Jan Emanuel chiude il Folklistan – ha chiesto l’adesione ai socialdemocratici | Svezia

https://www.expressen.se/nyheter/sverige/jan-emanuel-har-sokt-om-medlemskap-i-s-igen/

di Naturglas

10 Comments

  1. Naturglas on

    Jan Emanuel lägger ner Folklistan – har sökt medlemskap i Socialdemokraterna

    Jan Emanuel har ansökt om att få gå med i Socialdemokraterna igen, avslöjar han på Expressens scen i Almedalen.

    – Folklistan som större rörelse är slut.

    Folklistan är över, berättar Jan Emanuel

    Jan Emanuel, känd som välfärdsentreprenör, ”Robinson”-vinnare och före detta S-ledamot, lanserade under våren Folklistan som en uppstickare inför EU-valet. Tillsammans med den avhoppade kristdemokraten Sara Skyttedal skapade han stor medial uppmärksamhet, och väckte oro i de andra politiska partierna, men valresultatet blev en flopp.

    Folklistan fick 0,62 procent av rösterna i valet till Europaparlamentet.

    Nu har Jan Emanuel ansökt om att få gå med i Socialdemokraterna igen. Han tvingades säga upp sitt medlemskap när Folklistan var ett faktum, på uppmaning av partisekreteraren Tobias Baudin (S).

    – Den administrativa delen är avklarad, sedan får vi se hur lång tid det tar. Jag har inte fått svar om att allt är grönt än, säger Jan Emanuel från Expressens scen i Almedalen.
    Baudin: ”Det är ju kul”

    Ansökan välkomnas av Tobias Baudin.

    – Han är välkommen att lämna in en ny ansökan, precis som alla andra, och kommer behandlas precis som alla andra. Så länge man följer våra fattade beslut och riktlinjer så kommer man få medlemskap, säger han.

    Hur ser du på att han nu vill komma tillbaka till partiet?

    – Det är ju kul. Det finns många andra som också bli medlem i vårt parti, det är så klart positivt. Och man kan konstatera att hans nya parti, eller projekt som jag tror att han själv kallar det, inte blev så framgångsrikt, säger Baudin.
    Folklistan är över

    Folklistan är numera historia, bortsett från ett fåtal lokalavdelningar som ”rullar vidare”. Bland annat anslöt Boris Jernskiegg i Alingsås kommunfullmäktige, som tidigare var gruppledare för SD i kommunen.

    Jan Emanuel träffade aldrig lokalpolitikern.

    – Jag har absolut ingen aning om vem Boris Jernskiegg är. Men det är ett namn som folk kommer komma ihåg. Det är hårt.

    När Jan Emanuel ser tillbaka på projektet konstaterar han att det var en ”väldigt dålig ekonomisk satsning”. Han upplevde också att ”media toktröttnade”, när Folklistan hade tio punkter som skulle lanseras steg för steg.

    – Jag trodde att man skulle kunna dra ut längre på varje punkt och kunna få en mediesmäll på varje. Vi borde ha släppt två och sedan resten samtidigt. Det blev geggigt, säger Jan Emanuel.

    Men det finns också ljusglimtar:

    – Även om det var dyrt och jobbigt så var det en rolig resa. Vi lyckades röra om. Lite fick jag igenom, till exempel när vi lyckades omfördela makten för vilka medier som bestämmer. Vi fick all media på hyllan att titta på alternativmedia, säger han, och syftar till lanseringen av Folklistan som ägde rum i youtubern Henrik Jönssons pratshow ”100 procent”.
    ”Behöver en örfil ibland”

    Jan Emanuel berättar att han trodde på Folklistan – och att de skulle uppnå åtminstone 1,5-2 procent i valet – men att han också har en ”överdimensionerad självbild”.

    – Idén var att vi skulle förändra. Vi gjorde så gott vi kunde. Det gick inte hela vägen fram. När man misslyckats med något tycker jag att man ska vara ärlig med det.

    På Expressens scen framför han också en ursäkt ”till alla de människor som la ner väldigt mycket tid” på projektet.

    – Jag tror att det är bra att det går åt pipan ibland, det gör en ödmjuk. Man behöver få sig en örfil ibland, säger Jan Emanuel.

  2. Snerax1337 on

    Situationen påminner lite om den där friendship ended memen med den pakistanska snubben.

    “Friendship ended with Folklistan, now Socialdemokraterna is my best friend.”

  3. Ok_advice on

    Har Jan Emanuel lyckats leverera något annat än växthusgaser?

  4. SelectNegotiation225 on

    Han kom, han såg men segrade inte,  han förlorade och ändå tjänade miljoner? Hur fan är det möjligt och nu tillbaka till S? Välkommen säger S och högerpartierna jublar!

  5. Hiplobbe on

    Kul att MED omnämns, konstigt att man glömt bort alla andra partier utanför Riksdagen dock.

  6. That_would_be_meat on

    Det är rätt uppenbart att S verkligen inte vill vinna nästa val. Vem tänker dom sig som statsministerkandidat, Mona Sahlin kanske?

  7. passionfruktspizza on

    Han ser lite granna ut som en dwarf i world of warcraft

  8. lucyANDwavy on

    Jag lyssnade precis på dokumentären om honom på SR (P3 ID). Där säger han att han skulle ha fått en smäll som straff för sin kriminalitet, men i nästa mening berättar han hur ‘daltandet’ ledde till en vändning i hans liv och att han fick det liv han fick. Han berättade att han hade fått gå på Väddö folkskola och studera som ‘straff’ istället för att få i fängelsestraff.

    Han nämnde även själv att han var motsägelsefull i detta, men menade att det var rätt att de gjorde så just med honom. Vilken människa. Helt otrolig.

    Jag rekommenderar alla att lyssna på den, det var verkligen intressant.

    [https://sverigesradio.se/avsnitt/jan-emanuel-miljonerna-medierna-och-makten](https://sverigesradio.se/avsnitt/jan-emanuel-miljonerna-medierna-och-makten)

  9. Lance-theBoilingSon on

    Gillar honom ändå, men jag oroar mig lite för hans blodtryck och blodviskositet…

    Den där hudtonen är inte enbart uppkommen av solen fruktar jag.

Leave A Reply