CEO di Arla: I clienti devono pagare di più per il latte

https://www.dn.se/ekonomi/arlas-vd-kunderna-behover-betala-mer-for-mjolken/

di Dazzling_Rub3525

8 Comments

  1. AutoModerator on

    DN verkar köra med slumpmässig paywall på innehållet, som varierar från person till person. Vänligen kopiera in artikeln i kommentarerna.

    *I am a bot, and this action was performed automatically. Please [contact the moderators of this subreddit](/message/compose/?to=/r/sweden) if you have any questions or concerns.*

  2. Dazzling_Rub3525 on

    **Mjölkpriserna har fallit från den värsta inflationstoppen, men har på senare tid börjat stiga igen. Om Arla-vd:n Cecilia Kocken får välja ska bönderna få betydligt mycket mer per liter mjölk framöver.**

    **– Finns det ingen lönsamhet hos det enskilda företaget så kommer den bonden inte att kunna göra investeringarna som krävs för omställningen, säger hon.**

    Arla har höjt priset till bönderna två månader i rad. De senaste tolv månaderna har böndernas ersättning för såväl ekologisk som konventionell mjölk stigit med nära en krona per kilo. Det är en uppgång som med undantag för inflationschocken 2022 är den kraftigaste på många år.

    **Och ännu dyrare ska det bli** tycker Arla Sveriges vd Cecilia Kocken. Det behövs för att Arlabönderna ska klara av att minska sina utsläpp.

    – Alla måste hjälpa till för att vi ska göra den gröna omställningen inom mejeri och hela lantbruket. Hela vägen från gården till dagligvaruhandeln och till konsumenten, även politiker behöver göra sin del för att accelerera den gröna omställningen, säger Cecilia Kocken.

    **Arla ägs och styrs av ungefär** 8 000 gårdar i sju länder, cirka 2 000 i Sverige. De enades 2015 om målet att sänka koldioxidutsläppen från mjölkproduktionen med 30 procent till år 2030, och att de skulle bli helt klimatneutrala till 2050.

    Nu har det gått snart tio år och utsläppen har minskat med 12 procent. I den takten nås inte 2030-målet.

    – Vi ser att det inte är snabbt nog. Men vi har förbundit oss till 30 procent 2030 och klimatneutralitet 2050, så vi måste göra mer, säger Kocken.

    För att skynda på har kooperativet infört en modell där varje bonde får poäng för utsläppsminskande åtgärder, till exempel effektivare utfodring av djuren eller användande av förnybar el. Varje poäng ger bonden drygt 0,3 öre per kilo invägd mjölk. De åtgärder som har störst potential att minska klimatutsläppen ger flest poäng, och totalt har Arla öronmärkt 500 miljoner euro per år för utbetalningar i systemet.

    – Vi ser att det verkligen har lett till att vi accelererar omställningen. Men vi måste ligga på en treprocentig reduktion per år för att nå målet nu, och för att göra det måste våra ägare investera på gårdarna, kanske se över biogasanläggningar, solpaneler och olika typer av åtgärder för att accelerera. Då behövs det kapital.

    **Hur mycket pratar vi om för en genomsnittlig gård?**

    – Vi har gjort beräkningar för alla svenska Arlagårdar, och det handlar om väldigt stora belopp. Det landar på ungefär 2,2 miljarder kronor årligen.

    **En liter vanlig mjölk kostar i dag runt 13–14 kronor i butik. Hur mycket dyrare behöver det bli?**

    – I slutänden är det handeln som sätter priserna mot konsument. Men om bonden ska få kostnadstäckning för den här omställningen så är det drygt en krona till som bonden behöver få per kilo invägd mjölk. Skulle den tas ut mot konsument direkt så är det inte någon stor kostnad. Jag tror väldigt många skulle vara villiga att betala lite mer för att få en hållbar livsmedelsproduktion i Sverige.

    **Varför ska konsumenterna ta ansvar för det här?**

    – Vi har gjort alla beräkningar och Arlabönderna har förbundit sig till att göra den gröna omställningen. Allt det är på plats, men för att få det att hända måste man börja få mer kapital in i lantbruket. Finns det ingen lönsamhet hos det enskilda företaget så kommer den bonden inte att kunna göra investeringarna som krävs för omställningen, säger Cecilia Kocken.

    > **Så funkar Arla**
    >
    > Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av 8 000 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. I Sverige finns cirka 2 000 ägare. Varje bonde har en röst när beslut ska fattas, oavsett storlek eller försäljning.
    >
    > Ersättningsmodellen är densamma på alla sju marknader och bygger på faktorer som protein- och fettinnehåll i mjölken, och sedan 2019 även gårdarnas hållbarhetsarbete. Nivån justeras månad för månad.
    >
    > Koncernen omsatte 13,7 miljarder euro förra året och gjorde en vinst på 399 miljoner euro efter skatt.

  3. ServantOfNZoth on

    Intressant hur det alltid är konsumenterna som måste betala mer, medan diverse företags VD:ns aldrig förväntas göra några uppoffringar. Istället så brukar deras löner och bonusar bara öka istället.

  4. Flimsy-Turnover1667 on

    VD tycker kunderna ska betala mer. Knappast förvånande.

  5. Traditional_Fee_1965 on

    Har inget emot att mer pengar hamnar hos bönderna. Dessvärre så handlar detta om att Arla vill behålla pengar och skicka vidare investeringskostnader till oss konsumenterna…

  6. Vetusiratus on

    Den ”gröna omställningen” kan dra så jävla mycket åt helvete. Förbannade miljöfascister.

  7. Diligent_Ad_9060 on

    Är inte det här typiskt något som ska bekostas genom EU? Känns lite fattigt att gråta ut i media om att konsumenterna ska stå för kostnaden. Det finns många ställen från konsument till ko där pengar kommer försvinna innan det hamnar i någon omställning. Omställningen i sådant fall är väl att konsumenterna slutar med mjölkprodukter. Det är sannolikt bäst ur miljösynpunkt.

Leave A Reply