3 Comments

  1. Svartfötter är vad de är. Nånting för de partierna att ta upp på EU-nivå att få in i utstationeringsdirektivet att det inte borde få gälla när företaget i fråga har en strejk emot sig.

  2. GripAficionado on

    Är det verkligen ett avslöjande? Det var väl det en av strejkvakterna (eller företrädare för fackförbund) sa för någon vecka sedan?

    > Nu visar handlingar från Arbetsmiljöverket att Tesla har flugit in arbetare från stora delar av Europa. Dagens Arbete kan avslöja att 24 utländska arbetare har jobbat på Teslas verkstäder i Malmö, Uppsala och Umeå sedan i februari i år. Det framgår av handlingar från utstationeringsregistret hos Arbetsmiljöverket. Vissa arbetare har gjort flera vändor och arbetat på olika svenska Tesla-verkstäder. Sammanlagt handlar det om 41 olika tillfällen.

    Så det som avslöjas nu är snarare omfattningen, om än att fenomenet var känt tidigare. Tycker 24 arbetare vid 41 tillfällen är mindre än jag hade förväntat mig.

    > – Det är allvarligt. Parterna kom överens 1938 om att det här inte ska vara något man tillämpar. Nu kringgår Tesla det här för att dumpa villkoren. Det är vad det handlar om, säger Peter Lydell.

    Fast Tesla är ju inte part till den överenskommelsen, så det blir ju en lite konstig referens?

    > Det är EU-regler som möjliggör så kallad utstationering. En arbetstagare från ett EU-land har rätt att jobba i andra medlemsländer under begränsade perioder. Kravet är att det ska finnas ett start- och slutdatum för när jobbet ska utföras och att varje utstationering anmäls till Arbetsmiljöverket. Det är de anmälningarna som Dagens Arbete har gått igenom.

    Saker som följer av att vara med i EU.

Leave A Reply