I pubblici ministeri sono accusati di aver divulgato informazioni segrete sugli omicidi

https://www.expressen.se/nyheter/sverige/aklagare-atalas-for-att-ha–lackt-hemlig-information-om-mord/

di MingWree

2 Comments

  1. MingWree on

    > En åklagare som är kusin med den utpekade gängledaren Ismail Abdo åtalas nu för brott mot tystnadsplikten.

    > Ett av fallen handlar om ett misstänkt gängmord som hon själv utredde.

    > Hon ska ha delat information med släktingar.

    > Kvinnan nekar till brott.

    > Under måndagen åtalades en åklagare för två fall av brott mot tystnadsplikten.

    > I det ena fallet ska hon i juli förra året ha fotograferat av en datorskärm med information om vem som var misstänkt för ett grovt vapenbrott.

    > Enligt misstankarna ska hon ha skickat vidare bilden till en annan person.

    > I utredningen om läckorna har hon medgett det faktiska händelseförloppet men nekar till brott eftersom hon menar att hon inte röjt den misstänktes identitet.

    > Det andra fallet handlar om ett mord söder om Stockholm där hon själv var förundersökningsledare under 2022. Hon fick en ung man med gängkopplingar häktad för mordet men senare friades han.

    > **Läckte från egen mordutredning**

    > I flera textmeddelanden ska åklagaren ha läckt hemliga uppgifter från mordutredningen. Det handlade om detaljer om hur mordet gick till, vem som var mördad och hur han hade träffats av mördarens kulor.

    > Allt hon skickade vidare till den andra personen var hemligt och omfattades av förundersökningssekretess, enligt åtalet.

    > Även i fallet med läckage från mordutredningen medger kvinnan att åklagarens brottsbeskrivning av vad som hänt är korrekt men nekar ändå till brott.

    > ”Bestrider ansvar och gör gällande att syftet enbart varit att till närstående ventilera sin uppfattning kring omständigheterna vid mordet”, sammanfattas hennes inställning i stämningsansökan om brott mot tystnadsplikten.

    > **Bevisen: Åklagarens chattar**

    > I bevisningen mot henne finns utdrag från chattar som hon haft med personen som hon läckt till. Chattarna har hittats i hennes telefon efter att den tagits i beslag.

    > Enligt uppgift ska hon ha delat information som hon fått i rollen som åklagare med släktingar, dock ej Ismail Abdo direkt.

    > Internt inom åklagarväsendet har uppgiften om åtalet väckt bestörtning. Hennes kolleger har informerats under dagen.

    > Åklagaren omplacerades till en tjänst som inte bedömts vara operativ efter att släktskapet med Ismail Abdo uppmärksammats. Enligt Expressens uppgifter ska hon ha synts på sitt arbete på Åklagarmyndigheten så sent som under måndagen.

    > Expressen har sökt den misstänkta åklagaren och söker även hennes advokat och åklagaren som utreder fallet.

  2. MingWree on

    Känns sisådär att vi fått hit kriminella drägg, vars släktingar läcker hemliga uppgifter till dom genom att utnyttja våra trygghetssystem.

Leave A Reply