Emanuel Karlsten – Il giornalismo è ormai una “operazione di influenza?”

https://i.redd.it/7yp9yaxwaj5d1.jpeg

di dilkoman

7 Comments

  1. dilkoman on

    Runt om på sociala medier ser jag många som hävdar att media bara är ute efter SD, men att andra partier minsann aldrig granskas. Själv upplever jag att de som yttrar sig så här gillar vad man hör från SD och lägger väldigt lite tid på att faktiskt tänka kritiskt. Kan det verkligen vara så enkelt att SD är helt oskyldiga och att alla andra partier och även all media endast jobbar med att ljuga om SD? Låter det verkligen rimligt?

  2. ElNakedo on

    Kul att se att SD-trollen jobbar helg. Men ja SD kommer alltid att hävda att de är offer och förtryckta. Samtidigt som de hävdar att de egentligen representerar det riktiga folket och majoriteten. Precis som att deras fiende är evig men ny, svag men stark och dum men slug. Framförallt är fienden diffus och ombytlig.

  3. DevaFrog on

    Stämmer väl ganska bra men på fel sätt.

    Folket ville höra om vilken politik man vill driva i EU, Allt folket fick var SD troll aja baja.

    “Alla vart dummare” scenario när trollfabrikerna var det enda politikerna tog upp veckorna innan valet idag. “Journalisterna” som gick undercover för att få fram trollfabrikerna vart ju ledsna i media för att ingen brydde sig.

  4. leftoversn on

    Det beror väl helt på hur journalistiken bedrivs? Det vore ju dumt att hävda att det aldrig kan räknas som en påverkansoperation. Ett klassiskt exempel är att rapportera om valresultat tidigt för att få vissa väljare att ge upp och strunta i att rösta. Eller varför inte artiklar som relativiserar Rysslands agerande i Ukraina.

    Kalla fakta satt och filade på denna story under en lång tid och valde att släppa den strax innan valet med det uttalade syftet att det var viktigt för väljarna att veta innan valet (läs mellan raderna att de vill påverka valresultatet till SD:s nackdel). Jag skulle själv inte gå så långt som att kalla det en påverkansoperation, men jag håller inte med Karlsten om att ingen journalistik kan klassas som det.

  5. ChrisOhoy on

    Nu jämför ju Emanuel en granskning av samtliga partier med en granskning av ETT parti. Jag tror problemet snarare ligger i att det var riktat mot ett parti för att svartmåla det specifika partiet.

    Fortfarande så har man inte kunnat bevisa att SD gjort något fel eller olagligt. Man har heller inte bevisat att det enbart är SD som använder metoden man svartmålar.

    Alldeles oavsett var man står politiskt så bör man kunna se att detta är en påverkanskampanj från TV4. Journalisten har haft någon typ av deadline för att detta reportage ska kunna sändas vid något tillfälle (tillfället valdes med omsorg).

    Om man ska vara objektiv så hade inte journalisten tillräckligt med material för att göra reportaget tillräckligt intressant så man valde att vinkla, klippa och dramatisera vilket man också anmäldes för av en myndighet som passande nog jobbar mot sådant TV4 menade att man nystat upp.

    Det är givetvis jättebra att partierna granskas, men om granskningen görs enbart mot ett parti och granskningen släpps två veckor innan ett val, ja då ringer varningsklockorna.

  6. spiritualized on

    Kan alla som inte röstar SD men har fått ett sms polisanmäla dom för desinformation? Tack.

Leave A Reply