Si prevede che la destra guadagnerà nuovo terreno quando l’Europa andrà alle urne

https://www.dn.se/varlden/hogern-vantas-vinna-ny-mark-nar-europa-gar-till-val/

di pitepaltarn

9 Comments

  1. AutoModerator on

    DN verkar köra med slumpmässig paywall på innehållet, som varierar från person till person. Vänligen kopiera in artikeln i kommentarerna.

    *I am a bot, and this action was performed automatically. Please [contact the moderators of this subreddit](/message/compose/?to=/r/sweden) if you have any questions or concerns.*

  2. pitepaltarn on

    **I dag avslutas ett av världens största val när runt 373 miljoner väljare från 27 länder röstar om de kommande årens EU-politik. Högerpartierna ser ut att gå framåt men de två största grupperna, EPP och S&D, väntas behålla sin dominans.**

    **Men i många länder är det inrikespolitiken som får styra när väljarna går till röstlokalerna.**

    Den stora majoriteten av unionens medlemsländer går till valurnorna på söndagen, men i vissa länder är röstningen redan avslutad. Nederländarna var först, där 44 procent av de röstberättigade gick till vallokalerna på torsdagen. Enligt vallokalsundersökningen blir den rödgröna alliansen GL-PvdA störst men åtföljs tätt av högerpopulistiska Geert Wilders parti PVV som får sju mandat; ett mindre än de rödgrönas åtta mandat enligt Reuters. Det slutgiltiga resultatet kommer, liksom i övriga EU-länder, inte att presenteras förrän söndag kväll.

    På fredagen var det irländarnas tur, men detta år kommer inte landets public service-bolag RTÉ att publicera några vallokalsundersökningar utan väntar till söndag när det slutgiltiga resultatet offentliggörs, skriver Europe Elects.

    Enligt opinionsundersökningar väntas EU:s högergrupp ECR och ytterhögergrupp ID vinna fler mandat i unionen, rapporterar CNN. De största partigrupperna, liberalkonservativa EPP och socialdemokratiska S&D, ser dock ut att behålla sin dominans.

    **Även om frågor om** försvar, migration och klimat har fått stor uppmärksamhet under valrörelsen så baserar de flesta väljarna sina röster på inrikespolitiken i landet de bor i, rapporterar Politico. Tidningen hänvisar till flera studier som visar att unionens medborgare har låg kunskap om och litet intresse för EU-politik, varför de flesta i stället utgår från den inhemska politiken.

    Frankrike, Spanien och Tyskland nämns som exempel på länder där valresultatet snarare speglar invånarnas betyg på ländernas respektive regeringar. De baltiska staterna liksom Finland fokuserar med sin närhet till Ryssland mest på försvarsfrågor, enligt Politico.

    I Italien har premiärminister Giorgia Meloni stor popularitet och väntas gå kraftigt framåt i valet. Fokus bland de italienska väljarna ligger mer på den person som kandiderar än sakfrågor.

    **Högerextrema Alternativ för** Tyskland, AFD, har varit väl omskrivet under valrörelsen och omgärdats av skandaler. Efter att toppkandidaten Maximilian Krah sagt att ”inte alla som bar SS-uniform per automatik var kriminella” kastades partiet ut ur sin grupp i EU-parlamentet.

    Ändå ser högerpartierna ut att gå framåt i landet medan De gröna backar kraftigt, enligt tv-kanalen ZDF:s opinionsmätning som Welt rapporterar om.

    Italien är sista land att stänga sina vallokaler vid 23 på söndagskvällen. Kort därefter presenteras det preliminära valresultatet runt om i unionen.

  3. LordMuffin1 on

    Och Putin myser över det resultatet. Han får precis som han vill. Ökad splittring i Europa.

  4. HomersAnalglands on

    Härligt! Behövs stora förändringar i Europa överlag och i Sverige speciellt

  5. Kallehoe on

    Det är så konstigt för högern som jag ser det har egentligen bara en sak att komma med, stäng gränsen.

    Skulle vänstern säga “fan, vi har tagit in för många och vi ser behovet av att säkra gränsen” skulle högern inte “vinna mark”.

    Samma i riksdagsval…

    Men det verkar viktigare att vara emot SD än att föra bra politik.

  6. Calm-Reason718 on

    Världen har redan glömt vilken otroligt farlig flört det här är. Det har inte ens gått hundra år. Vi är naiva.

  7. Låt dem ha sina fem minuter i rampljuset innan de kollapsar när väljarna märker att komplexa samhällsproblem väldigt sällan har enkla lösningar som kan sammanfattas i en meme

  8. PsychologicalOwl9267 on

    Jag tycker att det är sorgligt hur mitten vänstersidan vägrar rannsaka sig själva. I slutänden är jag någon sort vänster. Sossarnas integritetskränkande Chat Control och MP:s vägran att införa realistiska lösningar för klimatet samt V:s fixering vid icke-frågor kommer fortsätta ge högern mer röster. Vänstern behöver verkligen en sanering.

  9. stormlitearchive on

    Bara att kalla alla som kritiserar deras politik för rasister så vänder det säkert snart. Och lägga ner planerbar energi så hushållen går på knäna av höga elpriser. Och lite mer fritidsgårdar för att lösa problemen med ungdomsbrottslighet så blir säkert väljarna övertygade.

Leave A Reply