Non so quale degli scenari mi sconvolge di più.

https://www.reddit.com/gallery/1d9n1q4

di brzblue

9 Comments

  1. PrudentFood77 on

    nejdå, de fångar den här, transporterar den till Kina, gör i ordning och förpackar där och transporterar tillbaks den och säljer den här

    här är en artikel som beskriver varför Findus gör så och även Feldts nämns i artikeln [https://www.svt.se/nyheter/inrikes/torsken-fraktas-tva-varv-runt-jordklotet-for-att-fileas](https://www.svt.se/nyheter/inrikes/torsken-fraktas-tva-varv-runt-jordklotet-for-att-fileas)

    >Omkring hälften av torsken som säljs i Sverige, har tagit omvägen via Kina. Torskimportörerna Lobster och Feldt’s, som levererar till många storkök och restauranger, filear torsken i Kina. Det gör även matjätten Findus.

    > En av fördelarna vi har i Kina i dag är att det finns väldigt mycket kompetens runt att filea för hand, så vi kan få fram en väldigt högkvalitativ produkt. Man får ut så mycket större del av fisken som kommer konsumenterna till godo och det gynnar den totala försörjningskedjan, säger Henrik Hjalmarsson, vd på Findus.

    >Att filea norsk torsk har blivit en mångmiljonindustri i Kina. SVT har besökt staden Qingdao där över hundra fiskberedningsföretag har etablerat sig. Vi besökte en fiskindustri som filear torsk åt flera kunder i Europa.

    >– Det finns många liknande företag i Qingdao och mer än hundra exporterar sina produkter till EU. Vi exporterar nära 20.000 ton årligen, säger Yichuan Gao, vd för ett stort fiskberedningsföretag.

    >Transporten till och från Kina tar 80 dagar. Fisken hålls då djupfryst med dieseldrivna kylsystem och de kinesiska fabrikerna använder el från kolkraftverk, vilket orsakar större koldioxidutsläpp än om fisken skulle fileas närmre. Det visar en studie från Sveriges tekniska forskningsinstitut och Krav från 2010.

    >Fisken i Kinas fileas dock för hand vilket gör att mer kött blir kvar på filen och det gör den långa resan lönsam. Om fisken hade fileats maskinellt i Norden, hade mer av torsken blivit rens och använts till fiskpinnar och andra produkter. Forskarna slår fast att det bästa ur klimatsynpunkt vore att filea fisken för hand så nära fisket och konsumenterna som möjligt.

  2. Beethovania on

    Jag har insett på sistone att det alltid är att föredra att köpa fisk i fiskaffär. Vissa fisksorter är inte ens dyra. Köpte sillfiléer och koljafiléer som lätt räckte till två middagar. Då fick jag färsk fin fisk för under 130 kr. I just den fiskaffären jag handlar deklarerar de tydligt varifrån all fisk kommer, samt hur den blivit fångad.

  3. Traditional_Fee_1965 on

    Herre jösses, detta har jag helt missat! En otroligt vansinnig leverans kedja! Det måste man hålla koll på i framtiden.

  4. UltimateMountain on

    “Knife goes in, guts come out!”

    Men ja, vi lever i en sinnesrubbad tid. Gör det bästa med er konsumentmakt och era politiska röster.

  5. Elegant_Fondant3415 on

    Kapitalism är det mest effektiva ekonomiska systemet

  6. koltrastentv on

    En annan grej när vi väl är i farten och är griniga.
    Det där märket för hållbart fiske är bland det lösaktigaste och mest oseriösa märke och organisation som finns.
    Det förekommer så mycket fusk och i stort sett inga som helst kontroller på företag som beviljas använda märket efter att dom fått godkänt första gången.

    Mycket av det gås igenom i dokumentären Seaspiracy, det finns en hel del faktamässiga fel i den men det mesta som berör hur MSC sköter sig är fortfarande aktuellt.

    Edit: Vill förtydliga att dokumentären är mer en shockumentär, den är överdriven och menad att skrämma folk till att bli veganer (mer eller mindre). Rekommenderar i stort sett inget i den utöver MSC segmentet.

Leave A Reply