Ho ascoltato l’ultimo episodio di P3 Dystopia sugli smartphone in cui approfondiscono la scienza sull’argomento. https://sverigesradio.se/avsnitt/smartphones Sento ciò che viene descritto nell’episodio. Sto diventando più stupido. È chiaro che dobbiamo cambiare qualcosa di più drastico rispetto alla semplice disattivazione delle notifiche o alla rimozione delle app dei social media. Quindi, voglio ascoltare le tue storie su come, si spera, hai trovato una via da seguire.

https://old.reddit.com/r/sweden/comments/1dwjad2/seröst_hur_har_du_lyckats_förändra_ditt_beteende/

di NoTalkingToday

12 Comments

  1. Skaffade en liten, liten UniHertz Jelly Star.

    Går att göra allt med den, men den är så liten att det blir jobbigt i längden, så jag väntar ofta tills jag har tillgång till dator eller tablet. 

    Använder den mest för ljudböcker.

  2. SJwarrior1337 on

    Fick tipset av en att ha två telefoner, ena för nöjes skull och den andra utan appar och sociala medier (ställ in den på batterisparläge så inget av de roliga funkar) och sedan hålla sig till den tråkiga telen majoriteten av dygnet.

    Testade och började skumläsa på wikipedia 24/7… kommer nog aldrig lyckas öppna en bok igen ;(

  3. Varför måste man ändra beteende? Jag vill inte ändra beteende och har därför inte ens försökt.

    Smartphone är ju en fantastisk uppfinning. Aldrig tidigare har vi kunnat ha med så mycket kunskap och möjligheter.
    Jag har inte blivit dummare, tvärt om mer upplyst än någonsin.

    Bästa med chattar eller liknande är ju att man kan svara när man själv hinner istället för att behöva kunna svara i telefon när någon annan ringer eller ännu värre ringa om varandra.

  4. Over-Temperature-602 on

    Jag går i cykler. Jag bestämmer mig för att dra ned på användandet och avinstallerar alla onödiga appar.

    Sen kommer jag på att jag behöver kolla upp något på Reddit eller nåt och kollar i webbläsaren på telefonen och så börjar jag använda det mer och mer och till slut installerar jag appen igen. Sen går det några månader och så börjar cykeln på nytt.

  5. Senast testat är att fri doomscrollingtid så länge jag går isäng 10:00 och inte har telefon i sovrummet. Lättare att inte doomscrolla när man inte försöker undvika ett miserabelt liv pga sömnbrist.

  6. theotherforcemajeure on

    Jag installerade faktiskt Swish för ett par veckor sedan. Känner att det förbättrade min mentala hälsa eftersom att folk äntligen slutade tjata på mig om att skaffa Swish.

    Men inte har jag fått några pengar skickade till mig för det 🙃

  7. pucko2000 on

    Ett litet steg jag gjorde efter samma avsnitt var att helt enkelt ta bort genvägar till sociala medier från startsidan på telefonen.. och inte sova med precis vid sängen och istället använda vanlig väckarklocka

  8. AttTankaRattArStorre on

    Precis som en annan användare skrev så saknar även jag incitament att förändra något kring mitt beteende. Vi lever i den mänskliga upplysningens absoluta guldålder, med oöverträffad tillgång till information och kunskap genom datorer och smartphones. Jag saknar inte den tid då man var tvungen att sitta med uppslagsverk och lexikon varje gång man hade en fundering om någonting, och jag saknar definitivt inte tiden innan chattarna då man var tvungen att ringa och bli uppringd stup i kvarten.

    Jag är övertygad om att de som upplever problem idag bara är dumma människor som tidigare kunde lura i sig själva att de var smarta när de i själva verket bara spekulerade grundlöst om saker och ting. Människor utan perspektiv och referensramar har lätt att inbilla sig att saker var bättre när teknologin var mindre avancerad, men inte fan satt folk och läste böcker och umgicks i naturen fordom årtionden – det är en påhittad forntid som beskådas med rosenskimrande glasögon.

  9. OfarligGiraffe on

    Eftersom jag redan från början började använda telefonerna så som jag ville ser jag inget behov av förändring, men vill man förändra beteendet så är det väl som allt annat beteende bara att börja leva så som man vill så vänjer man sig med tiden.

    Om något så ser jag telefonerna som en stor tillgång för våra liv, vi har tillgång till massvis med information som vi har med oss hela tiden. Och rent generellt tycker jag snarare telefonen har hjälpt till att kunna behålla fokus, jag har aldrig kunnat koncentrera mig alls om jag bara gör en sak så om jag har en telefon med mig så har jag möjlighet att göra annat samtidigt.

  10. PrinceOfFucking on

    Bestämde mig för att inte använda Instagram vilket var den största boven för mig, jag instagramdetoxade i några månader och sedan dess har den inte samma charm längre, jag går in ibland och scrollar kanske 3-4 inlägg men mest för att chatta med folk

    Reddit använder jag men jag tycker inte att det är samma sak, jag följer mycket subreddits för saker jag vill lära mig mer om, och jag tänker att regelbundet i små doser utsättas för information och problemlösning inom ett visst ämne ger kunskap över tid. Det är mycket trams också men

    Värst för mig var det under perioder där jag hängde mycket på både twitter och Instagram, en text behövde inte vara så mycket längre än en tweet innan jag tappade fokus

  11. DANK_DAVE_YT on

    Jag använder inte telefonen så mycket till doomscrolling. Men jag kan inte somna utan en podd eller Youtube. Läser gärna på kvällen, men för att somna in behöver jag typ min telefon. Det är inte asnice.

  12. Jag har avinstallerat sociala medier och satt timer på olika grupper av appar, tex nyhetsappar.

    Jag leker med tanken att skaffa en “dum” mobil som jag har hemma med samtal och sms typ, och ta med mig min smartphone när jag går ut istället. Men det verkar svårt att lösa om man inte manuellt byter simkort när man ska byta mobil…

Leave A Reply