La Corte blocca la decisione di Göteborg di boicottare Israele

https://www.dn.se/sverige/domstol-stoppar-goteborgs-beslut-att-bojkotta-israel/

di pitepaltarn

6 Comments

  1. AutoModerator on

    DN verkar köra med slumpmässig paywall på innehållet, som varierar från person till person. Vänligen kopiera in artikeln i kommentarerna.

    *I am a bot, and this action was performed automatically. Please [contact the moderators of this subreddit](/message/compose/?to=/r/sweden) if you have any questions or concerns.*

  2. pitepaltarn on

    Angående detta; studsade till när jag såg det här:

    https://www.gp.se/politik/attenius-tal-sprids-internationellt-bemoter-kritiken.4ec649ad-2c1c-4f22-96b2-dd8220578218

    > **Det var förra helgen som tusentals muslimer samlats i Slottsskogen för att fira den muslimska högtiden eid al-Adha i Göteborg. På plats var också kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) – som under ett tal valde att börja prata om Palestina och kriget i Gaza. I talet lyfte han Göteborgs stads beslut att börja bojkotta israeliska varor.**
    >
    > – Här i Göteborg vägrar vi vara tysta. Så sent som i torsdags klubbade mitt styre igenom ett förslag som innebär att vi ska pausa inköp från bland andra Israel. Och bojkotta de israeliska bosättningarna. Era skattepengar ska aldrig gå till att stötta illegala ockupationer. Göteborg vägrar vara tyst inför det som sker! sade Attenius i talet och möttes av applåder.
    >
    > Ett videoklipp som visar denna del av talet har sen dess fått stor spridning i sociala medier, framförallt på plattformen X. Ett svenskt inlägg med klippet har setts över 1,5 miljoner gånger. Även internationella konton som spridit samma video har hundratusentals visningar.
    >
    > I mängder av inlägg anklagas Attenius för att spä på antisemitism och öka polariseringen mellan muslimer och judar som grupp.

    Måste ha missat när UD etablerade en filial i Göteborgs kommun.

    Lite analys av utspelet från Smålandsposten:

    https://www.smp.se/ledare/skrackbilden-fran-goteborg/

    > Förra söndagen valde tusentals muslimer i Göteborg att hålla sin eidbön utomhus i Slottsskogen. Enligt ledningen för Göteborgs moské var det upp mot femtontusen. Uppgiften skall nog tas med en nypa salt men flera tusen var nog där. Så var även kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Jonas Attenius. Han höll till och med tal till de församlade och förklarade hur nöjd han var, och inte minst hur nöjda de borde vara, med stadens bojkott av Israel.
    >
    > En kuslig scen. **Inte främst att hela mötet hölls könsseparerat och att kvinnor inte syntes till.** Det är illa nog. **Det är inte heller det att kommunen bedriver en egen utrikespolitik.** Det är också illa nog.
    >
    > **Men här legitimerar socialdemokraterna ett växande parallellsamhälle.** Val av tid och plats spelar roll. **Attenius talade inte till samlingen av muslimer i deras egenskap av svenska medborgare. Han betraktade dem inte som bärare av en annan identitet än den som närs av ett religiöst och geostrategiskt sammanhang som i sitt djup inte har med Sverige att göra.** Det fundamentala ”vi” som tänks vara kittet i samhällsstrukturen och förutsättningen för integration definierades ut av Attenius.
    >
    > Man inte bara legitimerar parallellsamhället utan även uppmuntrar det. **Det är förstås ingen lidelse för Gaza eller Hamas som driver socialdemokraternas antiisraeliska engagemang, det är möjligheten till röstfiske i en växande väljargrupp.** Ett fruktansvärt cyniskt spel eftersom man vidgar en redan gläntande dörr inte bara för svensk tribalism utan även för antisemitism.

    Här är lite video från den könssegrerade religiösa sammankomsten:

    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/har-inleds-den-muslimska-hogtiden-eid-al-adha-i-slottsskogen

  3. pitepaltarn on

    Artikeltexten:

    Förvaltningsrätten stoppar tillfälligt det rödgröna politiska styrets beslut att bojkotta produkter från Israel.

    Domstolen anser att det ”finns starka skäl” som talar för att beslutet är olagligt.

    Som DN tidigare berättat beslöt det rödgröna styret 13 juni i inköps- och upphandlingsnämnden att uppdra åt förvaltningen att ”sluta köpa in produkter ursprungsmärkta från stater som bedriver illegal ockupation av andra stater.”

    De som åsyftas är Israel, Ryssland och Marocko.

    Övriga partier röstade emot och beslutet föranledde den ansvariga förvaltningens chef att skriva en så kallad protokollsanteckning med en slags varning till politiken:

    ”Förvaltningen uppfattar en risk för att föreslagna beslutssatser gäller frågor som enligt kommunallagen ligger utanför den kommunala kompetensen och i stället är angelägenheter som staten har hand om.”

    Nämndens beslut överklagades till Förvaltningsrätten, först av företrädare för Sverigedemokraterna, och härom dagen även av representanter för Liberalerna.

    Nämnden motsatte sig begäran och sa att beslutet inte skulle medföra några allvarliga ingrepp i den enskildes rättssfär, och menade att det i så fall går även att rätta i efterhand.

    I det beslut som Förvaltningsrätten fattade på tisdagen ges oppositionen rätt. I ett beslut om så kallad inhibition i väntan på en slutlig prövning skriver domstolen att den anser att ”det finns starka skäl som talar för att nämndens beslut att bl. a sluta köpa in produkter ursprungsmärkta av vissa stater är olagligt.”

    Domstolen anser även att beslutet ”kan få betydande konsekvenser för både enskilda och allmänna intressen” och därför ska begäran om inhibition bifallas.

    Liberalernas begäran var inlämnad av fullmäktigeledamöterna Allan Stutzinsky och Axel Darvik. Stutzinsky säger till DN:

    – Jag menar att beslutet visar hur lagstridigt detta varit. Och jag undrar om S-ledaren Jonas Attenius verkligen har trott att deras bojkottbeslut varit möjligt att genomföra. I stället ville man nog skicka ett politiskt budskap.

    DN söker rödgröna styret för en kommentar. När det rödgröna styret 15 maj gick ut med sin ambition att besluta om en bojkott sa kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S):

    – Israel bedriver en olaglig ockupation av Västbanken som bara förvärrats i skuggan av det utbredda dödandet av civila i Gaza. Våra skattepengar ska inte gå till att ekonomiskt stödja ockupationsmakter.

  4. enfaldig on

    Bra gjort av domstolen. Pinsamt agerande av Socialdemokraterna i Göteborg. När Attenius i februari slog fast att kommuner inte ska bedriva utrikespolitik ändrar han sig för att få röster av folk på bönemöte. Absurt!

Leave A Reply