La crisi per la nuova ferrovia da 43 miliardi è stata risolta – con l’aiuto di un biglietto dell’autobus

https://www.dn.se/ekonomi/krisen-om-ny-jarnvag-for-43-miljarder-lost-med-hjalp-av-en-bussbiljett/

di Naturglas

3 Comments

  1. AutoModerator on

    DN verkar köra med slumpmässig paywall på innehållet, som varierar från person till person. Vänligen kopiera in artikeln i kommentarerna.

    *I am a bot, and this action was performed automatically. Please [contact the moderators of this subreddit](/message/compose/?to=/r/sweden) if you have any questions or concerns.*

  2. Naturglas on

    Krisen om ny järnväg för 43 miljarder löst – med hjälp av en bussbiljett

    Västtrafik, regionens kollektivtrafikbolag, kommer att kunna trafikera en ny järnväg Göteborg-Borås – men sannolikt tidigast år 2038. Foto: Thomas Harrysson

    Landshövding Sten Tolgfors skarpa deadline lyckades. På tisdagskvällen blev en överenskommelse om 43-miljardersjärnvägen Göteborg–Borås klar, enligt uppgifter till DN.

    Ett sista minuten-bud om bussbiljetter har bidragit till att lösa upp den hårda knuten.

    Efter ett par decennier av otaliga utredningar och olika regeringars omtag hålls på onsdagsförmiddagen hos länsstyrelsen i Göteborg ett möte för att formalisera en gemensam hållning som regeringen kan fatta slutligt beslut om.

    Tre veckor efter att förhandlaren, landshövdingen i Västra Götaland Sten Tolgfors, gick ut med markeringen att alla parter måste vara överens före midsommar om han inte ska föreslå regeringen att flytta de 43,5 öronmärkta miljarderna till andra infrastrukturprojekt, uppges alla vara överens om den tekniska lösningen.

    Kvar återstår att klara ut hur extranotan som tillkommer med sista minuten-uppgörelsen, fyra till sex miljarder är bedömningen, ska fördelas. Den frågan skjuter man på till augusti.

    Bollebygds kommun blir utan egen station på den drygt sex mil långa dubbelspåriga järnvägen. Därför väntas de slippa betala för den lösning som nu alltså grannarna i Härryda accepterat.

    Regeringen har, som DN tidigare skrivit, gjort tydligt att det är 43,5 miljarder i 2021 års prisnivå som gäller, inte en krona till från statsbudgeten. Det har Trafikverket bedömt räcker till stationer i Mölndal, under Landvetter flygplats och i Borås, intill den befintliga stationen.

    I vintras meddelade Västra Götalandsregionen att de var redo att gå in med kring två miljarder ytterligare för att stationen på Landvetter ska få fyra och inte bara två spår. Formuleringen löd: ”VGR och parterna är beredda att medverka konstruktivt till en medfinansieringslösning för det tillägg som föreslås”.

    Den lösning som i januari låg på bordet, och som alla förutom Härryda kommun, med Mölnlycke som centralort, ställde sig bakom, kallades i dokumenten för 2b. Men nu är det, trots allt, den som Härryda accepterat – men med en viktig skillnad:

    Kommunen får genom ett så kallat bispår i praktiken också en station på den nya järnvägen. Lösningen kallas för ”Z” och innebär att ett spår i tunnel dras i en slags halvcirkel från huvudbanan sydväst Mölnlycke och in till den befintliga stationen på den 130 år gamla Kust till kust-banan.

    (Klicka på länken för att se bilden)

    https://imgur.com/a/KSicbeB

    På den här skissen visas det så kallade alternativ 2b som Trafikverket lagt fram om som alla lokala parter tidigt ställde sig bakom, förutom Härryda kommun. Nu har denna lösning kompletterats med något som kallas Z, en slags bibana som går in till och ut från Mölnlycke station. Foto: Trafikverket

    Öster om Mölnlycke station dras ett nytt spår som ansluter till huvudbanan närmare Landvetter flygplats.

    Den politiska ledningen i Härryda har alltså fram till nu sagt nej till en lösning där de inte får en station på huvudbanan och även nej till att järnvägen dras i en lång bergtunnel under ett 150-tal villor och radhus i södra Mölnlycke.
    En komplicerade faktor för flera partier i Härryda har varit att Sverigedemokraterna sagt, och fortfarande säger, nej till den nya järnvägen överhuvud taget. De anser att det räcker gott med en kort anslutning från den befintliga, gamla, järnvägen till flygplatsen med ett slags triangelspår.

    – Visar det sig stämma att det finns en uppgörelse är det ett stort svek mot invånarna i Härryda, säger SD:s ledare i Härryda Peter Arvidsson till DN.

    Men Härrydaborna, kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) och S-ledaren Patrik Linde kan ändå sägas vara en slags vinnare i det utdragna spelet:

    ● Härryda får nu snabb tågtrafik både in mot Göteborg och mot Landvetter och Borås.
    ● Det har framförts oro hos villaägare om värdena på deras hus om bergtunneln byggs, men när Mölnlycke får snabb tågtrafik åt väster och öster kan intresset för att både bo och arbeta där också öka, och med det även bostadspriserna.
    ● Härryda har fått igenom en önskan man länge haft, att komma in i det som kallas kollektivtrafikzon A. Västra Götalandsregionen uppges nu ha fört in det erbjudandet i förslaget till överenskommelse.
    Förändringen skulle sänka reskostnaden för den som pendlar med bussen till och från Göteborg påtagligt. Sett till dagens prislista skulle månadskortet bli 425 kronor billigare.
    ● Man är också överens om att en kollektivtrafiknod för tåg och buss ska etableras på Landvetter flygplats som primärt förbättrar för Härrydas invånare.

    Landshövding Sten Tolgfors lade fram ett förslag till överenskommelse under ett möte med Härrydas kommunstyrelse sent i onsdags kväll.

    Några formella politiska beslut har ännu inte fattats och sista ordet har alltså regeringen. Men efter de senaste dagarnas samtal ska alltså frågan som blivit till ett slags spöke för Västsveriges beslutsfattare de senaste åren vara löst.
    Det innebär dock inte att alla bekymmer kring infrastrukturen är över. Inte minst gapar ett stort budgethål för att finansiera färdigställandet av pendeltågstunneln Västlänken, som Trafikverket ansvarar för. Den behövs för att tågen på de nya spåren till Borås ska alls ska vara till någon nytta.

  3. Whole-Arachnid-Army on

    Herregud. Som Bollebygd har kämpat för att bli inkluderade i den här skiten och nu får de nöja sig med sina värdelösa bussar som går en gång i halvåret. Och jag antar att de dessutom förblir i zon C när Härryda införlivas i zon A trots att Rävlanda i princip ligger vägg i vägg. Fattar verkligen inte hur folk kan flytta dit. 

Leave A Reply