Vårdförbundet: Lo sciopero nel conflitto sanitario finisce

https://www.dn.se/ekonomi/vardforbundet-strejken-i-vardkonflikten-blir-av/

di Babar7

5 Comments

  1. AutoModerator on

    DN verkar köra med slumpmässig paywall på innehållet, som varierar från person till person. Vänligen kopiera in artikeln i kommentarerna.

    *I am a bot, and this action was performed automatically. Please [contact the moderators of this subreddit](/message/compose/?to=/r/sweden) if you have any questions or concerns.*

  2. **Vårdförbundet: Strejken i vårdkonflikten blir av**

    Trots nya försök på måndagen har medlarna inte lyckats få parterna att enas i vårdkonflikten. Det innebär att strejken bryter ut på tisdagen, uppger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro för DN.

    – Vi har inte fått något slutbud eller någon hemställan vilket innebär att vi går i strejk, säger hon.

    Medlarna arbetade under delar av förra veckan med att få fram en hemställan, en form av förslag till lösning. Men efter möten med parterna på fredagen konstaterade medlaren Gunilla Runnqvist att det såg mörkt ut.

    – Vi ser just nu inga förutsättningar att lägga ett bud. Det kan ändras men just nu står parterna för långt ifrån varandra, sade hon till TT på lördagen.

    Under måndagen har det hållits nya möten med parterna men inget nytt bud har lagts fram, därmed går 2 000 vårdanställda ut i strejk klockan 11 på tisdagen.

    – Vi har inte fått något slutbud eller någon hemställan vilket innebär att vi går i strejk i morgon med 2 000 medlemmar runtom i landet, säger Sineva Ribeiro, ordförande på Vårdförbundet.

    Finns det ingenting som kan ändra på detta under kvällen eller tisdagsförmiddagen?

    – Nej.

    Konflikten bottnar i olika syn på frågan om arbetstidsförkortning som Vårdförbundet driver. Facket menar att det är ett måste om medlemmarna ska orka arbeta heltid ett helt yrkesliv, och har krävt att en arbetsvecka kortas från 38,25 timmar till 37 timmar som ett första steg. En minskning med 15 minuter om dagen.

    – Att arbetsgivaren inte kan erbjuda oss det, något man faktiskt redan har inom SKR-området med en annan grupp i hälso- och sjukvården, är för mig obegriplig, säger Sineva Riberio.

    Arbetsgivarna – SKR som representerar regionerna och Sobona som representerar Danderyds sjukhus och Södersjukhuset – menar att det vore omöjligt att göra samtidigt som vården redan brottas med personalbrist och svåra bemanningsproblem.

    SKR:s förhandlingschef skriver i ett mejl efter sitt möte med medlarna att organisationen är angelägen om att nå en lösning, men att kravet om en generell arbetstidsförkortning inte kan tillmötesgås.

    ”Vi är medvetna om att det finns utmaningar med bemanning och arbetsmiljö i vården. Att förkorta arbetstiden är inte lösningen, det skulle snarare förvärra problemen”, skriver hon.

    Varslet som övergår i strejk på tisdagen är riktat mot regionerna Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten. Totalt omfattas 2 000 personer av det ursprungliga varslet men efter lokala förhandlingar kan det vara något mindre nu.

    Arbetsplatserna som berörs är Skånes universitetssjukhus, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Karolinska universitetssjukhuset, Danderyds sjukhus, Södersjukhuset Linköpings universitetssjukhus och Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

    Strejken omfattar biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor i olika delar av verksamheterna. Vårdförbundet har uppgett att verksamheterna som tas ut i strejk är noga utvalda för att det ska bli kännbart för arbetsgivarna, men utan att det ska medföra fara för människors liv eller för bestående ohälsa.

    Den bilden delas dock inte av arbetsgivarsidan. I samtliga fem varslade regioner har arbetsgivare i över 30 fall begärt lokala förhandlingar med Vårdförbundet. I några av fallen har facket backat och dragit tillbaka stridsåtgärder och i några fall har arbetsgivaren backat, uppgav förbundets ordförande Sineva Ribeiro förra veckan. Det gör att det troligen inte är riktigt så många som 2 000 personer som går ut i strejk på tisdagen.

    Parallellt med detta pågår också en övertids- och nyanställningsblockad i samtliga regioner sedan den 25 april, och sedan den 20 maj gäller den även personal inom hälso- och sjukvård i 29 kommuner.

    Därtill finns ett varsel om att ta ut ytterligare 1 900 medlemmar i strejk från tisdagen den 11 juni. Det rör 170 arbetsplatser och gör att även Region Värmland och Region Västmanland dras in i konflikten. Ytterligare möten med medlarna är planerade till onsdagen, enligt Vårdförbundet.

    DN söker Sobona.

    Samhällsfarlig strejk
    Det finns inga yrkesgrupper som inte har laglig rätt att vidta stridsåtgärder, till exempel strejk, på svensk arbetsmarknad. Däremot kan rätten att strejka begränsas om påverkan på verksamheten bedöms vara samhällsfarlig. Det regleras i så kallade huvudavtal mellan parterna på arbetsmarknaden.

    I det här fallet är det i första hand facket och arbetsgivarna som ska förhandla om huruvida stridsåtgärderna kan innebär fara för liv och hälsa, om arbetsgivaren befarar det. Kan de inte enas tas frågan vidare till en central nämnd beståendes av representanter för parterna och tre oberoende ledamöter. Än så länge har nämnden inte tagit emot något ärende från parterna.

  3. Tungt nu för sveriges kommuner och regioner, strejk i kommunal, strejk här, vi lärare var typ en vecka ifrån (och lär bli om ett år istället). Dags att kanske börja tänka på sina anställda som människor

  4. Tramce157 on

    Bäst att inte bli allvarligt sjuk i Sverige under den kommande tiden (för er som är allvarligt sjuka så beklagar jag situationen)

  5. Ok_Adeptness8922 on

    Hade hoppats att övriga förbund inom vården gått samma väg.

    Ensam står vi och bönar och ber, gemensamt förhandlar vi.

Leave A Reply