Ondata di furti di auto di lusso in Svezia: la polizia avverte del metodo insidioso

https://www.dn.se/sverige/stoldvag-av-lyxbilar-i-sverige-polisen-varnar-for-lomska-metoden/

di Naturglas

3 Comments

  1. AutoModerator on

    DN verkar köra med slumpmässig paywall på innehållet, som varierar från person till person. Vänligen kopiera in artikeln i kommentarerna.

    *I am a bot, and this action was performed automatically. Please [contact the moderators of this subreddit](/message/compose/?to=/r/sweden) if you have any questions or concerns.*

  2. Naturglas on

    På bara ett par månader har över 20 lyxbilar stulits i Stockholm och andra delar av landet. Nu varnar polisen för den lömska metoden – och avslöjar knepet som försvårar för tjuvarna.

    Bilarna har varit av märkena Range Rover och Dodge Ram, värda upp emot tre miljoner kronor. Sedan april har tjuvarna kommit över drygt 20 lyxbilar på olika adresser i landet. Ungefär hälften har stulits från Stockholmsområdet.

    Polisen misstänker att två personer ligger bakom. En av dem placerar sig utanför den aktuella bostaden och lokaliserar med hjälp av digital utrustning bilnyckelns signal. Signalen skickas sedan vidare till kumpanen som står vid bilen, kan öppna och köra iväg fordonet.

    – De gör det här väldigt snabbt och sedan drar de helt enkelt, säger Roland Komaromi, presstalesperson på polisen.

    Metoden bygger på att bilen har ett så kallat nyckellöst system, vilket många moderna bilar har. Det innebär att nyckeln inte behöver sitta i tändningslåset för att bilen ska kunna starta, utan det kan räcka med att du har nyckeln i fickan i närheten av bilen.

    Bilarna lastas sannolikt på lastbilar eller containrar och körs utomlands där de säljs vidare.  Just denna stöldliga verkar ha siktet på lyxbilar, men metoden är välkänd och används även för att stjäla andra sorters bilar med moderna nyckelsystem.

    – Det kallas för relämetoden. Den är inte ny utan den har funnits bland kriminella i åtminstone tio års tid, säger Fredrik Lindstedt, utredningsinspektör på företaget Larmtjänst, som arbetar med att hjälpa svenska försäkringsbolag.
    Eftersom metoden endast tillåter att bilarna startas en gång manipuleras de vanligtvis innan de säljs. Det sker antingen i Sverige eller efter det att bilarna körts iväg utomlands.

    – Det vi har sett förut är att det är internationella brottsnätverk som ligger bakom de här stölderna. Nu ser vi mer och mer att den här metoden används av grupperingar som är hemmahörande här i Sverige och som kan vara kopplade till gängmiljön, säger Fredrik Lindstedt.

    Polisens främsta råd till bilägare som vill skydda sig mot tjuvarna är enkelt. Förvara bilnycklarna i en metallburk.

    – Det kan låta fånigt men det är det mest effektiva sättet att försvåra för dem. Placerar du bilnyckeln i någon form av metall, som en burk, stör du signalen, säger Roland Komaromi.

    Fredrik Lindstedt påpekar att det kan vara bra att testa att det faktiskt fungerar.

    – Ta med burken med nyckeln i och gå ut till bilen för att se om det går att öppna som vanligt, säger han.

  3. meow_xe_pong on

    SNART KOMMER VINSTEN!!!!!!🎉🎉🎉🎉

Leave A Reply