Ecco i comuni migliori e peggiori in cui vivere

https://www.dn.se/sverige/har-ar-basta-och-samsta-kommunerna-att-leva-i/

di Deklaration

3 Comments

  1. AutoModerator on

    DN verkar köra med slumpmässig paywall på innehållet, som varierar från person till person. Vänligen kopiera in artikeln i kommentarerna.

    *I am a bot, and this action was performed automatically. Please [contact the moderators of this subreddit](/message/compose/?to=/r/sweden) if you have any questions or concerns.*

  2. Deklaration on

    **Två kommuner i norra Sverige toppar listan i tidningen Fokus årliga undersökning av vilka kommuner som är bäst att bo i.**

    Tidningen Fokus har släppt sin [årliga undersökning av vilken kommun som är bäst att bo i.](https://www.fokus.se/bast-att-leva-2024/sa-blev-umea-sveriges-basta-kommun/) Undersökningen görs av Infostat på uppdrag av Fokus. Företaget har utgått från parametrar så som möjlighet till utbildning och jobb, tillgång till skolor, vård och omsorg, kostnad för att köpa bostäder, infrastruktur med mera.

    Vinnaren i årets undersökning är Umeå, följt av Luleå och sedan Karlstad.

    – Det här är förstås väldigt roligt. Hela norra Sverige och inte minst Umeå glöder just nu och ger invånarna extremt fina förutsättningar att leva bra liv, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande, Umeå kommun i ett pressmeddelande.

    # Så gjordes undersökningen

    Infostat har mätt en rad olika parametrar. Det rör sig om utbildning

    vård och omsorg, jobb och karriär, infrastruktur, trygghet, serviceutbud,

    fritid, privatekonomi och offentlig ekonomi.

    Kategorierna väger olika tungt. Privatekonomi värderas högst, sedan trygghet, jobb, utbildning och barnomsorg och så vidare.

    **Han lyfter fram** flera fördelar med Umeå så som en låg arbetslöshet och närhet till natur och goda kommunikationer. En annan viktig fråga i undersökningen är trygghet och förekomst av skjutningar, etnisk segregation och närhet till polis. DN har tidigare rapporterat om att Umeå är [Sveriges största stad utan utsatta områden](https://www.dn.se/sverige/staden-som-stoppat-gangen-medan-andra-misslyckats/).

    Undersökningen har även tittat på hur det ser ut för olika grupper i samhället eftersom vad man efterfrågar kan skilja sig åt. Bästa kommunerna att leva i för 20-åringar är Solna, Stockholm och Luleå.

    För barnfamiljer är det topptrion men i en annan ordning Luleå, Karlstad och Umeå. Och för pensionären är Örnsköldsvik bäst följt av Umeå och Solna.

    Längst ned på listan finns kommunen Tanum på västkusten. Älvdalen ligger näst sämst till och trea från botten hamnar Vansbro.

    #

  3. Lappaseften on

    Det lutar alltmer åt att flytta tillbaka till Luleå för varje år som går.  

    Säljer lägenheten här i tokholm, köper hus nära vattnet 5 minuter från stan, lägre kostnader, bibehållen lön (har redan erbjudande på bordet), högre levnadsstandard, varma och soliga somrar (för det mesta). 

    Om det bara inte vore för de där jävla vintrarna. Kom igen global uppvärmning, jobba lite snabbare!

Leave A Reply