Acqua tossica sgorga da Fortum: “Per un bambino è circa un cucchiaino”

https://www.etc.se/story/saa-giftigt-aer-vattnet-som-forsar-ut-fraan-fortum-foer-ett-barn-handlar-det-om-en-tesked

di Gloomy_Leopard3928

9 Comments

  1. Kvarntorp. Ja pfas är farligt men ärligt talat så är innehållet i den stora högen mycket värre än vad som annars hanteras i den anläggningen.

  2. cynicalisathot on

    Betalvägg, vore bra om någon kunde kopiera artikeln in i kommentarerna

  3. ManeatingShovel on

    Fy fan vad illa.

    Roligt att det rinner vidare till Stockholmarnas dricksvatten också.

    Vår sjö här så sätter vi upp varningsskyltar då vi har ett pfas värde på 40 i den sjön. Här har man istället ett värde på 2500!

  4. **Dagens ETC**

    *Under lång tid har Fortum mörkat hur mycket PFAS som läcker ut från bolagets anläggning för miljöfarligt avfall.*

    *Nu kan Dagens ETC – med hjälp av egna vattenprover – avslöja hur höga halter det rör sig om.*

    *Resultatet oroar både närboende och forskare.*

    *– Det är väldigt höga nivåer jämfört med vad vi vet är säkert, säger toxikologen Mattias Öberg.*

    – Känner ni stanken? Välkomna till Kvarntorp, säger Kumlabon Peter Lindvall som guidar oss runt avfallsanläggningen där några av världens farligaste ämnen hanteras.

    En sydlig vind för med sig en stark kemisk odör från den svarta skorstenen som höjer sig över området. Vi bestämmer oss snabbt för att röra oss bort från vindriktningen och rökgaserna.

    Lite längre bort ringlar en bäck från anläggningen och vidare ut i den natursköna brottsjön Söderhavet.

    Vattnet är färglöst och luktar inte – men rymmer ett osynligt hot.

    VIDEO: https://streamable.com/7nefmo

    **Inga varningsskyltar**

    Peter Lindvall bor bara 800 meter från Fortums anläggning i Kvarntorp och ser med oro på hur bolagets verksamhet för miljöfarligt avfall expanderat de senaste åren.

    Han och andra som vet vilka ämnen som hanteras på orten skulle aldrig få för sig att äta fisk från närliggande vattendrag. I sjön Söderhavet har abborrar visat sig ha så höga halter av det förbjudna och mycket hälsofarliga ämnet PFOS att länsstyrelsen först misstänkte att det blivit fel i mätprocessen.

    – Men det vet inte förbipasserade eller turister som kommer hit för att fiska och vistas i naturen, säger Karin Lindqvist Kax, en annan Kumlabo som engagerat sig i hur avfallsverksamhet påverkar omgivningen.

    På sin hemsida avråder kommunen från att äta vildfångad fisk från vattendraget där Fortum har sitt utlopp. Men några varningsskyltar på platsen syns inte till, trots att invånarna efterfrågat dem i flera år.

    – Vi har blivit uppmärksammade på detta och ska se till att det åtgärdas innan fiskesäsongen drar igång, säger Erika Andersson, miljöchef i Kumla och Hallsbergs kommuner, till Dagens ETC.

    **Kan orsaka cancer**

    170 000 kubikmeter. Så mycket dag- och lakvatten uppskattas varje år rinna ut från avfallsanläggningen i Kvarntorp, enligt en rapport från Sweco.

    Vattnet har först strömmat igenom anläggningens reningsverk, men filtren fångar inte upp kemikalier i ämnesgruppen PFAS, där PFOS ingår.

    Trots att exponering för PFAS kan orsaka cancer, leverskador och många andra sjudomar får bolaget fortsätta släppa ut dem i natur och ekosystem. Enligt det senaste miljötillståndet har anläggningen fram till år 2026 på sig att presentera en åtgärdslösning.

    Problemen med PFAS-läckage har tidigare [uppmärksammats av P4 Örebro](https://sverigesradio.se/artikel/fortum-fortsatter-lacka-ut-pfas-amnen-i-kumlas-vatten-inte-tryggt) och bekräftas av handlingar Dagens ETC begärt ut.

    Fortum skriver i sin senaste miljörapport till Länsstyrelsen att PFOS-nivåerna varit ”markant förhöjda” i bolagets grundvattenbrunnar förra året, men utan att förklara varför eller redovisa några siffror.

    Samtidigt har anläggningen under senare år anlitats av statliga myndigheter för att förstöra stora mängder högkoncentrerat PFAS-avfall. Mer specifikt handlar det om det ökända brandskummet, vår mest kända källa till PFAS-föroreningar.

    Tanken är att giftskummet ska oskadliggöras i Fortums ugn där farligt och svårnedbrytbart avfall eldas i särskilt höga temperaturer. Anläggningen är den enda i Sverige med tillstånd att hantera släckmedlet som räddningstjänster och myndigheter nu gör sig av med.

    Men metoden är ifrågasatt när det gäller PFAS-avfall.

    – Det finns inte tillräcklig med studier om hur PFAS förstörs vid förbränning och var det hamnar, säger Lutz Ahrens, professor i organisk miljökemi på SLU.

    Det här skapar oro bland invånare:

    – Ämnena är extremt rörliga. Hur mycket sprids vidare i miljön? Och vad gör det med oss som bor här? säger Karin Lindqvist Kax, som via sitt engagemang i lokalpolitiken försöker få kommunledningen att agera i frågan.

    Kritiken har tilltagit sedan det framkommit att insamlat brandsläckmedel vid två tillfällen [läckt rakt ut från anläggningens lagringsutrymmen](https://sverigesradio.se/artikel/fortum-lackte-brandslackningsskum-till-vattnet). Exakt hur mycket som rann ut innan läckagen stoppades vet inte bolaget.

  5. Den största skandalen här är att länsstyrelsen och kommunen inte har koll. Jag jobbar själv med vatten vid avfallsanläggning och vi har vår länsstyrelse på oss som hökar, som de ska vara. Katastrof att Sveriges största mottagare av farligt avfall har så slapphänt kontroll på sig.

Leave A Reply