Nonostante l’aiuto del sindacato, il pittore Daniel non ha ricevuto un soldo: “Travolto”

https://www.nwt.se/2024/06/28/malaren-daniel-fick-ingen-helgersattning-facket-skankte-bort-skadestandet-overkord-82b0b/

di Kleptoraeven

1 Comment

  1. Kleptoraeven on

    Målaren Daniel fick ingen helgersättning – facket skänkte bort skadeståndet: ”Överkörd”

    Målaren Daniel Larsson från Hammarö fick ingen helgersättning av sin arbetsgivare för röda dagar som infallit under vanliga arbetsveckor.
    Målareförbundet/Byggnads kopplades in på ärendet och fick ett skadestånd på 86 000 kronor för brott mot kollektivavtalet – men Daniel Larsson fick inte en krona.
    – Just nu känner jag hopplöshet, säger han.

    Nu kommer Daniel Larsson att agera juridiskt mot facket.
    – Inom kort kommer jag, tillsammans med min jurist, att stämma Målareförbundet/Byggnads i Värmlands tingsrätt. Facket har skött förhandlingen dåligt och omöjliggjort för mig att gå vidare med kravet på arbetsgivaren att betala ut skälig helgersättning.
    För cirka två år sedan gick han igenom lönen och fann att han under flera år inte fått helgersättning för röda dagar som infallit under en vanlig arbetsvecka.
    – Jag begärde att arbetsgivaren skulle betala ut helgersättningen, men det blev kalla handen. Kanske hade han gått med på ersättning från den dag jag tog upp frågan, men han ville inte gå tillbaka i tiden och betala ut allt retroaktivt. Jag tog för givet att tioårsregeln för lönefordran skulle gälla. Det vill säga att ersättningen betalas ut retroaktivt.

    Kontaktade facket
    Daniel kontaktade facket. De hjälpte till och räknade ut att han skulle ha cirka 140 000 kronor i helgersättning. Facket erbjöd sig att företräda honom i en förhandling, men då med kravet att han skulle bli medlem.

    Förhandlingen mellan facket och Sommarro måleri slutade med att facket fick ett skadestånd på 86 000 kronor av begärda 360 000 kronor för brott mot kollektivavtalet. Daniel fick inte en krona.

    – Uppgörelsen innebär att jag är helt låst och inte kan förhandla vidare med min arbetsgivare om helgersättningen. I förhandlingen efterskänkte facket min ersättning som i uppgörelsen hade kommit ned till 25 000 kronor.

    Blev överkörd
    Daniel Larsson menar att facket borde ha kontaktat honom innan uppgörelsen skrevs under.
    – Just nu känner jag hopplöshet. Att bli överkörd på det här sättet kostar på.
    Fackets försäkringsbolag, Folksam, tycker inte att facket gjort något fel när de konstaterade ”att vi inte företrätt Daniel i förhandlingen med arbetsgivaren”.

    – Men är det inte medlemmen i facket det handlar om och att denne står i fokus, inte skadeståndet? Här betalar vi rätt mycket pengar för medlemskapet, men när det gäller sviker facket. Åtminstone har det skett i mitt fall.

    Smådyrt
    Men hade det inte varit bättre att du gått med i facket redan när du började som målare? Då kanske den här frågan varit löst mycket tidigare?

    – Jag tyckte det var smådyrt. Samtidigt hade jag hört att facket inte alltid ställer upp på ett bra sätt för medlemmarna.
    Daniel och juristen överklagade Folksams ställningstagande, men bolaget stod fast vid sitt beslut. Enligt Daniel lär någon tjänsteman vid Folksam sagt att ” facket kanske hade en dålig dag”.

    Tar priset
    Vid sidan av den anlitade juristen har också Daniel fått hjälp av grannen, pensionären Lennart Tobiasson, som tidigare arbetat som revisor i EY.

    – Jag har under min tid i bolaget stött på många konstiga ärenden, men det här ärendet tar nog priset. Hur kan man agera på det sätt som skett mot Daniel Larsson?

    Avslutat
    NWT har kontaktat Ulf Andersson, ägare av Sommaro måleri .
    – Jag vill inte kommentera det som nu sker eller det som skett. Efter förhandlingen med facket är ärendet för min del avslutat.

    Du vill alltså inte svara på varför du gav Daniel Larsson kalla handen när han krävde helgersättning retroaktivt?
    – Jag har förhandlat fram en lösning med facket. Punkt slut.
    Ann-Katrin Hedgren, ordförande i Byggnads Örebro Värmland, vill inte kommentera ärendet utan hänvisar till Byggnads centralt.
    Stefan Cedermark är förbundsombudsman i Byggnads. Han menar att Byggnads gjort allt för att inom ramen för stadgar och regler hjälpa Daniel Larsson.
    – Jag kände inte till att vi blir stämda i Värmlands tingsrätt. Vi måste läsa in oss på vad stämningen innebär och först efter detta är vi beredda att kommentera den vidare utvecklingen av ärendet.
    Daniel Larsson arbetar i dag i ett annat måleriföretag.

Leave A Reply