Il gigante energetico francese vuole costruire una centrale nucleare su larga scala in Svezia

https://www.di.se/nyheter/fransk-energijatte-vill-bygga-storskalig-karnkraft-i-sverige/

di neoshero

7 Comments

  1. neoshero on

    Mycket intressant artikel och intervju med EDF som mycket väl kan vara de som bygger nästa nya kärnkraftsreaktor i Sverige. Deras vision om en snabb kärnkraftsutbyggnad hade gjort jättemycket för eurpeiska utsläpp, men då måste de börja leverera i tid och inom budget.

    Man kan ju fatta att Vattenfall kräver riskdelning med staten för att de ska investera…

    Från artikeln:
    >**Den franska energijätten EDF vill blåsa nytt liv Europas kärnkraftsindustri och lobbar hårt för att få bygga storskalig kärnkraft i Sverige. Men för att vinna förtroende måste man först putsa upp sitt skamfilade rykte.** ”Vi har lärt oss saker den hårda vägen”, säger företagets chef för nya kärnkraftsprojekt Vakisasai Ramany.

    >**Det statsägda franska företaget siktar på att leverera minst två reaktorer per år i Europa från och med 2030-talet, en takt som inte setts sedan Frankrike tog sin flotta av kärnkraftverk i bruk på 1980- och 1990-talen.** Och trots att mycket kvarstår innan Sverige är redo att bygga nya reaktorer har EDF redan ingått samarbetsavtal med svenska bolag, som man hoppas ska kunna vara med och uppföra företagets reaktorer i Sverige.

    >EDF:s aggressiva expansionsplan är i linje med president Emmanuel Macrons strategi om att bygga upp ett strategiskt oberoende Europa och gynnas av en allt mer positiv syn på kraftslaget bland europeiska beslutsfattare. Bland annat ser Europeiska investeringsbanken (EIB) nu ut att öppna upp för att finansiera nya kärnkraftsprojekt.

    >Dessutom har den geopolitiska utvecklingen gjort att det i stort sett bara är EDF, sydkoreanska KHNP och amerikanska Westinghouse som kan komma i fråga för att bygga ny storskalig kärnkraft i Sverige.

    >**Men jobbet med att sälja in företagets reaktorer kommer också med en stor utmaning: Som Di tidigare har rapporterat har alla påbörjade byggen av EPR-reaktorer i Europa blivit kraftigt försenade och flera hundra miljarder kronor dyrare än planerat.**

    (De försenade projekten som avses ovan är finska Olkiluoto 3, brittiska Hinkley point C och franska Flamanville.

    >**På frågan om hur Sverige ska kunna lita på EDF som leverantör av ny kärnkraft, trots bolagets usla historik, väljer Vakisasai Ramany att tala om vikten av att använda europeisk teknik. ”För det första är vi för närvarande det enda bolaget i Europa som har byggt, håller på att bygga och har en seriös plan för att bygga reaktorer av tredje generationen.** Därför har vi en försörjningskedja på plats”, säger han. ”Vi har lärt oss saker den hårda vägen i de projekt som vi har drivit, men vi har lärt oss.”

    >Han poängterar också att de konkurrerande leverantörerna från Sydkorea och USA ännu inte har byggt några moderna kärnkraftverk i Europa, och att alla nya planer för kärnkraftprojekt kommer skapa bättre förutsättningar för att hålla leveranstiderna.

  2. softprotectioncream on

    SENASTE NYTT: Fransk energijätte vill ha svenska skattepengar.

  3. Big-Cap558 on

    Bra skit. Låt oss köpa lite franska kärnvapen när vi ändå är på gång

  4. sodihpro on

    Nej. De/den enda som ska bygga kärnkraft i Sverige är ett statligt ägt energibolag.

    Vi behöver inte ännu ett företag som mjölkar våra skattepengar, driver upp elpriset i Sverige och knappt betalar en krona här.

  5. magicmike659 on

    Sverige säljer ut alla våra resurser, infrastrukturer. Vart ska de ta vägen om några år. Kina vill köpa våra hamnar, tåg, flygplatser de står redan för vår säkerhet på Arlanda räcker inte det?

    Sluta med exploateringen!

    Sen Frankrike har väl för fan egen mark att bygga på varför bygga i Sverige? Tyskarna bygger redan vindkraftparker som förstör vår fina natur. Det som en gång var orörda bergstoppar i fjällen är nu fyllda med vindkraftverk.

