Assange libero dopo dodici anni – accordo con gli Stati Uniti

https://www.dn.se/varlden/assanges-mamma-seger-for-tyst-diplomati/

di Naturglas

6 Comments

  1. AutoModerator on

    DN verkar köra med slumpmässig paywall på innehållet, som varierar från person till person. Vänligen kopiera in artikeln i kommentarerna.

    *I am a bot, and this action was performed automatically. Please [contact the moderators of this subreddit](/message/compose/?to=/r/sweden) if you have any questions or concerns.*

  2. Naturglas on

    Assange fri efter tolv år – gjort upp med USA

    Den spionerianklagade Wikileaksgrundaren Julian Assange ska bli fri efter att ha erkänt spridande av hemlig information och kommit överens med USA:s justitiedepartement.

    Hans organisation uppger att han redan släppts från fängelset.

    Assange ska på onsdagen, lokal tid, framträda vid en domstol i Marianerna, som är amerikanskt autonomt territorium i Stilla havet. Där kommer han att erkänna sig skyldig till att olovligen ha mottagit och spridit hemlighetsstämplad nationell försvarsinformation, skriver det amerikanska justitiedepartementet i ett rättsligt dokument.

    Enligt överenskommelsen kommer åklagare att yrka på ett fängelsestraff på 62 månader, vilket motsvarar den tid som Assange redan suttit fängslad i London. Därmed kommer han
    redan ha avtjänat sitt straff och försättas på fri fot.

    Överenskommelsens måste godkännas av en federal domare.

    Enligt Wikileaks har Assange redan försatts på fri fot.

    ”Julian Assange är fri. Han lämnade högsäkerhetsfängelset Belmarsh på morgonen den 24 juni efter att ha tillbringat 1 901 dagar där”, skriver organisationen i ett inlägg på X och tillägger att han redan lämnat Storbritannien med flyg.

    Wikileaks framhåller också att förhandlingarna om frigivningen pågått under en ”lång period” och understryker att överenskommelsen ännu inte blivit formellt godkänd.

    Hans fru Stella Assange har publicerat ett kort videoklipp, även det via X, där maken bland annat ses stiga ombord på ett plan.

    ”Julian är fri!!!” skriver Stella Assange i inlägget och tackar alla som stöttat hennes och Wikileaks kamp för att få honom fri.

    Var han befinner sig i nuläget och till vilken plats han ska ha flugit är oklart.

    Av dokumenten från justitiedepartementet framgår det att de förväntar sig att Assange efter framträdandet kommer att återvända till sitt hemland Australien.

    Enligt åklagarsidan kommer förhandlingen äga rum på Saipan, den största ön i ögruppen Marianerna, eftersom Assange vägrar resa till amerikanskt fastland. Han har sedan han dömdes kämpat mot utlämning till USA.

    Så sent som i förra månaden vann hann rätten att överklaga utlämningsbeslutet. Hans advokater har hävdat att den amerikanska regeringen inte lämnat tillräckliga försäkringar om att Assange skulle ha samma yttrandefrihetskydd som en amerikansk medborgare om han utlämnades från Storbritannien.

    Assange hade åtalats av den amerikanska regeringen för sin roll i 2010 års läckage av omkring 700 000 hemligstämplade dokument med koppling till krigen i Irak och Afghanistan. Hans anhängare ser honom som en yttrandefrihetskämpe, medan kritikerna pekar på att publiceringar han har gjort har äventyrat USA:s säkerhet.

    52-årige Assange har suttit fängslad i Belmarsh-fängelset i London sedan i april 2019. Han greps efter att ha tillbringat sju år på Ecuadors ambassad i London för att undvika utlämning till Sverige, på grund av misstankar om sexualbrott under ett besök i Stockholm. Den svenska utredningen lades ner 2019.

    USA:s president Joe Biden sade i april att USA ”överväger” en begäran från Australien om att lägga ned åtalet mot Assange.

  3. Galet att han suttit så länge. Finns ju fortfarande en risk att de lurar honom. En plea deal är inte bindande vad jag förstått.

  4. Fan på tiden. Jag minns när Sverige försökte få Assange utlämnad i åratal, och alla som påstod att USA ville ha ha tag i honom förlöjligades som konspirationsteoretiker. Sen bad USA om att få Assange utlämnad och kort tid därefter slutade Sverige begära honom utlämnad.

Leave A Reply