Account SD anonimi chiusi – da Tiktok

https://www.sydsvenskan.se/2024-06-13/anonyma-sd-konton-nedstangda-av-tiktok/

di Ankdammen2

2 Comments

  1. Ankdammen2 on

    Det var i maj som TV4:s Kalla fakta-redaktion avslöjade att SD:s kommunikationsavdelning styrde 23 konton där det inte framgick att SD var avsändare. Tretton av kontona fanns på Tiktok och den som klickar sig igenom listan med kontona möts nu av meddelandet: ”Det gick inte att hitta det här kontot”.
    Utöver de 13 kontona på Tiktok, identifierade TV4 ytterligare 10 konton som styrdes av SD:s kommunikationsavdelning. Tillsammans hade kontona över en kvarts miljon följare och publicerade runt 1 000 inlägg som fick 27 miljoner visningar under årets första kvartal.
    SD:s pressavdelning skriver i ett mejl till Sydsvenskan att ”Det är inte vi som har stängt ned de här kontona, det är TikTok. Vi söker dem för att få veta mer.”
    Faktagranskningsföretaget Logicallyfacts har skrivit om hur ett av Tiktok-kontona, ”Jimmiemoments”, var med och delade en video under EU-valnatten som antydde att valet var riggat.

    Ett tekniskt fel på SVT gjorde att en stapel i ett diagram över röstfördelningen ett tag hade en felaktig procentsiffra. Av detta skapades en video som fick snabb spridning.
    ”Vad gäller just ”Jimmiemoments” så var det en före detta anställds konto som vi inte hade något inflytande över sedan anställningen upphörde”, skriver pressavdelningen och menar att videon som delades handlade om SVT:s teknikproblem och inte kan betraktas som desinformation.
    SD har använt en ny typ av politisk kommunikation i Sverige. Att kommunicera anonymt kan ha sina fördelar, tror Nils Gustafsson, statsvetare och lektor i strategisk kommunikation vid Lunds universitet.

    – Det finns väldigt många anonyma konton på sociala medier och politik diskuteras ofta av anonyma avsändare. Å andra sidan finns det en skillnad i att här är det ett riksdagsparti som, vad det verkar, medvetet använder sig av anonyma konton för att slippa associeras med dem, säger Nils Gustafsson.
    Argumentet att det rör sig om humor och satir har framförts av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
    – Det har också talats om tonen i inläggen, men det är en diskussion som bör hållas åtskild från diskussionen om att medvetet dölja sig själv som avsändare. Vi kommer aldrig att vara överens om vilken ton det är okej att hålla. Det är klart att vissa saker kan vara brottsliga eller olämpliga av andra skäl, men den stora saken här handlar om att det finns en dold avsändare.

  2. myrmonden on

    “Av” TikTok ? Låter ju som att de själva tagit bort kontona

Leave A Reply