte trivs med taligenkänning.

  8. Frideric on

    Jaha, så det var ”naivitet” igen. Det verkar vara det man ska säga varje gång man gör fel eller något går fel.

  9. Så allt är bara “AI” nu eller? Kan inte Sverigesradio vara lite tydligare vad de menar när de rapporterar nyheter.

Leave A Reply