Le vecchie regole prevedono una detrazione verde per le batterie: potrebbero cambiare presto

https://www.dn.se/ekonomi/gamla-regler-staller-till-det-for-gront-avdrag-for-batterier-kan-snart-andras/

di Naturglas

2 Comments

  1. AutoModerator on

    DN verkar köra med slumpmässig paywall på innehållet, som varierar från person till person. Vänligen kopiera in artikeln i kommentarerna.

    *I am a bot, and this action was performed automatically. Please [contact the moderators of this subreddit](/message/compose/?to=/r/sweden) if you have any questions or concerns.*

  2. Naturglas on

    Gamla regler ställer till det för grönt avdrag för batterier – kan snart ändras

    Skatteverkets regeltolkning har gjort det svårare att få avdrag för investeringar i batterilager till solcellsanläggningen hemma. Nu kan det snart komma nya bud om vem som har rätt till pengar.

    – Det är bra för den situation som har uppkommit är otillfredsställande för alla parter, säger Skatteverkets expert Pia Blank Thörnroos.

    Skatteverkets avdrag för grön teknik har varit en viktig del i kalkylen för den som har funderat på att installera solceller och energilagring hemma. Solceller ger rätt till avdrag motsvarande 20 procent av kostnaden för material och arbete, och ett batteri ger rätt ill 50 procent. Som mest kan man få 50 000 kronor i avdrag per år.

    Men en ny regeltolkning från Skatteverket har ställt till det för många. Sedan januari beviljar myndigheten inte längre avdrag för batterier som kan användas till annat än att lagra egenproducerad el.

    Om anläggningen till exempel har funktioner som gör det möjligt att köpa in el från nätet när det är billigt och sälja när priset är högre, eller funktioner för så kallad frekvenshandel (se faktaruta), så beviljas inte längre något avdrag.

    En som har fått problem på grund av detta är Mikael Bergbom som driver företaget Energikonsulten. Han sitter just nu i diskussioner med Skatteverket om en kund som vill ha en batterianläggning för att lagra elen som hans solceller producerar, men får nej till avdrag trots att anläggningen bara ska användas för lagring.

    – Jag har varit väldigt tydlig med att det bara ska användas för lagring av egen solenergi, kunden vill inte ha något annat, men det batteri som passar hans förutsättningar går också att använda till frekvenshandel och då säger Skatteverket nej, säger Mikael Bergbom.

    Hans invändning är att nu för tiden efter den snabba teknikutvecklingen i branschen så går alla batterier att använda för den typen av tjänster.

    – På 24 timmar kan jag få vilket energilager som helst att fungera för frekvenshandel. Det är bara att köpa till en kommunikationslåda som sköter kommunikationen mellan aggregatorn och batteriet. Det är väldigt enkelt, säger Mikael Bergbom.

    Att tillåta grönt avdrag trots att batteriet kan användas för frekvenshandel vore mer samhällsnyttigt, menar Mikael Bergbom.

    Frekvenshandel är dessutom ett sätt att räkna hem investeringen snabbare, och hjälper samhället, menar han.

    – Vad konsumenten som investerar rätt mycket pengar i det här gör är att hjälpa till för att balansera upp statens elnät. Det är en ren fördel för Sverige, säger Mikael Bergbom.

    En annan som stött på liknande problem är Ida Nordström, vd på Energy Effective Solutions Mälardalen. Hon vittnar om att även när hon som installatör inkommer med bevis för att batteriet inte är uppkopplat mot tjänster som frekvenshandel så blir det nej från Skatteverket.

    – Generellt är det väldigt luddigt kring allt det här, man vet inte riktigt vad som gäller egentligen, säger hon.

    Hennes företag har också kunder som beviljades avdrag för installationer förra året men nekas när de nu vill bygga ut med ett nytt identiskt batteri, och då dessutom får förra årets avdrag återkallat.

    – Vi hade ett exempel förra veckan med en kund som behöver betala tillbaka 93 000 kronor. Det är rätt mycket pengar och ganska trist för kunden när den har trott att allt är grönt och beviljat redan.

    Dessutom är det en belastning för företaget, som är den som behöver kräva in pengarna av kunden.

    – Det blir extremt jobbigt. Skatteverket vänder sig ju till oss och begär återbetalningen, sedan får vi kräva det från slutkunden och det kan bli rätt stökigt, säger Ida Nordström.

    Skatteverkets rättsliga expert, Pia Blank Thörnroos, är bekant med kritiken och säger att situationen är bekymmersam även ur myndighetens perspektiv.

    – Det blir en omöjlig bevissituation. Man köper ett batteri med alla de här fina funktionerna och sedan måste man bevisa att man inte tänker använda dem, säger hon.

    Pia Blank Thörnroos menar att situationen som uppstått varken är bra för branschen eller för Skatteverket.

    Hon pekar på lagstiftningen och menar att den blivit ifrånsprungen av teknikutvecklingen.

    – När man läser förarbetena för den här lagen så ser man att det inte har funnits någon avsikt att utvidga avdraget till andra användningsområden, men i dag är det mer regel än undantag att batterier kan användas till annat än att lagra egenproducerad el, säger Pia Blank Thörnroos.

    Skatteverket lämnade tidigare i år en hemställan till regeringen om att se över lagen, men har inte fått någon respons. Nu ligger frågan i stället hos Skatterättsnämnden som väntas komma med ett utlåtande innan veckans slut.

    – Ingen vet vad de kommer komma fram till men jag skulle säga att efter det kommer vi i alla fall ha kommit ett steg längre fram i att hitta en lösning, och det är bra för den situation som har uppkommit är otillfredsställande för alla, säger Pia Blank Thörnroos.

    SÃ¥ fungerar frekvenshandel

    För att Sveriges kraftsystem ska fungera bra måste det vara balans mellan hur mycke el som produceras och hur mycket som används. Men det kan uppstå obalanser, till exempel vid störningar eller förändringar i vädret som påverkar förbrukning eller produktion.

    För att hantera sådana obalanser kan Svenska Kraftnät behöva reglera produktion eller förbrukning i landet. Det kan göras bland annat med hjälp av hushåll som har ställt sina batterier till förfogande för så kallad frekvensreglering. Ersättningen batteriägaren får baseras på batteriets storlek, oavsett hur mycket batteriet faktiskt används.

    Källa: Svenska Kraftnät

Leave A Reply