3 Comments

  1. forkbeard on

    Då vi är medlemmar i EUs inre marknad så känns det väldigt konstigt att ställa krav på kollektivavtal hos alla underleverantörer. Går ju åt båda hållen, ska svenska företag (med eller utan svenska kollektivavtal) kunna uteslutas från upphandlingar i ex Tyskland eller Belgien för att de inte är medlemmar i någon lokal branschorganisation eller saknar lokalt kollektivavtal (eller pensionsavtal/whatever)?

    Upphandlingsmyndigheten säger själva att det inte går att ställa sådana här krav. [https://www.upphandlingsmyndigheten.se/frageportalen/1568838/kollektivavtal-vid-offentlig-upphandling/](https://www.upphandlingsmyndigheten.se/frageportalen/1568838/kollektivavtal-vid-offentlig-upphandling/)

  2. tunnelbanebilder on

    “Vårt styre är modigt, vi utmanar systemet för att få till en förändring, sa kommunstyrelsens ordförande”

    Om kommunstyrelsens ordförande tycker att lagen är fel så får han väl kandidera till riksdagen eller EU-parlamentet istället för att tillämpa lagen efter hans egna ideologiska övertygelse.

    Det är inte kommunstyrelsens roll att “utmana systemet”, det är odemokratiskt och korrupt och det är det oavsett om det är Göteborgs kommun sätter krav de inte får ställa eller om Staffanstorps kommun vägrar ta emot flyktingar.

    Medlemsskapet i EU innebär att man faktiskt måste ta hänsyn till och acceptera mångfalden i att arbetsmarknadens parter i andra länder arbetar på andra sätt än den svenska modellen.

  3. weirdowerdo on

    I sverige har vi kollektivavtal, det är bara att anspassa sig efter landets kultur. Kommer man till Sverige och ska konkurrera med våra företag så ska man göra det på svenska villkor och inte importera lönedumpning och villkorsdumpning. Vi ska behålla våra villkor på svensk arbetsmarknad, inte anamma öststaternas arbetsmarknadsvillkor som exempel.

Leave A Reply