Gli animali marini muoiono soffocati: 500 “zone morte” nel mondo

https://www.dn.se/varlden/havslevande-djur-kvavs-till-dods-500-doda-zoner-i-varlden/

di DieCO2

2 Comments

  1. AutoModerator on

    DN verkar köra med slumpmässig paywall på innehållet, som varierar från person till person. Vänligen kopiera in artikeln i kommentarerna.

    *I am a bot, and this action was performed automatically. Please [contact the moderators of this subreddit](/message/compose/?to=/r/sweden) if you have any questions or concerns.*

  2. **Miljön i världens hav försämras snabbt, varnar forskare i en ny FN-rapport.**

    **Situationen för marina arter jämförs med att leva i ett rum där temperaturen stadigt stiger och luften försuras – alltmedan syret pumpas ut.**

    **I dag finns 500 ”döda zoner” i haven och den största ligger i vårt eget innanhav Östersjön.**

    Marina arter står inför ett trippelhot: stigande temperaturer, försurning och syrebrist. Det konstaterar forskare i [en rapport från FN-organet Unescos mellanstatliga oceanografiska kommission](https://www.ioc.unesco.org/en/stor2024).

    Fjolåret var det varmaste året som hittills har uppmätts. Parisavtalet går ut på att hålla den globala uppvärmningen under 2 grader och så nära 1,5 grader som möjligt. Havstemperaturerna har redan stigit med i genomsnitt 1,45 grader över förindustriell nivå. I Medelhavet har uppvärmningen nått över 2 grader.

    >”Vi kommer att få se dramatiska förändringar i dessa ekosystem”

    Takten på uppvärmningen har också fördubblats de senaste 20 åren.

    ”Medan den atmosfäriska temperaturen fluktuerar upp och ned värms havet upp stadigt och konstant, som en kastrull med vatten på spisen”, skriver FN-organet i en sammanfattning av rapporten.

    **Sedan 1960-talet** har havet förlorat 2 procent av sitt syre. Det gör att kustnära arter bokstavligen talat kvävs. I dag finns [500 ”döda zoner” längs med kuster](https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000265196) där nästan inget marint liv återstår på grund av syrebrist. Syrebristen uppstår som följd av föroreningar, övergödning och stigande temperaturer, enligt forskarna.

    Kerstin Johannesson är professor i marin ekologi vid Göteborgs universitet. Foto: Johan Wingborg

    Världens största döda zon är Östersjön, som länge haft problem med övergödning.

    – Detta är verkligen en jättestor utmaning för de marina ekosystemen. I just Östersjön har bottendöden spridit sig stadigt från att ha varit ganska begränsad till ett fåtal djuphålor till att i dag täcka stora delar den det djupare Östersjön, säger Kerstin Johannesson, professor i marin ekologi vid Göteborgs universitet.

    – När det gäller Östersjön och Nordsjön läggs denna bottendöd till en betydligt snabbare uppvärmning än runt andra kuster, som är öppnare och djupare. Vi kommer att få se dramatiska förändringar i dessa ekosystem, säger Kerstin Johannesson, som själv inte varit inblandad i FN-rapporten.

    **Ett av Östersjöns offer** för syrebristen blir sannolikt torsken.

    – Det beror delvis på fisketrycket som har varit, men också på att de bottnar som försörjt torsken med mat i form av bottenlevande organismer inte överlever då syret försvinner.

    Torsk i norskt vatten. Torsken i Östersjön kan räknas som en egen art, då den klarar av en lägre salthalt. Foto: Tryggve Karlsson/TT

    **Ytterligare ett hot** mot de havslevande arterna är försurningen av deras vattenmiljöer. 25–30 procent av koldioxidutsläppen från fossila bränslen absorberas av haven, vilket leder till att det bildas kolsyra. Havens surhet har ökat med 30 procent sedan förindustriell tid och beräknas öka med 170 procent till år 2100, enligt rapporten.

    En lösning som dock har visat sig fungera mot artdöden är skyddsområden. I dag utgör marina skyddsområden hemvist för 72 procent av de 1 500 hotade havslevande arter som finns på den internationella naturvårdsunionens IUCN:s rödlista.

    – Fler och större skyddsområden är en konkret och effektiv åtgärd för att förbättra biologisk mångfald, säger Ola Kalén, oceanograf vid SMHI.

    #

Leave A Reply