  6. ViewTrick1002 on

    Självklart står Franska staten i kö när Svenska staten öppnar vår gemensamma plånbok för subventioner av nybyggd kärnkraft. EDF är helägt av den Franska staten efter att deras ekonomi gått åt skogen och de idag är i en såpass svag ekonomisk sits att de [inte ens kan finansiera nya reaktorer i Frankrike utan direkt statligt stöd.](https://montelnews.com/news/f43eaeb2-9a71-444c-889c-1216ccc30bef/edf-will-need-financial-support-for-six-new-reactors-ceo)

    **Riskdelning** är det senaste politiska nyordet för **subventioner** eftersom man vet att de är politiskt svårsålt. Där av behovet att lura väljarna.

    Gällande SMR finns inga reaktorer i närheten av kommersiell drift, och än mindre fabriker som bygger de. När [NuScale var tvungna att börja precisera siffrorna stöp projektet](https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2023-11-10/hopes-of-us-nuclear-renaissance-sink-with-nuscale), de hade inte ens börjat bygga.

    För att sätta vad de säger i siffror: Kostnaden för nybyggd kärnkraft i EU och USA kräver 1.3 till 2 kr/kWh ([[1]](https://iea.blob.core.windows.net/assets/42b23c45-78bc-4482-b0f9-eb826ae2da3d/WorldEnergyOutlook2023.pdf), [[2]](https://www.enerdata.net/publications/daily-energy-news/flamanville-3-nuclear-projects-cost-may-rise-eu67bn-france.html), [[3]](https://www.lazard.com/research-insights/levelized-cost-of-energyplus/), [[4]](https://www.utilitydive.com/news/nuscale-power-small-modular-reactor-smr-ieefa-uamps/645554/), [[5]](https://www.powermag.com/blog/plant-vogtle-not-a-star-but-a-tragedy-for-the-people-of-georgia/), [[6]](https://en.wikipedia.org/wiki/Hinkley_Point_C_nuclear_power_station)) i årsmedelpris för att gå runt. I detta innefattas inte att vi subventionerar över 95% av olycksfallsförsäkringen. Jämför gärna med våra [historiska elpriser](https://www.skekraft.se/privat/elavtal/historiska-elpriser/) för att komma fram till vilken subvention som krävs. Kontentan är ungefär 100 miljarder per 1 GW effekt.

    Vi kan jämföra med teknologier vi kan få i drift nästa år:

    [Idag kostar solkraft + lagring 1.20-1.4 kr/kWh och vindkraft + lagring 70-80 öre/kWh.](https://www.lazard.com/research-insights/2023-levelized-cost-of-energyplus/) Notera att detta är priserna idag, vi har 15 år av fortsatt utveckling inom batterier och förnybar energi innan potentiell nybyggd kärnkraft är i drift.

    Jämfört med våra [historiska elpriser](https://www.skekraft.se/privat/elavtal/historiska-elpriser/) ser vi varför det bara [byggs lagring för balansmarknaderna](https://group.vattenfall.com/se/nyheter-och-press/nyheter/2024/kommentar-med-anledning-av-den-senaste-medierapporteringen-om-kostnader-for-ny-karnkraft), det är inte gångbart än. På marknader med högre elpriser ser vi en explosionsartad utveckling av lagring. I [USA dubblerades](https://canarymedia.com/articles/energy-storage/chart-the-us-grid-battery-fleet-is-about-to-double-again) mängden lagring till 17.3 GW motsvarande en kapacitet på 70 GWh 2023 och det förväntas 2024 återigen dubbleras till 31.3 motsvarande 125 GWh lagring.

    För [solkraft har varje dubblering av installerad kapacitet sänkt priset med 20%.](https://ourworldindata.org/learning-curve) Samma effekter [sker nu med lagring](https://rmi.org/the-rise-of-batteries-in-six-charts-and-not-too-many-numbers/).

    Vi börjar också se batterier som är nischade för elnätet i stället för att som tidigare hänga på elektronik och automotive vilka har striktare krav för exempelvis kWh/kg än stationära tillämpningar. [Ta Northvolt som utvecklat Sodium-Ion batterier.](https://northvolt.com/articles/northvolt-sodium-ion/)

    > Northvolt’s first generation of sodium-ion cell is designed primarily for energy storage, with subsequent generations delivering higher energy density opening opportunities to enable cost-efficient electric mobility solutions.

Leave A Reply