Recensione TV4: SD voleva reclutare “guerrieri della rete”

https://www.dn.se/sverige/tv4-granskning-sd-ville-rekrytera-natkrigare/

di Babar7

3 Comments

  1. AutoModerator on

    DN verkar köra med slumpmässig paywall på innehållet, som varierar från person till person. Vänligen kopiera in artikeln i kommentarerna.

    *I am a bot, and this action was performed automatically. Please [contact the moderators of this subreddit](/message/compose/?to=/r/sweden) if you have any questions or concerns.*

  2. **TV4-granskning: SD ville rekrytera ”nätkrigare”**

    SD:s kommunikationsavdelning driver anonyma konton i sociala medier. Det säger en SD-medarbetare i en granskning gjord av Kalla Fakta. Inför dold kamera kallas medarbetare för ”nätkrigare” och verksamheten för en ”trollfabrik”.

    Kalla Fakta, TV4:s redaktion för granskande journalistik, har i flera månader haft en reporter som arbetat under täckmantel på Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning. Inspelningar har gjorts med dold utrustning under möten och andra situationer där SD-medarbetarna pratar om hur de arbetar.

    Kalla Fakta menar att man har identifierat sammanlagt 23 konton på Tiktok, Youtube, Instagram och Facebook som kontrolleras av SD:s kommunikationsavdelning utan att det framgår.

    Vid ett tillfälle diskuteras rekryteringen av en ny ”nätkrigare”. Kalla Faktas reporter pekar ut några sociala mediekonton som skulle kunna vara intressanta för SD.

    En av medarbetarna på kommunikationsavdelningen förklarar då, inför dold kamera, att två av de anonyma kontona redan drivs av SD.

    När Kalla Faktas reporter frågar vad man kallar sina konton i sociala medier är svaret: trollfabrik.

    På ett möte diskuteras problemet att kommunikationsavdelningen driver så många konton att man verkar ha stött på en ”trollfabriksspärr” på TikTok. Det har helt enkelt blivit svårt att få ut allt material.

    – Det är ganska rimligt om det är 50 konton på en ip-adress, säger en medarbetare på mötet.

    Inför dold kamera beskriver en SD-medarbetare hur man kan använda artificiell intelligens för att skapa så kallad deep fake. Det kan exempelvis vara att använda någons röst till att säga något som personen aldrig har sagt.

    På ett anonymt Tiktok-konto som enligt Kalla Fakta drivs av SD kan man höra S-ledaren Magdalena Andersson säga saker om gängledaren Rawa Majid som hon aldrig har sagt.

    I samtalen på SD:s kommunikationsavdelning framgår att mycket handlar om att locka ungdomar.

    – Folk som är väldigt ”deep” sverigedemokrater behöver få sitt knark. De som är lite mer nervösa behöver få en mildare form. Man delar inte ut heroin på skolgårdar, man börjar med cigaretter, säger SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein i ett samtal.

    Vid ett tillfälle uttalar sig Joakim Wallerstein om en DN-intervju med KD:s toppnamn i EU-valet, Alice Teodorescu Måwe.

    – Ska vi börja basha henne lite eller? frågar en medarbetare.

    – Ja, svarar Wallerstein.

    – Vi kanske inte behöver göra det primärt på vårt huvudkonto förrän Jimmie uttalar sig.

    – Skulle vara bra om man går igenom vad man kan hitta för skit på Alice, varför vi tycker hon är en sopa, hörs Joakim Wallerstein säga, inspelad med dold kamera.

    Kalla Faktas granskning publiceras i flera delar. SD:s ledning har hittills förnekat att man driver en ”trollfabrik”.

    DN söker SD.

Leave A Reply